Patru tineri antreprenori din Galaţi, căliţi în diferite acţiuni de voluntariat, au decis, în urmă cu trei ani să înfiinţeze o asociaţie, „Prieteni pentru Galaţi”, prin care şi-au propus să dea înapoi societăţii ceva din binele primit. Ei şi-au propus să ajute elevi din mediul rural să studieze la licee din Galaţi, finanţându-le cheltuielile legate de cazare şi masă, dar şi printr-un program de mentorat.
Cei patru sunt Răzvan Vlad Gheorghiu, Simona Iosifescu, Ana-Maria Mihai şi Andrei Ghenghea. Lor li s-au adăugat ulterior încă opt voluntari, astfel că asociaţia numără în prezent 12 mentori şi 18 elevi care beneficiază de ajutorul lor.
„Proiectul «Aripi» se adresează îndeosebi elevilor din mediul rural cu posibilități materiale foarte reduse sau spre zero. El există pentru ca studiile copiilor să nu se termine după clasa a VIII-a. În funcție de nivelul și mediile fiecăruia, vrem să îi susținem pentru a-şi continua parcursul educațional la liceu sau școala profesională. Mulți dintre părinții acestor copii sunt oameni simpli pe care nu îi interesează în mod special soarta celor mici și nu ar face nici cel mai mic efort pentru a se deplasa să îi înscrie la școli, să îi instaleze la un cămin sau să se intereseze ce opțiuni au scris pe fișa de înscriere. Poate primul și cel mai important pas este acesta: să îi scoatem din mediul lor, să vadă altă lume, să cunoască alți copii, să aibă alte orizonturi și să cunoască altă viață. Odată ajunși la Galați, la liceu sau la profesională, noi le vom asigura cazarea (cămin, apartament, gazdă), hrana și o sumă minimă pe săptămână, bani pentru buzunar. Fiecare copil va avea un mentor, cu care va ține legătura, căruia îi va cere ajutorul dacă are nevoie, care îi va fi ca un frate mai mare. Fiecare copil va avea responsabilități minime în ceea ce privește comportamentul său de zi cu zi, dar și unele cerințe referitoare la activitatea lui școlară, pe care i le vom aduce la cunoștință de la început.
Citește și Parc eolian în Galați. Energie verde în mai multe grădinițe și școli din județ
Acestea vor fi unele generale, dar și unele particulare în funcție de fiecare adolescent. Când numărul de copii va crește, o să apelăm pentru mentorat la studenții din anii terminali care doresc să facă voluntariat, iar aceștia vor fi îndrumați de câte un membru mai vechi. Vom lua legătura cu diferite firme și antreprenori, pentru ca acei copii care sunt la școli de meserii să poată să meargă să facă practică la firme de profil și să vadă cum e în câmpul muncii, în meseria lor. În caz că unii dintre ei au o înclinație spre ceva anume sau le place foarte mult un obiect sau o activitate și doresc să exceleze sau să aprofundeze acel domeniu, suntem dispuși să îi înscriem la diferite cursuri”, ne spune, dintr-o suflare, unul dintre membrii fondatori, Răzvan Vlad Gheorghiu. Continuarea, în Viața Liberă.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!