Zona protejată a Hanului Hurezi din Craiova, curățată cu un excavator. Pentru terenul unde se găsesc ruinele există un certificat de urbanism pentru ridicarea unui restaurant S+P+1Etaj.
Amplasamentul face parte chiar din incinta sit-ului arheologic. otrivit arhitectului Bogdan Tiparu, presedintele Ordinului Arhitecților Filiala Oltenia, toată zona este protejată, iar ruinele Hanului Hurezeanu sunt monument, scrie Știri Craiova.
„Cine și ce vor ei să facă acolo e mai puțin important, ce e foarte trist e că demolează cele mai vechi ziduri din Craiova, care sunt și cu descărcare arheologică și monument istoric.
Nu știu care este scopul, în mod normal ele se restaurează, se refac hanurile. La noi le dau jos fără să le pese”, a declarat arh. Tiparu, contactat de Știri Craiova.
Citește și: Prea mulți români nu știu ce trebuie să facă un primar. De aceea sunt ușor de păcălit
Acesta spune că toate planurile urbanistice zonale de pe axul respectiv, Strada Hurezu și ruinele Hanului Hurezi, arătau că trebuiau pietonalizată zona și acolo trebuia să fie, de fapt, un sit în aer liber.
„Un prim proiect acolo fusese să refacă ruinele din centrul istoric, cu valoare istorică. Asta a fost în planuri… Numai că nu s-a făcut niciodată”, mai spune arhitectul.
Restaurant și terasă în zona protejată a Hanului Hurezi
Zidurile și terenul pe care se excavează sunt lipite de Templul Coral (Sinagoga) din Craiova, de pe Strada Hurezului, nr. 5a.
Mai exact, imobilul face parte din incinta monumentului istoric Ruinele hanului Hurez (poz.203 şi este în zona de protectie a Hanului Putureanu poz.257, aflat in zona de protectie monumente istorice poz. 100 cod LMI DJ-II-a-A-08068 aprobata cu Ordin al Ministerului Culturii şi Cultelor 2828/2015).
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Sunt de acord să se construiască un frumos restaurant,cu o singură condiție, să aibă locuri de parcare, proprii,tot atâtea câte persoane poate primi!.
Dacă este mitocanie, măcar să fie cu ceva normal în ea!
Ce este acela „escavator” ? Rectific intrebarea: unde naiba gasiti reporteri care au ramas repetenti la limba romana? De excavator am mai auzit….in mod clar cel care a scris articolul, nu. Hilar este ca in articol este mentionat: ” Zidurile și terenul pe care se excavează ” deci nu se escaveaza )))))
Mulțumim că ne-ați atenționat. Ne cerem scuze pentru greșeală.