7 membri CSM au refuzat să participe la ședința de miercuri, acuzând că a fost convocată ilegal / Tensiunile au loc pe fondul alegerilor pentru noul Consiliu Superior al Magistraturii

Data:

7 din cei 19 membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au refuzat să participe la ședința de miercuri, acuzând că a fost convocată ilegal. Tensiunile dintre grupările din CSM au loc pe fondul alegerilor pentru  noua componență a Consiliului Superior al Magistraturii.

Procesul de alegere a noilor membri a început în urmă cu două luni. S-a desfășuar fața locală, pe Curți de Apel iar în prezent se desfășoară campania internă privind alegerile la nivel național.  Alegerile propriu-zise vor avea loc pe data de 22 iunie.

Noul CSM își va începe efectiv în data de 7 ianuarie 2023.

Redăm mai jos din comunicat:

”Subsemnaţii judecători Andrea Annamaria Chiș, Gabriela Baltag, Evelina Oprina și Mihai Balan și procurori Tatiana Toader, Cristian Ban și Florin Deac, membri aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii, nu am participat azi, 25.05.2022, la ședința Plenului CSM, ședință convocată la data de 24.05.2022, cu încălcarea dispozițiilor legale ce prevăd un termen de trei zile, necesar pentru pregătirea lucrărilor Plenului, garanție a legalității hotărârilor luate.

Așa cum a rezultat din dezbaterile celor prezenți, acest Plen a fost convocat cu motivarea că există o urgență în ceea ce privește desfășurarea alegerilor pentru viitorul CSM, constând în imposibilitatea tipăririi la timp a buletinelor de vot, aspect care este de neînțeles în condițiile în care, din aceleași discuții publice, a reieșit că deja a fost dispusă tipărirea buletinelor de vot pe care trebuia să le aprobăm azi.

Un alt argument adus în justificarea acestei ședințe a fost cel că problema pusă pe ordinea de zi este una „pur tehnică”, constând în verificarea și validarea listelor candidaților desemnați la nivelul curților de apel și a parchetelor de pe lângă acestea, precum și stabilirea de către Plen a formei și conținutului buletinului de vot.

Și această susținere a fost contrazisă chiar de către cei care au promovat-o când au susținut că lucrarea pusă pe ordinea de zi ar putea genera discuții în Plen sub aspectul formei buletinelor de vot prin analiza tuturor aspectelor ce țin de procesul electoral derulat până în acest moment”, titrează G4 MEDIA.

spot_imgspot_img
G4Media.ro
G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania. Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Mediocritatea liderilor politici | Revista22

Mediocritatea liderilor politici români din ultimul deceniu a dus...

Cătălin Cîrstoiu despre retragere: Până acum o săptămână eram un om respectat

Cătălin Cîrstoiu despre retragere: „până acum o săptămână eram...

Noi achiziții pentru creșterea securității României | Monitorul de Cluj

Noi achiziții pentru creșterea securității României, în contextul creșterii...