10 șefi la 38 de angajați. Fondul Român de Contragarantare sau cum să iei salariu fără să faci nimic

Data:

Fondul Român de Contragarantare este o instituție din subordinea Ministerului Finanțelor care, potrivit ultimelor date oficiale, are 38 de salariați. În schimb, conducerea este asigurată de 10 administratori: 7 în Consiliul de Supraveghere și 3 în Directorat.

Fondul Român de Contragarantare (FRC) este instituția care oferă băncilor o garanție suplimentară, în numele și în contul statului, pentru creditele pe care le acordă persoanelor fizice sau juridice în cadrul unor programe guvernamentale de tipul „Noua casă” sau, mai nou, Student Invest și Family Start.

Mai clar, garantează băncilor că-și vor recupera banii, indiferent dacă cei cărora le-au acordat credite cu dobânzi preferențiale nu le mai plătesc.

Ca aproape la orice instituție de stat, nu doar că sunt multe posturi de conducere, dar acestea sunt și bine plătite. Astfel, șeful Consiliului de Supraveghere câștigă 12.000 de lei lunar, iar ceilalți șase colegi câte 8.000 de lei. În plus, indemnizația membrilor directoratului este de 15.000 de lei pe lună.

Așadar, statul cheltuie circa 21.000 de euro lunar doar pentru salariile și indemnizațiile celor 10 membri ai conducerii Fondului Român de Contragarantare.

Mai mult, activitatea instituției este structurată pe nu mai puțin de 5 Direcții și 3 Compartimente, ceea ce înseamnă încă minim 8 șefi. Atâta competență pe metru pătrat rar găsim într-o instituție publică, astfel încât întrebarea care se naște este: ce produc acești oameni?

10 administratori cu salarii de miniștri pentru programe eșuate

Principalul obiect de activitate al FRC este emiterea de contragaranții care să completeze garanțiile emise de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) și de alte fonduri de garantare în beneficiul debitorilor care apelează la credite bancare.

Între 2017-2021, FRC a avut o cifră de afaceri cumulată pe toți anii de sub 1 milion de euro, iar ulterior a scăzut aproape de zero. Motivul? Emiterea de contragaranții nu este cerută de piață, potrivit surselor PRESShub.

Astfel, în ultima vreme activitatea FRC s-a rezumat la simpla acordare de garanții de stat în cadrul programelor concepute de Ministerul Familiei: Family Start și Student Invest. Ca intermediar în acordarea acestor garanții guvernamentale FRC obține un mic comision, care îl ajută să raporteze anual venituri operaționale diferite de zero, ne-au explicat specialiștii consultați.

Problema este că programele Student Invest și Family Start, de exemplu, prin care tinerii puteau lua credite cu dobândă subvenționată de stat pentru taxe școlare, chirie sau avans pentru locuință s-au încheiat în martie cu un eșec.

Din plafonul de 500 de milioane de lei, au fost acordate credite totale de doar 33 de milioane – adică nici măcar 10%, potrivit Știrilor PRO TV. Doar 475 de tineri au accesat credite.

În ciuda acestor cifre mici, FRC a anunțat că cele două programe vor continua, cadrul normativ pentru 2023 fiind „în curs de actualizare și aprobare legislativă”.

Citește și: „Am rămas impresionată de răutatea acestor oameni, este mult peste ceea ce mă gândeam eu”

Și totuși, de unde bani pentru atâtea sinecuri?

FRC are un capital de circa 400 milioane lei, oferit de statul român în momentul înființării companiei, acum mai bine de un deceniu, capital care este pus la păstrare în titluri de stat și în depozite la bănci, în schimbul cărora Fondul culege dobânzi.

În anul 2021, de exemplu, Fondul a avut venituri din aceste dobânzi de aproape 17 milioane lei.

„Practic, capitalul public este folosit pentru a împrumuta statul însuși, iar dobânda aferentă datoriei publice se înregistrează drept profit la FRC, care astfel își mărește capitalul și împrumută din nou statul, câștigând alte dobânzi și tot așa.

Acest perpetuum mobile cu bani publici brevetat la FRC este considerat o inginerie de succes, drept pentru care Fondul a acordat, cu aprobarea lui ministrului Câciu, majorări de salarii și prime de sărbători chiar în contextul crizei și al austerității bugetare anunțată de guvern”, a explicat un economist, pentru PRESShub.

Citește și: Ce promite Ciolacu în programul de guvernare: cadouri de Ziua Bărbatului

Consiliul de Supraveghere, format din oameni numiți politic

Deși este o instituție cu profil economic, din Consiliul de Supraveghere a Fondului Român de Contragarantare este compus mai degrabă din nespecialiști.

Consiliul este condus de către Cristian Socol, autorul celebrei strategii „wage-led growth” din programul economic al lui Liviu Dragnea. A fost prezentat în 2014 ca făcând parte din „familia” mai extinsă lui Viorel Hrebenciuc, fost lider PSD și condamnat la închisoare pentru obținerea de foloase necuvenite.

S-a mai aflat în fruntea FRC în timpul guvernelor PSD din perioada 2014-2019, iar din toamna lui 2021 a fost numit din nou, provizoriu, ca președinte. Provizorat care continuă până astăzi.

Ștefan Țintă, membru în Consiliul de Supraveghere, este președinte al PSD Slobozia. Eduard Mike este, de fapt, inginer agricol, fiind în același timp și consilier principal la Ministerul Agriculturii.

Ionel Florian Lixandru este și secretar de stat în Ministerul Educației. Derzsi Akos este evaluator de risc în securitate și sănătate în muncă.

Iar Alexandru Dan Coșocariu este absolvent al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, specialist în betoane.

În fine, președinte al Directoratului este Stere Farmache, fost director general al Bursei de Valori București în perioada 1995-2008, acum pensionar.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Read the English version: 10 managers to 38 employees. The Romanian Counterguarantee Fund or how to get paid without doing anything

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
3 COMENTARII
  1. Articolul este scris clar pentru publicul cu venituri mici datorita ocuparii posturilor ce nu nrcesita pregatire specializata. Si la mine in banca (institutie privata) avem 22 directii sau compartimente independente si treaba merge bine. Specializarea sarcinilor aduce eficienta
    Dar asa se intampla cand portarul scrie pseudoarticole de presa

    • Domnu Madalin, ce face banca ta privata cu banii actionarilor o priveste doar pe ea. Fondul asta de contra alea-alea este institutie de stat si risipeste banii romanilor. Unde pot eu face cerere ca din banii mei sa nu se mai finanteze vilele lui Farmache si Socol? Asa ca nu pot? Despre asta e vorba.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cât a costat deplasarea Alinei Gorghiu în Brazilia

Cât a costat deplasarea Alinei Gorghiu în Brazilia. Ministrul...

Rejudecarea dosarului asasinării disidentului Gheorghe Ursu, respinsă de Curtea de Apel București

Rejudecarea dosarului asasinării disidentului Gheorghe Ursu, respinsă de Curtea...

Codul SWIFT: Element Esențial în Tranzacțiile Bancare Internaționale

Codul SWIFT: Element Esențial în Tranzacțiile Bancare Internaționale