42.000 de părinți cer Ministerului Educației să accepte o rezolvare greșită a un subiect de la Bac 2023

Data:

spot_img

O solicitare de la subiectul I al probei de Limba română de la Bac 2023 le-a dat mari bătăi de cap elevilor. Atât de mari încât 42.000 de persoane au simțit nevoia să ceară Ministerului Educației să accepte o rezolvare greșită.

La subiectul 1, elevilor le-a fost prezentat un text al lui George Călinescu despre viața și opera lui Ion Creangă. La punctul 1, li se cerea să indice „sensul din text al secvenței de bună seamă”.

„De bună seamă” are ca sinonim, potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, sensul de „desigur, fără îndoială, evident”.

Citește și: BAC 2023: Ce subiecte au primit elevii de clasa a XII-a la Limba română

Totuși, un părinte a deschis o petiție, adresată ministrului Educației, Ligia Deca, în care îi cere acesteia să accepte și răspunsuri greșite.

„Subiectul de la Română din data de 26.06.2023 a fost greu, iar sinonimul foarte interpretabil. Vă cerem să luați în considerare și alte variante, precum «de bună voie», «evident», «de asemenea», «totodată» și altele. Aceste cuvinte pot înlocui toate în context locuțiunea «de bună seamă»”, se arată în petiție.

Petitie subiecte Bac
Petitie subiecte Bac

Autorul ei justifică solicitarea prin faptul că „acest lucru este important pentru a avea o notă cât mai mare, deoarece toți ne-am stresat cu învățatul și ar fi păcat să pierdem puncte din cauza unui sinonim.”

Citește și: Un subiect de la Bac 2023, căutat pe net cu o seară înainte de începerea probei. Anchetă la Ministerul Educației

Petiția inițiată de Alex B a fost semnată de peste 41.900 de persoane, iar inițiatorul ei se așteaptă să strângă 45.000 de semnături.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
11 COMENTARII
    • Eu am dat bacul în acest an şi am răspuns corect ! Cum unii au ştiut şi alții nu ? Şi dacă nu au ştiut, totuşi ( că nu toți gândim la fel, într-adevăr), de ce trebuie ca ministerul să aprobe o variantă greşită ? Eu îmi asum greşelile pe care le-am făcut ! Aşa e corect ! Nu ar fi corect să vină cineva care nu a făcut exercițiul 1 corect şi să ia punctaj mai mare decât cineva care şi-a dat silința, totuşi, să găsească sinonimul !

  1. in loc sa mobilizati copii sa invete mai mult si sa citeasca, se umbla cu tot felul de petitii pentru acceptarea unor solutii GRESITE. ce-ar fi sa se trezeasca niste parinti sa ceara acceptarea unui rezultat gresit la una din problemele de la matematica?! dupa mintea lor ar fi perfect normal, nu?

  2. Ar fi o discriminare. Se poate ca cei care au dat răspunsul gresit sa obțină in total un punctaj mai mare decât cei care au dat răspunsul corect. Nu este admis niciun compromis.

    • Pe bune ca sunteti redusi la minte.
      Daca ala ia 9 40 din cauza la un cacat de sinonim, in rest lucrarea lui e una impecabila, si tu iei 9 40 si ai facut greseli la greu, nu ti se pare discriminare? Mai ales ca secventa din text poate fi interpretata in mai multe feluri

  3. Un absolvent de liceu trebuie sa stie bine limba romana , ca sa ia note mari. Daca citeau bine textul nu aparea nici o interpretare.. . Dar ne-am obisnuit sa facem orice pentru copilul nostru. Nu e vina sistemului de invatamant ci a parintilor ,, ca suntem unde suntem. Avem absolventi de liceu si invatamant superior cate nu vorbesc bine limba romana.

  4. Sunt de aceeasi părere ca nu trebuie sa se faca niciun compromis de la varianta corectă. Desi fiul meu a scris ca sinonim expresia ” de asemenea”.
    Insa eu aș avea alt amendament: raspectiv faptul ca subiectul 2, analiza aceea pe text la prima vedere, ar trebui notata cu 2 puncte. Sa incurajam spontaneitatea, exprimarea libera, o logica exprimata pe un text la prima vedere…. Nu sa valoreze doar 1 punct. Si subiectul 3…care incurajeaza aceeasi abordare arhaică de a retine niste referate…sa fie valorificata cu 3 puncte. Daca un elev invata 20 di 25 referate, si ii pica unul din cele necitite…gata fără 3 puncte! Ca sa nu mai zic despre faptul ca se bate apa in piuă pe niste opere desuete pentru generatia aceasta!!! Sa fim sinceri! Cine vrea sa urmeze ulterior literele…sa citeasca toate bibliotecile…dar un elev de mate-info … verifica-l ca e spontan, logic, are inteligenta dialogului si de comunicare! Nu il forța sa memoreze Ion pentru 3 puncte!!!
    Macar daca ar fi dat ceva mai aproape de generatia lor…un romantism de Eminescubcare nu s-a mai dat de 100 de ani! Si o dăm in sus si in jos cu ” poetul nepereche”…

    • Lasa doamna, daca nu doresti sa se ia si alte variante la sinonim, sa ia desteptii care au tocit un eseu mai mult decat fiul dvs.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Lasconi, un fel de Reagan mioritic? | Deutsche Welle

Elena Lasconi, 52 de ani, se arată foarte sigură...

Fostul ministru Raluca Prună despre presiunile făcute de Iohannis pentru numirea Procurorului General

Fost ministru al Justiției în guvernul tehnocrat Cioloș, Raluca...

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Schimbarea la față a lui George Simion

Candidatul AUR la președinție, George Simion, în vârstă de...