A fost stabilit traseul drumului expres Oradea – Arad. Drumul va avea o lungime de 119 kilometri, cu două benzi de circulație pe sens

Data:

Președintele Consiliului Județean (CJ) Bihor, Ilie Bolojan, și președintele CJ Arad, Iustin Cionca, au prezentat vineri, într-o conferință de presă, traseul drumului expres Oradea – Arad.

Potrivit CJ Bihor, comisia tehnico-economică din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a avizat varianta cu cel mai mare punctaj, după ce au fost analizate patru trasee din punct de vedere tehnic, financiar, mediu și social. Drumul expres (DX) Oradea – Arad va avea o lungime de 119 kilometri, cu două benzi de circulație pe sens. Vor fi construite 75 de pasaje supraterane și poduri peste cursuri de apă și intersecții cu alte drumuri. Sunt propuse opt noduri rutiere, patru în județul Bihor și patru în județul Arad.

„Drumul pleacă din legătura dintre Centura Oradea și Autostrada Transilvania. Primul nod rutier este la aproximativ 8 kilometri de Oradea, la intersecția dintre drumul comunal care asigură accesul în localitatea Livada, comuna Nojorid. Următorul nod rutier este la intersecția dintre DX și Drumul Național 19, în zona localităților Cefa și Gepiu. Al treilea nod rutier este în zona Municipiului Salonta, la intersecția cu drumul județean care leagă Salonta de Tinca și Beiuș, iar al patrulea nod este la limita cu județul Arad, în zona comunelor Avram Iancu și Zerind”, a explicat preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

Valoarea estimată a proiectului este de 1,38 miliarde de euro, iar perioada de execuție este de 36 de luni.

„Începând de luni, echipele de topografi care sunt parte a echipei Consitrans vor fi în teren și vor începe lucrările topografice. Peste două săptămâni își încep activitatea echipele care realizează studiile geologice. Estimăm că până în primăvara anului viitor studiul de fezabilitate va fi gata, ca în primăvara anului 2023 să avem un contract cu un constructor pentru începerea lucrărilor. Conform proiectantului, durata de execuție va fi de 36 de luni, deci spre finalul anului 2025 am putea deja circula pe unele structuri din drumul expres Oradea – Arad”, a precizat Ilie Bolojan.

Preşedintele CJ Arad, Iustin Cionca, a spus că drumul expres Oradea – Arad este unul dintre proiectele importante ale Alianței Vestului şi va contribui la dezvoltarea acestei zone a ţării.

„Mă bucur foarte mult că într-un timp atât de scurt s-a realizat acest obiectiv. Drumul acesta expres este unul dintre proiectele de fond importante ale Alianței Vestului. Îi mulțumesc încă o dată domnului președinte Ilie Bolojan nu doar pentru colaborare, ci și pentru prietenia sa, pentru faptul că suntem împreună într-o echipă care lucrează la un proiect unic în România și că în aceeași echipă lucrăm la dezvoltarea zonei de vest a țării. Și aici este un aspect important de subliniat. Această dezvoltare trebuie văzută în ansamblu și abordată în ansamblu, fiindcă muncind împreună putem accesa mai ușor finanțarea necesară, putem grăbi implementarea proiectelor și putem întări poziția județelor noastre la nivel euro-regional”, a declarat Iustin Cionca.

spot_imgspot_img
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai este jurnalist, redactor-șef al publicației Hunedoara mea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Mediocritatea liderilor politici | Revista22

Mediocritatea liderilor politici români din ultimul deceniu a dus...

Cătălin Cîrstoiu despre retragere: Până acum o săptămână eram un om respectat

Cătălin Cîrstoiu despre retragere: „până acum o săptămână eram...

Noi achiziții pentru creșterea securității României | Monitorul de Cluj

Noi achiziții pentru creșterea securității României, în contextul creșterii...