12 elevi români judecă la New York un important savant și ideolog al Germaniei naziste

Data:

O delegație reprezintă România la un eveniment unic în lume: un proces simulat al lui Ernst Rüdin, arhitectul programului nazist de sterilizare forțată. Toți cei 12 elevi provin de la Complexul Educațional Laude-Reut, prestigioasă instituție privată de învățământ preuniversitar.

Procesul, pregătit timp de doi ani, are loc pe 31 ianuarie, la sediul ONU din New York, fiind organizat sub egida Națiunilor Unite.

Participanții, circa 30 de elevi și studenți din 15 țări, se vor împărți în echipe de „procurori” și „avocați”, pentru a discuta rolul și responsabilitatea lui Ernst Rüdin în înfăptuirea Holocaustului.

Tinerii participanți se vor împărți în echipe de „procurori” și „apărători”

Ernst Rüdin (1874-1952) este creierul legislației „igienei rasiale”, promotor al programului nazist de sterilizare forțată, dar și un pionier în domeniul cercetărilor originilor genetice ale bolilor psihice.

Toți cei 12 elevi provin de la Complexul Educațional Laude-Reut, una dintre cel mai bine cotate instituții private de învățământ preuniversitar din România. Aceștia vor participa la procesul de la New York, care va avea loc la sediul ONU pe data de 31 ianuarie, alături de alți circa 30 de elevi și studenți cu vârsta de 15-22 de ani, provenind din toată lumea.

Participanții au fost selectați în urma unui proces care a durat doi ani, în urma analizei contribuției lor la combaterea antisemitismului, precum și a activităților pe care le-au desfășurat pe tema Holocaustului.

În cadrul procesului, tinerii participanți se vor împărți în echipe de „procurori” și „apărători”, urmând a-și susține argumentele în fața unui complet de judecată format din juriști reputați pe plan internațional.

Procesul poate fi urmărit live începând cu ora 21 (ora României), aici: https://media.un.org/en/asset/k1k/k1kzqlew5r.

Un proces internațional, pregătit timp de doi ani

Procesul (International Mock Trial on Human Rights) este organizat de către Social Excellence Forum, organizație israeliană dedicată formării de tineri lideri în spiritul valorilor morale și al drepturilor omului, și se desfășoară sub egida ONU, ca parte a Programului de Comunicare despre Holocaust.

Acest program constă într-o serie de evenimente organizate în fiecare an de Națiunile Unite cu scopul de a informa și sensibiliza publicul cu privire la crimele regimului nazist din Germania și ale aliaților acestuia. În acest an se înregistrează cea mai largă participare a României – cu cea mai numeroasă delegație – la o ediție a Programului.

Evenimentul beneficiază de sprijinul Ministerului Educației din Israel și se desfășoară în colaborare cu diverse instituții precum Ambasada Israelului în SUA, Raoul Wallenberg Centre for Human Rights (Canada), Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg, Curtea Supremă din Israel și Weizmann Institute for Science.

„Suntem profund onorați și entuziasmați de această reușită unică în istoria învățământului românesc”, spune Tova Ben Nun-Cherbis, fondator și președinte al Complexului Educațional Laude-Reut.

„Acest rezultat confirmă încă o dată că instituția noastră este un adevărat lider național în ceea ce privește educația în discipline precum istoria contemporană, limbile străine și studiile sociale, alături de extracurriculare precum diplomația și relațiile internaționale.”

Procesul „Omenirea vs. prof. Ernst Rüdin” a fost pregătit timp de doi ani, prin cercetări documentare și redactarea de scenarii care le-au fost prezentate elevilor din întreaga lume, și va dezbate subiecte precum drepturile omului și încălcările acestora, rasism și discriminare, precum și responsibilitatea liderilor pentru consecințele îndemnurilor și acțiunilor acestora.

Acest proces este extraordinar din toate punctele de vedere, fiind susținut de către tineri (elevi și studenți) de religii diferite din 15 țări. Cinci judecători au formulat capetele de acuzare, printre care: sterilizare forțată, rasism, violare gravă a drepturilor omului și ale persoanelor cu dizabilități, experimente umane și conducerea de acte de ucidere în masă.

Cine a fost Ernst Rüdin: un fanatic al purității rasiale

Ernst Rüdin a fost director al Institutului German de Cercetări Psihiatrice, președinte al Societății Germane de Igienă Rasială și co-autor al legislației naziste a „igienei rasiale”, care făcut posibile sterilizarea forțată și eutanasierea involuntară.

În timpul regimului nazist, peste 400.000 de persoane au fost sterilizate forțat, iar circa 300.000 de pacienți internați în instituțiile psihiatrice au fost uciși, dintre care 70.000 în camerele de gazare. Promotorii „igienei rasiale”, printre care și Rüdin, au jucat un rol important în Holocaust, căruia i-au căzut victime atât evreii, cât și populațiile romani, slave și de culoare, precum și persoane cu dizabilități fizice sau intelectuale.

În luna aprilie 2023, în Parlamentul României, la cea de-a 14-a ediție a conferinței internaționale pe teme de diplomație 2Day Ambassador organizată de Complexul Educațional Laude-Reut, elevii instituției vor reedita, într-o formulă locală, procesul de la New York.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

1 COMENTARIU

  1. „…30 de elevi și studenți cu vârsta de 15-22 de ani, provenind din toată lumea…”____–-____mi se pare exagerat ca tineri sub 18-17 ani sa participe la un asa proces, ma intreb cata cultura generala si specifica cazului*, are un tanar de 15 ani, si cata maturitate in aniliza , poate avea acelasi…(* direct, ce si cate documente a citit un asa tanar si la ce concluzie a ajuns)///2- , „… 4 sute mii persoane sterilizate fortat…”___–___ absolut inadmisibil, insa aglomeratiile umane create dupa cel de ADRM, impun realitatea ca omenirea nu poate creste-numeric- spre infinit, de unde trebuie introdus -de catre ONU- un eugenism social efectuat ANTICIPAT, bazat pe VOLUNTARIAT si RECOMPENSA(baneasca , materiala, etc.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img
spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

EXCLUSIVE: Censorship, manipulations and lies. „The Secretary of State is discrediting himself!”

Just days ago, a European Parliament Petition (PETI) delegation...

Șoc la TV-ul propagandă al lui Putin: „Trebuie să alegem pe altcineva, nu pe Putin”

Boris Nadejdin, un fost deputat liberal, a declarat pe...

Descoperire revoluționară în lupta cu autismul

Cercetătorii israelieni au descoperit legături între substanțele chimice, cu...