5 ani închisoare pentru o mită de 7 milioane de euro. Radu Mazăre și Sorin Strutinsky, condamnați în dosarul Polaris

Data:

Instanța supremă a micșorat pedeapsa de la fond dispusă de un complet de trei judecători și l-a condamnat, definitiv, pe fostul primar al Constanței Radu Mazăre la 5 ani închisoare pentru luare de mită. Aceeași pedeapsă a primit și afaceristul Sorin Strutinsky, care execută o altă sentință în Italia. Ceilalți inculpați au fost achitați iar latura civilă a procesului, în valoare de 200 milioane de lei, a fost lăsată nesoluționată.

În faza de fond, Mazăre a primit o pedeapsă de 9 ani și 10 luni închisoare, Sorin Strutinski 7 ani și 10 luni, iar fostul deputat PSD Eduard Martin, patronul firmei Polaris la o pedeapsă de 5 ani și 6 luni cu executare.

Martin era acuzat că i-a dat mită lui Radu Mazăre, primind în schimb, în mod discreţionar, contracte de la Primăria Constanţa pentru firma Polaris.

Instanța a mai stabilit ca celor doi condamnați să li se confiște câte 3,4 milioane de lei. „Dispune confiscarea de la inculpaţii Mazăre Radu Ştefan şi Strutinsky Sorin Gabriel a câte 3.416.371,02 lei fiecare”, se mai arată în minuta ÎCCJ.

Pedepse contopite

În prezent, Radu Mazăre este condamnat la o pedeapsă de 9 ani în dosarul retrocedărilor frauduloase de plaje. Această nouă condamnare nu are influență asupra pedepsei principale, cele două condamnări urmând, cel mai probabil, a fi contopite.

În decembrie 2015, DNA îi trimitea în judecată pe cei trei protagoniști ai afacerii Polaris, alături de alți țaseșase funcționari ai primăriei Constanța, sub acuzația de luare de mită sau complicitate la abuz în serviciu.

„În perioada 2008-2014, Radu Ștefan Mazăre, cu ajutorul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a primit de la S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L., al cărei asociat și administrator în fapt era inculpatul Martin Eduard Stelian, peste 7 milioane de euro, pentru că a asigurat acesteia câștigarea unei licitații organizate de Primăria Constanța pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orașului.

În anul 2008, între S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L și instituția publică condusă de inculpatul Mazăre Radu Ștefan a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani și un act adițional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu 10 milioane de lei.

Și în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L. și aceeași firmă controlată de inculpații Mazăre Radu Ștefan și Strutinsky Sorin Gabriel. Suma totală achitată în baza acestor contracte a fost, conform calculelor expertului desemnat, de 33.987.771,57 lei. Ca urmare a încheierii acestui contract a fost produs Primăriei Constanța un prejudiciu în sumă de 200.213.248,91 lei, din care TVA 36.811.616,60 lei, sumă care constituie în același timp un folos necuvenit obținut de societatea comercială beneficiară a contractului”, se arată în comunicatul DNA.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Campanie electorală în Mehedinți

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Primarul...

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din București

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din...

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată. Ce i se reproșează | Revista 22

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată, joi, într-un...