17 ONG cer ca România să oprească importul de gaze din Rusia și dosare penale pentru parlamentarii pro-ruși

Data:

spot_img

Războiul ilegitim, imoral și inuman al Federației Ruse împotriva Ucrainei nu se oprește, dimpotrivă, a devenit masacru, genocid. Nu avem voie să rămânem indiferenți față de atrocitățile care se petrec în țara vecină. Vremea declarațiilor a trecut: este nevoie de acțiune hotărâtă și fără echivoc, scriu 17 organizații neguvernamentale românești într-un apel adresat Președintelui, Guvernului și Parlamentului României.

„Masacrul de la Bucia este doar o pagină dintr-un război al torturii și uciderii cu sânge rece a populației civile din Ucraina. Ieri, Procurorul General al Ucrainei avertiza că în Borodianka, nu departe de Bucia, dovezile de genocid vor fi la fel de cutremurătoare, dacă nu și mai îngrozitoare.

În fața acestor fapte strigătoare la cer este momentul ca România să facă mai mult! Statul român este obligat moral să facă mai mult pentru că în aceste momente, chiar dacă nu ne dăm seama, Ucraina asigură și securitatea României și, mai ales, a Republicii Moldova”, scriu cele 17 ONG.

Acestea cer Președintelui, Guvernului și Parlamentului României nu doar să condamne genocidul rusesc din Ucraina, ci să impună restricții și sancțiuni drastice:

1. Expulzarea imediată a diplomaților Federației Ruse care se fac vinovați de distorsionarea grosolană a realității și de provocări la adresa României, a Uniunii Europene, a NATO sau a oricărei țări partenere – așa cum au procedat deja țări precum Germania și Franța care au recurs la măsuri imediate nu doar pentru a sancționa atrocitățile descoperite la Bucha ci și pentru a-și proteja securitatea națională de influențele nefaste ale unor diplomați.

2. Încetarea importurilor de gaze naturale și petrol din Federația Rusă – știut fiind că România este al doilea cel mai mare producător de petrol și gaze din Uniunea Europeană și țara din estul Europei cel mai puțin dependentă de energia rusească; doar 25% din consumul românesc de gaze naturale provine din Rusia și numai 40% din necesarul de petrol.

3. Plângeri penale împotriva parlamentarilor români care și-au exprimat direct sau indirect susținerea față de acțiunile criminale rusești pentru participația lor la infracțiuni contra siguranței statului (trădare, înaltă trădare etc.) sau la crimele împotriva umanității săvârșite de trupele ruse în Ucraina.

4. Interzicerea oricăror importuri din Federația Rusă!

5. Măsuri drastice împotriva firmelor care încalcă prevederile sancțiunilor

6. Sechestrarea averilor și participațiilor rusești în bunuri și companii din România; acolo unde este posibil, în vederea fructificării și folosirii lor pentru ajutorarea victimelor agresiunii ruse în Ucraina și oriunde se va mai produce ea.

7. Măsuri împotriva așa-numitelor ferme de troli și un raport public al Serviciul Român de Informații în ceea ce privește activitatea de contracarare a acestor metode de subminare a democrației românești.

Lista completă a ONG-urilor care solicită acțiuni ferme poate consultată aici.

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

MAI suplimentează efectivele mobilizate pentru alegerile de duminică

MAI suplimentează efectivele mobilizate pentru alegerile de duminică, numărul...

Ciucă, generalul lui Iohannis în voia lui Dumnezeu | Deutsche Welle

Nicolae Ciucă nu a reușit nici în campania electorală...

Gabriel Cotabiță s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani

Gabriel Cotabiță s-a stins din viață, sâmbătă, la vârsta...

Salvamont Prahova avertizează că există un pericol de avalanșe din cauza ninsorilor și vântului puternic

Salvamont Prahova avertizează că există riscul declanşării avalanşelor în...