A doua cădere a Afganistanului

Data:

Războiul în Afganistan, după alungarea talibanilor de la putere, a continuat cu o confruntare împotriva adevărului, așa ne arată investigația publicată de Craig Whitlock în Washington Post în decembrie 2019. Americanii nu au avut habar cum să plece onorabil din Afganistan și ordinul pe unitate a fost să se mintă, pentru ca situația să fie prezentată publicului ca fiind minunată, deși realitatea o contrazicea în mod crunt.

Analizele efectuate de către comandanții militari aveau obiectivul de a prezenta cea mai bună imagine posibilă pentru că tot ce se făcea era perfect. Colonelul Bob Crowley, care lucra ca specialist în materia contrainsurgenței pe lângă comandamentele americane din 2013 – 2014, a constatat adevărul crunt în interviul acordat Biroului Inspectorului General pentru Reconstrucția Afganistanului ”noi am devenit un cont de înghețată care se linge singur”. 


NATO, nu doar președintele Biden, poartă răspunderea pentru punerea în primejdie a vieților cetățenilor afgani prin retragerea fulger și abandonarea populației civile în mâinile talibanilor. Visul american nu putea fi pus în aplicare într-un stat care se află la un nivel de dezvoltare tribal. Armata afgană nu devine US Army, dacă faci o infuzie de capital și le dai arme moderne care acum vor fi vândute acum la bucată chinezilor și rușilor pentru că au fost abandonate în mâinile talibanilor. Democrația coruptă nu poate purta un război pentru că soldații nu vor să lupte pentru hoții care conduc țara și au furat și ultimele alegeri din Afganistan. 

Un președinte afgan care refuză să accepte sfaturile aliatului american și se minte pe sine că are o armată de 300.000 de soldați, deși ei sunt doar pe hârtie, nu poate rezista unei forțe de guerilla antrenate timp de zeci de ani pentru război. Corupția din armată, furtul banilor publici cu consecința neplății salariilor poliției și armatei, efectuarea unor lucrări publice inutile pentru țară au condus la colapsul cleptocrației afgane.  

Atunci când faci un plan care se bazează pe minciuni și ignorarea realității din teren, te pregătești de o retragere rușinoasă și o înfrângere costisitoare în ”Războiul contra terorii”. Așa cum sublinia domnul Sebastian Rusu în editorialul din Presshub despre Afganistan, talibanii au avut un singur adversar redutabil, ”Leul din Panshir”, pe care l-au ucis prin plantarea unei bombe de către doi teroriști tunisieni, ce au pretins să sunt ziariști. Sângele națiunii se udă cu sângele patrioților, doar că aceștia trebuie mereu înlocuiți de către alții care sunt dispuși să își asume rolul de conducător. Aliații au crezut că vor construi o democrație ca în Vest, deși realitatea de pe teren arată că era nevoie de comandanți militari care să își asume conducerea țării până când pericolul taliban era înlăturat.

Politrucii din Afganistan au ucis visul democratic și au căpușat Afganistanul prin contractori privați care au furat alături de ei banii necesari pentru consolidarea instituțională a țării. Disciplina poliției și a armatei nu putea fi impusă decât de către comandanți militari care să fie ajutați să pregătească țara pentru democratizare după eliminarea talibanilor. Se știa că nicio regiune afgană nu era stabilă decât dacă aveau trupe ale coaliției prezente și că plecarea aliaților conduce automat la întoarcerea talibanilor. Administrația americană nu a avut niciodată soluții pentru un Afganistan stabil așa cum rezultă din memoriul lui Donald Rumsfeld din 17 aprilie 2002 în care acesta striga ”Ajutor” pentru ”ceva” care să permită o retragere onorabilă. 


”Conul care se linge singur” nu este doar o poveste despre Afganistan. Președintele Biden a arătat că democrația americană nu are rolul de construi națiuni și americanii doresc retragerea imediată din Afganistan. Prioritatea rămâne ”America first”. Soldații americani nu pot lupta pentru soldații afgani care refuză să lupte și pentru un guvern afgan care între hoție și viața femeilor și copiilor, alege hoția. America nu poate salva state eșuate și nu poate forța cleptocrațiile să ia renunțe la hoție. Hoții ajunși în politică au un singur idol, furtul banilor publici pentru cei apropiați lor. Și aduc talibanii la putere atunci când furtul devine unicul scop al supraviețuirii democrației.

