vineri, 21 ianuarie 2022
AcasăProiecte editorialeBani Europeni1 ianuarie, sărbătoarea monedei euro, folosită de aproximativ 337,5 milioane de cetăţeni...

1 ianuarie, sărbătoarea monedei euro, folosită de aproximativ 337,5 milioane de cetăţeni europeni / Ce se mai sărbătorește în prima zi a noului an

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii „Winnie-the-Pooh”: „- What day is it?, asked Pooh. – It’s today, squeaked Piglet. – My favorite day, said Pooh” (” – Ce zi este?, întrebă Pooh. – Este astăzi, guiţă Piglet. – Ziua mea favorită, spuse Pooh”).

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

Încă din prima secundă a zilei de 1 ianuarie se celebrează Anul Nou, debutul următorului an calendaristic şi un nou început, moment marcat prin urări, petreceri, rugăciuni, dorinţe, planuri şi numeroase tradiţii şi obiceiuri locale. În prima zi a anului există, însă, şi sărbători mai puţin cunoscute.

Moneda euro

Euro, folosit de aproximativ 337,5 milioane de cetăţeni europeni, reprezintă un subiect constant de interes încă de la apariţia sa, în 1999, motiv pentru care i-a fost dedicată o zi, numită Euro Day, pentru a celebra introducerea acestei monede şi a-i aprofunda semnificaţia.

La 15 şi 16 decembrie 1995, Consiliul European a adoptat denumirea de ”euro” pentru moneda unică. La 1 ianuarie 1999, euro a devenit monedă oficială a 11 state membre ale Uniunii Europene, fiind introdus ca monedă virtuală pentru efectuarea de operaţiuni de plată care nu implicau bancnote şi monede, precum şi în scopuri contabile. La data de 1 ianuarie 2002, euro a fost introdus sub formă de bancnote şi monede în 12 ţări din Uniunea Europeană. În prezent, euro este moneda unică adoptată de 19 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, formând zona euro – Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Ţările de Jos, Portugalia, Slovacia, Slovenia şi Spania – şi se aşteaptă să fie introdus în mai multe ţări în viitorul apropiat.

De Euro Day, însoţită de hashtag-ul #EuroDay, în special cetăţenii ţărilor care nu sunt în zona euro sunt încurajaţi să se informeze în legătură cu aceasta şi să se familiarizeze cu istoria, cultura şi tradiţiile specifice ţărilor care, deşi sunt unite prin aceeaşi monedă, îşi păstrează individualitatea, relaează Agerpres.

Angajamentul faţă de o persoană dragă

La 1 ianuarie, se sărbătoreşte şi Ziua Angajamentului (Commitment Day) luat faţă de o persoană dragă, sărbătorită pentru prima dată în 1960 ca o extensie a tradiţionalelor hotărâri de Anul Nou („New Year’s Resolutions”). Acest angajament se deosebeşte, însă, de „New Year’s Resolutions” prin faptul că promisiunea nu este făcută faţă de propria persoană, ci faţă de cineva drag, fie că este vorba despre partenerul de viaţă, de copii, de unul sau ambii părinţi sau de cel mai bun prieten, potrivit daysoftheyear.com. Ziua Angajamentului este însoţită de hashtag-ul #CommitmentDay.

Articolul complet poate fi citit pe site-ul G4 MEDIA.

G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania.Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE