2 români au făcut avere pe seama persoanelor cu handicap, trimise la cerșit în Tenerife

Data:

Victimele au răbdat foame, bătăi și înjurături în Tenerife, cu amăgirea că banii luaţi de pretinşii lor binefăcători sunt trimişi acasă, unde la întoarcere îi va aştepta propria locuință.

Traficanţii de fiinţe umane câştigă averi de pe urma victimelor. O confirmă încă un caz ajuns în faţa judecătorilor, având ca protagonistă o orădeancă, Susana Angela Budai, acuzată că împreună cu fostul ei iubit, Ioan Varga, a trăit vreme de 15 ani pe spinarea a două persoane cu dizabilităţi, pe care le-au dus la cerşit în staţiuni din Spania.

În perioada 2003-2018, victimele au băgat în buzunarele celor doi peste 1 milion de euro, spun anchetatorii. Cu banii respectivi, Budai şi Varga au huzurit în Valencia, pe Coasta de Azur şi în Tenerife, exotica insulă din arhipelagul Canare, peste 100.000 euro fiind trimişi acasă şi investiţi în imobiliare, așa încât femeia are acum două vile într-una din cele mai „scumpe” comune din Bihor, Sântandrei.

Promisiuni…

Susana Budai a fost dovedită de procurorii DIICOT Oradea, după o anchetă începută în primăvara anului 2018 de autorităţile judiciare spaniole şi preluată, apoi, de procurorii orădeni. Femeia e acuzată că, în 2003, împreună cu fostul iubit, Varga Ioan, alias Nicu Jaga, a scos din ţară doi tineri aflaţi într-o situaţie dificilă, Tudor şi Ema (cele două prenume nu sunt reale, pentru a proteja victimele).

Băiatul, la vremea respectivă în vârstă de 23 ani, e paralizat la piciorul drept din naştere şi se deplasează doar în cârje în timp ce fata avea doar 18 ani, era orfană de la 12 ani, cu retard şi nicio zi de şcoală.

Cei doi formau un cuplu şi, deşi nu erau căsătoriţi oficial, îşi spuneau de atunci soţ şi soţie iar Tudor era rudă îndepărtată cu Varga, care ştia că sunt pradă uşoară. Trebuia doar să le promită un viitor roz.

Tudor putea câştiga din cerşit, iar Ema să-l îngrijească, le-a spus, momindu-i că îi va ajuta să strângă bani ca să-şi ridice în ţară propria casă, dacă vor împărţi câştigurile cu ei.

„Mi-a mai spus că în Spania voi avea unde să locuiesc, că voi primi mâncare, iar eu va trebui doar să cerșesc în Spania. Nu mi-a spus unde anume, doar că voi câștiga aproximativ 50 – 60 euro pe zi”, le-a povestit Tudor anchetatorilor, care apoi au redat în actul de acuzare această mărturie.

Susana Budai a cumpărat casa cu etaj de pe strada Grădinarilor din Sântandrei în februarie 2013, printr-un interpus pe numele căruia a trimis bani atât personal cât şi în numele lui Tudor sau al Emei. În total, vila a costat 177.000 lei. Foto Bihoreanul
Susana Budai a cumpărat casa cu etaj de pe strada Grădinarilor din Sântandrei în februarie 2013, printr-un interpus pe numele căruia a trimis bani atât personal cât şi în numele lui Tudor sau al Emei. În total, vila a costat 177.000 lei. Foto Bihoreanul

… şi realitate

În Spania, însă, tinerii au fost lăsaţi fără acte de identitate, iar fata, care până atunci nu cerşise niciodată, a fost obligată să apeleze la mila publică alături de iubit.

„Budai mi-a zis ce trebuie să fac, mi-a dat un pahar din plastic, mi-a arătat poziţia în care să stau şi mi-a specificat să adopt o mimică care să provoace mila trecătorilor. A fost când m-a vopsit pe faţă, să arăt ca o statuie, ziceau că aşa voi câştiga mai mult”, a explicat tânăra.

Tinerii au fost obligaţi să doarmă în maşină, în timp ce „binefăcătorii” lor locuiau într-o rulotă. Apoi, din primii bani aduşi de cei doi tineri, cuplul s-a mutat într-o pensiune, lăsându-şi victime să trăiască în continuare într-un autoturism.

„Din banii câștigați de mine, ei îşi cumpărau mâncare, apă, ţigări şi dormeau la hotel. Nu aveaualtă sursă de venit, doar cei câștigați de către mine din practicarea cerșetoriei”, a povestit Tudor.

Citește și: ANALIZĂ. 7 scenarii pentru războiul din Ucraina și posibile urmări. Cum ar afecta un război mai lung Europa

Cerşetori sub pază

Ema și Tudor erau scoşi la cerşit zilnic, în zone turistice, de dimineaţa până noaptea târziu, fiind supravegheaţi, cu rândul, de Budai și Varga. La început în Valencia, apoi pe plajele din Peniscola, pe Coasta de Azur, iar în final în Tenerife.

În Valencia, după cum şi-a adus aminte Tudor, câştigau între 250 şi 300 euro pe zi, în Tenerife chiar şi câte 400 euro, bani din care rar primeau ceva, puțin, ca să trimită acasă, familiei lui Tudor. Dacă nu strângeau suficient, erau bătuţi cu cureaua, pumnii sau cu picioarele.

„Pe mine Varga Ioan mă lovea cu o centură peste spate, cu pălmile peste faţă, cu pumnii la ficat”, a povestit tânărul, în timp ce pe Ema, cei doi o trăgeau de păr amândoi, o loveau cu palmele.

„Spuneau că ascundem din banii câştigaţi, dar nu era adevărat. Ne reproșau că ei au cheltuieli cu noi, iar noi nu facem bani. Îmi spuneau că sunt proastă şi handicapată, râdeau de noi”, s-a plâns Ema.

Casa de pe strada Soarelui din comuna Sântandrei s-a ridicat pe un teren de 266 mp cumpărat de Ioan Varga, defunctul concubin al Susanei Budai, în 2009, cu 15.000 lei. Imobilul a fost transferat în mai 2018 pe numele mamei Susanei Budai, iar apoi al ei personal. Constructorii ştiau că imobilul se ridică din bani obţinuţi pe lângă lege. „A existat o discuție între mine și Varga Ioan, care mi-a spus că a avut un șchiop pe care la folosit la cerșit în Spania. Eu nu am insistat cu întrebările”, a spus meşterul. Foto Bihoreanul
Casa de pe strada Soarelui din comuna Sântandrei s-a ridicat pe un teren de 266 mp cumpărat de Ioan Varga, defunctul concubin al Susanei Budai, în 2009, cu 15.000 lei. Imobilul a fost transferat în mai 2018 pe numele mamei Susanei Budai, iar apoi al ei personal. Constructorii ştiau că imobilul se ridică din bani obţinuţi pe lângă lege. „A existat o discuție între mine și Varga Ioan, care mi-a spus că a avut un șchiop pe care la folosit la cerșit în Spania. Eu nu am insistat cu întrebările”, a spus meşterul. Foto Bihoreanul

Vile, case, bani…

Au răbdat, convinşi că odată le va fi bine. Budai şi Varga le arătau poze cu un teren despre care ziceau că l-au cumpărat pentru ei în comuna Oşorhei, acolo unde locuia familia lui Tudor, apoi şi cu o casă în construcţie.

În realitate, spun procurorii, terenul din fotografie era doar pentru a-i manipula. Varga a luat un lot pentru sine, într-o zonă de vile din comuna Sântandrei, iar apoi şi-a construit pe teren o casă, ajunsă ulterior pe numele mamei concubinei.

La rându-i, aceasta a cumpărat o vilă cu etaj în aceeaşi comună. Totul, din banii victimelor, susţin anchetatorii, arătând că cei doi au transferat direct sau prin interpuşi în România,prin Western Union şi MoneyGram, 101.860 euro, bani care au fost trimişi rudelor ori direct pe al constructorului.

„Nu l-am întrebat pe Varga Ioan niciodată de unde are banii folosiți la construcția casei, dar a existat o discuție între mine și acesta în care mi-a spus că a avut un șchiop pe care la folosit la cerșit în Spania. Eu nu am insistat cu alte întrebări”, a dezvăluit meşterul, în faţa procurorilor, care au verificat, „bob cu bob”, toate transferurile de bani făcute de Varga şi Budai, dar şi sumele care le-au ajuns în conturile bancare.

Cu titlu de exemplu, în rechizitoriu se dezvăluie că, doar în perioada 2 octombrie 2008 – 07 iulie 2015, Susana Budai a făcut 118 transferuri de bani prin Western Union, în valoare totală de 69.460 euro.

O sumă uriaşă în condiţiile în care, între toamna lui 2003 şi octombrie 2018 cei doi nu au înregistrat venituri nici în Spania, dar nici în România.

Citește și: Până la urmă, ne învinge pe toți Securitatea

Salvaţi de un frate

Victimele au fost salvate, în final, de unul dintre fraţii lui Tudor. Acesta ţinea legătura cu cei doi, însă doar pe telefonul lui Varga, şi strict în prezenţa lui, căci bărbatul nu voia să rişte ca Tudor sau Ema să se plângă de violenţele la care sunt supuşi.

În toate convorbirile, băiatul întreba de casa în construcţie, care trebuia să fie la ei în comună, în Oşorhei, însă nu a găsit nimic pe numele lui, nici casă, nici teren.

„Prin 2017, nu ştiu data, l-am sunat pe Varga, i-am reproşat că a minţit, că nu există nimic, s-a enervat, a zis că voi sfârşi într-un portbagaj şi mi-a închis”.

Ştiind că, din pricina handicapului pe care îl aveau, Tudor şi Ema nu aveau nicio şansă să scape de cuplul care îi exploata de atâţia ani, în primăvara anului 2018, bărbatul a plecat personal în Spania, unde a bătut la uşa Ambasadei României din Madrid iar apoi la Parchetul Provincial Santa Cruz din Tenerife.

Tudor şi Ema au fost găsiţi, audiaţi, apoi au primit noi acte de călătorie, ca să se poată întoarce în România.

Femeia supusă

Ancheta pornită în Spania, în mai 2018, a fost preluată, apoi, de poliţiştii Brigăzii de combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, sub coordonarea unui procuror al Serviciului teritorial Oradea al DIICOT.

Varga nu a mai putut fi cercetat, căci a murit în vara lui 2018, dar Susana Budai a fost inculpată şi trimisă în judecată, pe 2 iunie anul trecut, pentru trafic de persoane şi exploatarea cerşetoriei.

A fost audiată o singură dată de procurori, în septembrie 2018, când a aruncat vina pe defunctul concubin, pe care ea doar l-ar fi ascultat şi susţinut, căci era „femeie supusă”.

Budai a pretins atunci că Tudor şi Ema au plecat din România din proprie iniţiativă şi au cerşit prin staţiunile de lux tot pentru că aşa au vrut ei, negând că ea ori fostul concubin i-ar fi maltratat vreodată. Cel puţin ea nu a dat.

Varga l-a mai lovit pe Tudor, câteodată, însă doar prieteneşte, „după ceafă”, a zis femeia, pentru că băiatul pleca de acasă iar ei ar fi fost îngrijoraţi. Pe fată, în schimb, spunea tot ea, „nu cred că a lovit-o ci doar o făcea ochioasă și îi spunea că este proastă”.

Din ce au trăit vreme de 15 ani şi de unde au avut bani de vile? A fost la cules de portocale, s-a lăudat ea, dar numai „vreo 3 săptămâni sau o lună”, iar în rest a trăit pe spinarea celor doi tineri. Indirect.

Citește și: Noua direcție a adevărului: distrugerea memoriei istorice românești

„Toate cheltuielile le-a achitat concubinul meu care avea banii de la băiat (Tudor, n.r.)”, a declarat senină Susana Budai, admiţând şi că banii pentru vile i-a luat de la tineri pentru că „a fost o înțelegere între concubinul meu și el ca din banii obținuți să îşi construiască și concubinul meu o casă”.

Ulterior, femeia nu s-a mai prezentat la audieri. Şi-a plătit un avocat şi a plecat din ţară, iar în ziua în care a fost trimisă în judecată i-a transmis un SMS procuroarei de caz, într-o română aproximativă: „Buna ziua doamna Procurora șanț Budai Susana Angela. Dumnezeu să vă binecuvânteze!”.

Susana Budai şi Ioan Varga, zis Nicu Jaga, au trăit în staţiuni de lux pe banii cerşiţi de victimele lor. Bărbatul a murit în 2018, în timpul anchetei pornite pe numele lor de procurorii DIICOT, lăsând concubinei sale două vile într-una din cele mai scumpe comune din Bihor...
Susana Budai şi Ioan Varga, zis Nicu Jaga, au trăit în staţiuni de lux pe banii cerşiţi de victimele lor. Bărbatul a murit în 2018, în timpul anchetei pornite pe numele lor de procurorii DIICOT, lăsând concubinei sale două vile într-una din cele mai scumpe comune din Bihor…

Disperaţi

Cum au putut fi ţinuți, manipulați şi exploatați doi oameni vreme de 15 ani? Psihologii consultaţi de anchetatori au arătat că cele două victime au intelect la limită şi au fost uşor de manipulat. Pe Ema, experienţa a dus-o în pragul sinuciderii.

„Prezintă emoții intense de tip depresiv, de deznădejde, neajutorare, disperare. Simte umilinţă, jenă, ruşine, se gândeşte să-şi ia viaţa, o permanentă teamă de a rămâne pe străzi, fără casă, fără nimic, după atâta muncă”, se arată în raport, precizându-se că „simptomele anxietății sunt asociate cu cele ale traumei suferite în episoadele de violenţă fizică şi verbală”.

