1,6 miliarde de euro din fonduri europene, mutați de la controversatele proiecte de reconversie către investiții

Data:

Ministerul Fondurilor Europene propune printr-un memorandum discutat în ședința de guvern de azi ca 20% din Fondul Social European (FSE, instrumentul prin care UE finanțează controversatele proiecte de reconversie profesională și training-uri) să se mute în viitorul buget multianual al Uniunii Europene la Fondul european de dezvoltare regională (FEDR, prin care sunt finanțate investițiile în infrastructură).

Dacă propunerea României va fi acceptată de Comisia Europeană, înseamnă că 1,677 miliarde euro din fondurile europene alocate României în perioada 2021-2027 vor fi transferați din FSE către FEDR, potrivit memorandumului citat. Din FEDR sunt finanțate principalele proiecte de infrastructură la nivel național (autostrăzi, căi ferate, aeroporturi, rețele naționale de comunicații etc.) și la nivel regional.

Ca urmare, ar rezulta un total FEDR de 19 miliarde euro și FSE de 6.708 miliarde euro.

Cum propune Ministerul Fondurilor Europene să fie împărțite fondurile europene pe viitorul exercițiu financiar:

– 8 Programe Operaționale Regionale – aprox. 9 mld euro (FEDR, aprox. 52% din alocarea totală FEDR) cu o distribuție la nivel regional conform formulei de alocare aferente POR 2014-2020;
– Program Operațional Sănătate – aprox. 2,8 mld euro (multifond FEDR – 1.982 mld euro și FSE+ 900 mil euro);
– Program Operațional Incluziune si Demnitate Socială – aprox. 2,9 mld euro (multifond FEDR – 574 mil euro și FSE+ 2.369 mld euro);
– Program Operațional Educatie și Ocupare – aprox. 3,297 mld euro FSE+;
– Program Operațional Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare– aprox. 1,615 mld euro FEDR;
– Program Operațional Dezvoltare Durabilă – aprox. 3,9 mld euro (multifond FEDR – 3.085 mld euro și FC – 837 mil euro);
– Program Operațional Transport – aprox. 4,898 mld euro (multifond FEDR – 2.328 mld euro și FC – 2.570 mld euro);
– Program Operațional pentru Tranziție Justa – aprox. 1,766 mld euro;
– Program Operațional Asistență Tehnică – aprox 0,682 mld euro (multifond FEDR 280,462 mil Euro și FSE+ 140,820 mil euro).

Citește aici memorandumul integral al Ministerului Fondurilor Europene

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și G4 Media în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania: Closer to citizens”, un proiect Freedom House Romania, cofinanțat de Comisia Europeană/ DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Cristian Pantazi
Cristian Pantazi
Cristian Pantazi este redactor-șef și co-fondator al portalului G4Media.ro din 2018. Înainte, el a fost redactor-șef HotNews.ro. A absolvit Facultatea de Jurnalism (Universitatea București) și cursurile de jurnalism economic și politic pentru ziariști din Europa de Est ale Fundației Reuters.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Unitatea Administrativ – Teritorială Municipiul Slatina, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Realizare infrastructură pentru biciclete“

Unitatea Administrativ – Teritorială Municipiul Slatina, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Realizare infrastructură pentru biciclete“

Orașul în care facturile de încălzire pe luna februarie sunt cu 25% mai mari

Orașul în care facturile de încălzire pe luna februarie...