10.000 de lei amendă pentru site-ul care o jignea repetat pe Flavia Boghiu, viceprimarul Brașovului

Data:

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a amendat un site din Brașov, pentru o serie de texte prin care o jigneau pe Flavia Boghiu, viceprimarul Brașovului, prin publicarea de articole și imagini defăimătoare.

Site-ul o compara pe Flavia Boghiu cu o boală

Articolele reclamate au fost publicate în perioada 23 septembrie – 10 noiembrie 2021 în site-ul argumentul.ro. Într-unul dintre acestea, potrivit reclamației depusă la CNCD, Flavia Boghiu „este asociată direct cu gonoreea, printr-o imagine editată cu un decupaj al părului distinctiv al persoanei în cauză (roz – n.r.), suprapus unei celule bacteriene, şi însoţită de descrierea: «Gonoreea este cunoscută, popular, sub numele de sculament sau blenoragie. Se transmite prin contract de atribuire directă neprotejat: cavernal, evenimental sau AMUoral.»”

În plus, proprietarii site-ului au postat și o serie de poze cu Flavia Boghiu aflată în timpul liber sau o poză în care aceasta are un ochi vânăt. De asemenea, au publicat și adresa integrală de domiciliu a acesteia.

„Trimiterile repetate la acte de violenţă fizică împotriva Flaviei Boghiu nu creează numai o atmosferă de nesiguranţă pentru propria să persoană, ci reflectă şi reafirmă o cutumă patriarhală deosebit de toxică, în care femeile care îşi revendică puterea şi ajung în poziţii de autoritate sunt pedepsite şi hărţuite sistematic pentru că au îndrăznit să îşi depăşească condiţia prestabilită în societate, supuse şi deferente bărbaților”, arată Asociația Centrul de Dezvoltare Curriculară Filia, cea care a făcut reclamația la CNCD.

Consiliul a constatat existența „unui tratament diferenţiat, discriminatoriu”, care se pedepsește conform legii. Prin urmare, Argumentul.ro trebuie să plătească acum o amendă în valoare de 10.000 de lei pentru toate articolele și atacurile la adresa viceprimarului Flavia Boghiu.

Citește și: La cine a ajuns terenul de sub casa „dispărută” din centrul Bucureștiului. Cât a costat manevra

Site-ul a incitat la violență împotriva viceprimarului

Flavia Boghiu a explicat, într-o discuție cu PRESShub de unde a pornit toată această situație.

„Imediat după ce ne-am preluat mandatele în 2020 a apărut această publicație online care de la început avea o scriitură cel puțin ciudată și care în fiecare articol vorbea tot despre mine sau primarul Coliban, evident critic.

Politica editorială a fiecăruia nu este treaba mea, dar la un moment dat articolele au început să fie din ce în ce mai fără nicio limită și să sară calul. De la fel și fel de invective și fel și fel de jigniri până la minciuni.

La un moment dat, mi-au publicat și adresa de domiciliu până la nivel de număr de apartament.

Asta în perioada în care scriau și articole despre cum ar fi trebuit ca Avocatul Poporului să-mi fi dat una peste ochi, despre cum primarul Coliban ar fi trebuit să-mi dea una peste gură, să mă pună la locul meu.

Toate astea în perioada în care oricum primisem amenințări cât se poate de explicite din zona sectorului de dezvoltări imobiliare pentru care am și depus plângeri penale la momentul respectiv”.

Citește și: Despre religia, ca disciplină obligatorie în școală. Ce vrea BOR și de ce se opun unii profesori și reprezentanți ai societății civile

Au fost făcute amenințări cu moartea

Viceprimaul Brașovului a declarat și că s-a simțit într-adevăr în pericol din cauza amenințărilor pe care le primea.

„Având în vedere că am primit amenințări cu moartea pentru care am făcut plângeri penale și în același timp cei de la acest site îmi publicau adresa, da, m-am simțit în pericol.

Atât pentru integritatea mea corporală cât și datorită legăturilor cel puțin ciudate pe care Argumentul le are cu unu dezvoltator imobiliar care de asemenea nu s-a sfiit să facă amenințări sau instigări în ceea ce mă privește. La momentul respectiv, cazul a ajuns să fie cunoscut din pricina acelei fotografii care mă înfățișa cu un ochi vânăt și care prima oară a apărut pe Argumentul.ro”, arată Flavia Boghiu.