Cât despre Tudor, raportul de evaluare arată că umilinţele la care a fost supus îi provoacă insomnii şi disperare, ruşine şi îngrijorare că ar putea ajunge, din nou, în aceeaşi situaţie, „de a fi abuzat, bătut, maltratat, chinuit”.

Şi nu ar fi exclus să ajungă din nou o victimă, căci după cum spun psihologii, în ciuda a tot ce i s-a întâmplat, a rămas „foarte credul în oameni”.

Citește și: Rupi Gabor salvează copii, după ce a fost traficat și el la 18 ani

„I-au minţit frumos”

Cel puţin deocamdată, Tudor şi Ema sunt pe mâini bune. Primesc ajutor din partea Fundaţiei People to People Oradea, care le-au asigurat nu doar suport material şi psihologic, şi avocaţi care să-i reprezinte în faţa instanţei.

„Cazul celor doi este unul tipic de exploatare de vulnerabilitate”; a explicat un reprezentant al organizaţiei, care evită să-şi divulge identitatea din cauza deselor ameninţări şi presiuni la care sunt supuşi de cei cu care victimele reprezentate de ei se „războiesc” în instanţă.

„Victimele sunt sărace, n-au fost sprijinite de autorităţile locale, n-am beneficiat de servicii sociale ca să se integreze, să aibă o altă variantă. Au fost duşi afară unde au câştigat enorm de mulţi bani, bani pe care aceşti indivizi îi luau, minţindu-i ba că le-au luat teren, ba bolţari, le arătau poze de pe şantier.

I-au minţit enorm de frumos, din când când le dădeau şi bani, îi scoteau pe terase, pe plajă, ca să se simtă apreciaţi, totul cu rolul de a-i manipula.

Au profitat de problemele lor medicale şi vulnerabilităţile pe care le aveau, de handicapul lor, de intelectul redus”, a explicat sursa citată.

Avere sub sechestru

Procesul Susanei Angela Budai se judecă, încă, la Tribunalul Bihor. Tudor şi Ema s-au constituit părţi civile şi solicită daune morale de câte 50.000 euro, fiecare, motiv pentru care, în timpul dezbaterilor, instanţa a decis să pună sub sechestru „asupra bunurilor mobile şi imobile, prezente şi viitoare ale inculpatei”, până la concurenţa a 101.860 euro, adică totalul sumelor pentru care anchetatorii au găsit dovezi că femeia ori fostul ei concubin i-a transferat în România, adică şi cele două vile pe care aceasta le deţine acum în comuna Sânmartin.

Susana Angela Budai nu pare deloc îngrijorată. E, din nou, în Tenerife, şi postează pe reţelele de socializare filmuleţe şi fotografii de pe luxoasa insulă din Caraibe…

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Articol publicat în Campania Națională de Conștientizare în privința Traficului de Persoane, derulată de Freedom House România în cadrul proiectului Stop-AT.

STOP AT
spot_imgspot_img
Laura Gal
Laura Gal
Laura Gal este jurnalist, redactor la Bihoreanul.
7 COMENTARII
  1. […] Traficanţii de fiinţe umane câştigă averi de pe urma victimelor. O confirmă încă un caz ajuns în faţa judecătorilor, având ca protagonistă o orădeancă, Susana Angela Budai, acuzată că împreună cu fostul ei iubit, Ioan Varga, a trăit vreme de 15 ani pe spinarea a două persoane cu dizabilităţi, pe care le-au dus la cerşit în staţiuni din Spania, relatează presshub. […]

  2. Atentie…Luxoasa insula Tenerife nu este in Caraibe…
    Cu astfel de gafe puneti su bsemnul intrebarii si continutul articolului, pe care-l duceti in derzoriu…desi mai ca ma indoiesc ca nu ar fi asa..

  3. Atentie…Luxoasa insula Tenerife nu este in Caraibe…
    Cu astfel de gafe puneti sub semnul intrebarii si continutul articolului, pe care-l duceti in derzoriu…desi mai ca ma indoiesc ca nu ar fi asa..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un pictor clujean expune la Bienala de la Veneția | Monitorul de Cluj

Un pictor clujean expune la Bienala de la Veneția....

Universitatea Babeş-Bolyai, parteneriat cu o universitate din Marea Britanie pentru programe de studii comune

În perioada 17-19 aprilie 2024, Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) a...

SUA vrea să trimită mai mulți consilieri militari Ucrainei | Aktual24

SUA vrea să trimită mai mulți consilieri militari Ucrainei,...