  
Criza refugiaților va deveni din nou presantă pentru Uniunea Europeană, care din nou este nepregătită pentru exodul afganilor, ce își asumă pierderea capului la propriu doar pentru că au contribuit la ”visul american” din Afganistan. Deja există demersuri ale judecătorilor români asumate oficial către Ministerul Afacerilor Externe de acordare a vizei electronice pentru cei implicați în justiția afgană care în acest moment sunt ținte sigure pentru talibani, ce nu acceptă altă justiție decât varianta extrem de conservatore a Shariei. Vor fi necesare verificări suplimentare pentru acordarea statutului de refugiat ulterior pentru a nu acorda acest statut celor care au făcut parte din cleptocrația guvernului afgan și erau cunoscuți ca fiind implicați în mafia de judecători, șefi de poliție și funcționari ce avea mita ca unic obiectiv al exercitării profesiei.

Din investigațiile Washington Post rezultă că au fost tolerate rețele de corupție în justiție, corupție și administrație care au condus la apelul justițiabililor către talibani pentru a se a face dreptate.  Există o obligație morală a statului român de a accepta ca refugiați pe toți ce au colaborat cu trupele române pe teritoriul Afganistanului și de aceea, odată cu sesiunea extraordinară a Parlamentului României, ar fi nevoie de o ordonanță de urgență care să fie depusă cu această ocazie, pentru a se asigura statutul de refugiat excepțional tuturor afganilor ce pot dovedi cooperarea directă cu trupele române.

Atunci când o persoană colaborează cu armată română sub sancțiunea condamnării la moarte trebuie să știe că statul român o va proteja. Dacă nu procedăm astfel, trupele românești vor avea misiuni imposibile atunci când NATO ne va trimite în misiune externe pentru că nimeni nu va mai dori să ne ajute. ”Conul care se linge singur ” ca fenomen birocratic are și forme mioritice de succes atunci când cei care ne conduc ne spun că totul este perfect și când datele ce ne sunt prezentate sunt fabricate în acest sens pe principiul statistic că statistica trebuie să arate cifre cum vrea ”bosu”. 

”Conul care se linge singur” din Afganistan este o consecință directă a minciunile cu care a fost întreținut. Așa cum arăta Dorothy Allison în cartea ”Bastard out of Carolina” ”lucrurile se destramă atât de ușor când au fost ținute împreună doar de minciuni”. Daniel Patrick Moynihan ne spunea că ”fiecare are dreptul de a avea dreptul la propria opinie, dar nu și la propriile fapte”. Atunci când opiniile considerate fapte și dorințele de a fugi de realitate ale politicienilor din democrații sunt singurele care fundamentează un plan, talibanii câștigă. Avem tradiție politică în minciuni care au ținut țara în întuneric prea mult.

Pilda Afganistanului ar trebui înțeleasă de români care trebuie să își asume votul de fiecare dată și să nu spere că vor veni americanii să ne salveze, dacă vom ajunge din nou să trăim în dictatură. Faptul că am jucat de atâtea ori ruletă rusească cu democrația românească nu înseamnă că putem continua fără riscuri și pe viitor. Visul afgan poate fi al nostru dacă urmăm modelul cleptocrat luminos al Afganistanului.  

spot_imgspot_img
Mitica Stefanescu
Mitica Stefanescu
Mitică Ștefănescu crede în destinul nostru european, în democrație și în dreptate . El încearcă să înțeleagă lumea prin construcții logice de bun simț. Nu are pretenția de a fi deținătorul adevărului absolut și este conștient că este supus greșelii ca orice muritor de rând. Crede în ideile care ne unesc și care pot oferi copiilor noștri un viitor mai bun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O sală de sală de jocuri de noroc a ars în totalitate

La data de 22 aprilie, la ora 00.21, polițiștii Secției nr.3 Poliție Rurală Bolintin Vale au fost sesizați prin apel 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că se manifestă un incendiu la o sală de jocuri de noroc din localitatea Cosoba, județul Giurgiu.

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la PSD

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la...

Când sunt contraindicate fațetele dentare și ce alte soluții există

Când sunt contraindicate fațetele dentare și ce alte soluții există?

Cineva are să vină, de Jon Fosse

Să montezi Fosse este întotdeauna o provocare. Dar ce-a...