Amenda CNCD este un semn de normalitate

Flavia Boghiu a mai declarat că au fost situații în care a fost urmărită, incidente pe care le-a raportat autorităților. Aceasta a precizat, pentru PRESShub, că decizia celor de la CNCD „este un semn de normalitate într-o societate sănătoasă.

„Indiferent de faptul că politicienii pot să fie antipatizați sau simpatizați, că avem opinii sau preferințe personale față de cineva sau de partidul din care provine, chiar și criticile legate de felul în care îmi exercit mandatul, indiferent de toate acestea pe care mi le-am asumat candidând și asumându-mi un rol public, până și libertatea de exprimare are o limită.

În primul rând o limită a decenței, o limită a eticii, deontologiei profesiei de jurnalist, o limită a moralei și apoi o limită legală pe care nu o trasez eu, pe care a tratat-o legiuitorul.

Faptul că unii încalcă toate limitele fără niciun fel de jenă li consideră că nu li se poate întâmpla nimic, nu doar că este nedrept față de mine, dar influențează modul în care femeile sunt văzute în societatea românească unde suntem oricum deficitari.

Așa că mi se pare că decizia CNCD este un semn de normalitate, o dovadă de aplicare a legii și sper că este și un semnal pentru societate și un semnal de încurajare pentru toate femeile care sunt în roluri de decizie sau care au un profil de persoană publică și sunt atace în acest fel că nu sunt singure”, a menționat Flavia Boghiu.

Citește și: Flavia Boghiu, viceprimarul din Brașov, jignită de un dezvoltator imobiliar din oraș

Motivul din spatele textelor jignitoare

Viceprimarul consideră că motivul pentru care această publicație o hărțuiește are la bază legăturile dintre proprietarii site-ului și anumiți dezvoltatori imobiliari.

„Cred că este foarte important să se înțeleagă că problema publicației cu mine nu ține doar de o simpatie sau de o antipatie personală. Nu doar o dată legăturile publicației cu dezvoltatorii imobiliari este cât se poate de evidentă.

Una dintre ele fiind inclusiv faptul că atunci când am realizat la Brașov dezbaterea privind regulamentul construcțiilor în pantă, un regulament controversat care schimbă felul în care se va construi în zonele sensibile ale Brașovului, la dezbaterea respectivă Răzvan Negrea, a apărut împreună și a stat cu dezvoltatorul care voia să construiască pe deal. Ce se întâmplă aici este o armă împotriva mea bazată pe deciziile pe care le-am luat în rolul pe care îl ocup, eu am prerogativele pe urbanism delegate de către primarul Coliban și care a întrecut orice fel de limită”.

Cum s-au apărat proprietarii site-ului

Reprezentanții Argumentul.ro susțin că articolele nu sunt discriminatorii sau denigratoare la adresa viceprimarului Flavia Boghiu, deoarece, în articolul publicat de către redacție în data de 05.11.2021, „Medicina online – gonoreea”, nu se specifică nicăieri numele acesteia. Marea parte a textului este copiată de pe Wikipedia și face referire la respectiva bacterie.

Răzvan Negrea s-a mai apărat prin faptul că în articolul „Avocatul Poporului îi dă peste ochi Flaviei Boghiu” se face referire la răspunsul primit de către viceprimarul Brașovului de la instituția Avocatului Poporului, care dă dreptate acestuia și colegului de la publicația Transilvania 365, „referitor la tentativa Flaviei Boghiu de încălcare a Constituției României, care, în mod discriminator, a încercat să scoată presa din sală de Consiliu Local în timpul ședinței din data de 27 septembrie 2021”

CNCD nu a crezut argumentele Argumentul.ro și l-a sancționat cu 10.000 de lei amendă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Nu toți antreprenorii români înțeleg importanța tranziției la energia verde

Nu toți antreprenorii români nu înțeleg importanța tranziției la...

Cinci companii de pariuri și țigări electronice au dominat piața publicității din online în 2023

Cinci companii de pariuri și țigări electronice au dominat...

Angajări blocate de frica DNA, la cel mai mare spital din Moldova

Angajări blocate de frica DNA, la cel mai mare...

Doamna Trandafir de la Iaşi: învăţătoare model, de 35 de ani în satul natal

Doamna Trandafir de la Iaşi: învăţătoare model, de 35...