1,6 miliarde de euro din fonduri europene, mutați de la controversatele proiecte de reconversie către investiții

Ministerul Fondurilor Europene propune printr-un memorandum discutat în ședința de guvern de azi ca 20% din Fondul Social European (FSE, instrumentul prin care UE finanțează controversatele proiecte de reconversie profesională și training-uri) să se mute în viitorul buget multianual al Uniunii Europene la Fondul european de dezvoltare regională (FEDR, prin care sunt finanțate investițiile în infrastructură).

Dacă propunerea României va fi acceptată de Comisia Europeană, înseamnă că 1,677 miliarde euro din fondurile europene alocate României în perioada 2021-2027 vor fi transferați din FSE către FEDR, potrivit memorandumului citat. Din FEDR sunt finanțate principalele proiecte de infrastructură la nivel național (autostrăzi, căi ferate, aeroporturi, rețele naționale de comunicații etc.) și la nivel regional.

Ca urmare, ar rezulta un total FEDR de 19 miliarde euro și FSE de 6.708 miliarde euro.

Cum propune Ministerul Fondurilor Europene să fie împărțite fondurile europene pe viitorul exercițiu financiar:

– 8 Programe Operaționale Regionale – aprox. 9 mld euro (FEDR, aprox. 52% din alocarea totală FEDR) cu o distribuție la nivel regional conform formulei de alocare aferente POR 2014-2020;
– Program Operațional Sănătate – aprox. 2,8 mld euro (multifond FEDR – 1.982 mld euro și FSE+ 900 mil euro);
– Program Operațional Incluziune si Demnitate Socială – aprox. 2,9 mld euro (multifond FEDR – 574 mil euro și FSE+ 2.369 mld euro);
– Program Operațional Educatie și Ocupare – aprox. 3,297 mld euro FSE+;
– Program Operațional Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare– aprox. 1,615 mld euro FEDR;
– Program Operațional Dezvoltare Durabilă – aprox. 3,9 mld euro (multifond FEDR – 3.085 mld euro și FC – 837 mil euro);
– Program Operațional Transport – aprox. 4,898 mld euro (multifond FEDR – 2.328 mld euro și FC – 2.570 mld euro);
– Program Operațional pentru Tranziție Justa – aprox. 1,766 mld euro;
– Program Operațional Asistență Tehnică – aprox 0,682 mld euro (multifond FEDR 280,462 mil Euro și FSE+ 140,820 mil euro).

Citește aici memorandumul integral al Ministerului Fondurilor Europene

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și G4 Media în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania: Closer to citizens”, un proiect Freedom House Romania, cofinanțat de Comisia Europeană/ DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

Cristian Pantazi
Cristian Pantazi este redactor-șef și co-fondator al portalului G4Media.ro din 2018. Înainte, el a fost redactor-șef HotNews.ro. A absolvit Facultatea de Jurnalism (Universitatea București) și cursurile de jurnalism economic și politic pentru ziariști din Europa de Est ale Fundației Reuters.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole din aceeași categorie

Advertismentspot_img

Cele mai recente articole

Cîțu a anunțat prioritățile legislative, după demiterea lui Voiculescu

În timp ce alianța USR-PLUS cere PNL să-l schimbe pe Florin Cîţu după demiterea ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, premierul pozează în șef de guvern liniștit și iese în mediul online cu prioritățile din agenda zilei.

Care este testul potrivit pentru descoperirea anticorpilor COVID-19?

Sunt teste specifice prin care poți afla dacă ai sau nu anticorpi COVID-19. Află care este cel mai potrivit dintre ele, conform unui medic...

Cum a modelat pandemia percepțiile geopolitice în Republica Moldova

Pandemia a modelat percepțiile cetățenilor Republicii Moldova despre Est și Vest. Dacă în urmă cu un an Rusia și China punctau abil la capitolul...