A doua cerere de arestare preventivă a procurorului Sorin Lia, respinsă de instanța supremă

Data:

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins, ca nefondată, contestația formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova împotriva deciziei prin care procurorul Sorin Lia este cercetat în libertate de către noua SIIJ.  Propus pentru arestare alături de alți trei colegi de dosar, procurorul Lia nu are vreo interdicție, nici măcar control judiciar.

Pe 10 mai 2023, Sorin Lia a fost reținut pentru 24 de ore de procurorul desemnat să ancheteze magistrați din partea Parchetului Curții de Apel Craiova. Lia este acuzat de abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului, fals intelectual, uz de fals și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității.

Reproș că nu a făcut denunț

În motivele de apel, procurorul de la Curtea de Apel care a propus arestarea admite că „deși inculpatul Lia a luat cunoștință că numele și calitatea sa au fost utilizate de coinculpații Tudose Adrian și Rădoi Costel în legătură cu dosarele penale aflate în supravegherea sa/urmărire proprie, nu a formulat un denunț sub aspectul săvârșirii infracțiunii de traffic de influență”.

Sorin Lia este acuzat că ar fi intervenit în mai multe dosare penale care îl vizau pe Narcis Sorin Bulintiș, fost șef al Poliției Rutiere Corabia.

Lia mai este acuzat că a mai fost acuzat că ar fi falsificat un ordin de deplasare pentru a scăpa de o amendă primită după ce a fost prins circulând cu viteză și că în urmă cu 6 ani ar fi intervenit la un procuror stagiar pentru ca acesta să pronunţe o soluţie favorabilă unui inculpat.

Lia a candidat pentru un post de procuror în CSM în recentele alegeri și a obținut 357 de voturi din partea parchetelor de pe lângă judecătorii, număr insuficient pentru a intra în Consiliu.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Înfrângerea Rusiei în războiul din Ucraina este inevitabilă, susține un important specialist chinez |Aktual24

Înfrângerea Rusiei în războiul din Ucraina este inevitabilă, susține...

Un primar colaborator al Securității candidează pentru al optulea mandat. Este în funcție de 30 de ani

Un primar colaborator al Securității candidează pentru al optulea...

Avertisment NATO. Războiul submarin și internetul

Avertisment NATO. Războiul submarin și internetul. Cablurile şi conductele...