luni, 24 ianuarie 2022
AcasăNewsletterZonă verde în campus, amenajată la Universitatea Tehnică din Iași după ideea...

Zonă verde în campus, amenajată la Universitatea Tehnică din Iași după ideea a doi studenți

Doi studenți ai Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași au câștigat un premiu de 40.000 de lei la un concurs de creativitate, unde au propus o soluție de amenajare a unui parc cu mobilier urban.

La concursul de idei creative pentru dezvoltare urbană, „IAȘI FORWARD by TRANSGOR LOGISTIK”, organizat de Fundația Comunitară din Iași s-au putut înscrie toți cei pasionați de arhitectură și design care au vrut să schimbe aspectul orașului.

„Pop-Up Park-ul” din Campusul „Tudor Vladimirescu” a fost gândit de Georgiana Butnariu și Mihael Ionuț Furdu ca un loc de întâlnire și petrecere a timpului liber pentru studenții universității. Pe lângă cei aproape 10.000 de euro atrași de studenți, cu care s-a realizat mobilierul urban, investiția universității a mai fost de peste 25.000 de euro pentru a face lucrările de amenajare integrală a parcului, iar Primăria Municipiului Iași a contribuit amenajând integral tot parcul cu gazon.

Zona de mobilier urban a fost gândită de cei doi studenți ca o scenă înconjurată de trei zone înalte, vălurite, pe care se poate sta la mai multe niveluri sprijinit, cât și o zonă mai joasă, tip bănci. „Ne-am gândit la conceptul acesta de spațiu care să adune un colectiv pentru că zona verde este exact lângă biroul ligilor din campus. A ieșit fix cum am vrut să iasă, am avut foarte multe variante până la cea finală, am făcut și unele compromisuri fiindcă a fost dificil de pus în aplicare, dar proiectul final este așa cum am plănuit”, a declarat Georgiana Butnariu, unul dintre studenții care a venit cu ideea proiectului.

Parcul este situat între căminele T9-T10 și T11 din Campusul Tudor Vladimirescu, fiind o zonă transformată complet: au fost decapate aleile vechi, a fost adus terenul la nivel, s-a regândit traseul de alei ca să conecteze acum toate punctele de interes din zonă, ținând cont de drumurile studenților. A fost realizată o investiție în iluminat modern, de ultimă generație, cât și într-un sistem de irigare cu senzori de ploaie, de pornire automată și de zi/noapte.

Astfel, dintr-o zonă neamenajată, unde spațiul verde era neîntreținut, acum s-a transformat într-un loc de petrecere a timpului liber al tinerilor. „Cred că suntem primul caz de universitate din România unde doi studenți gândesc un proiect, se duc la un finanțator, se înscriu într-o competiție, doar ca să își înfrumusețeze campusul în care trăiesc. Și vorbim de 10.000 de euro, o sumă semnificativă”, a declarat ing. Bogdan Budeanu, directorul Campusului „Tudor Vladimirescu”, director al Direcției Servicii Studențești.

Pe viitor, se dorește ca în parc să fie amenajat unui amfiteatru în aer liber atipic, unde să fie încurajat cititul, să fie o zonă de relaxare, iar după ce infecția cu virusul Sars-CoV-2 nu va mai fi un pericol sanitar, vor fi organizate seri tematice în fiecare zi din săptămână – teatru amator, film, board games sau karaoke.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE