A murit academicianul Eugen Simion. „În astfel de momente, discordiile tac”

Data:

Academicianul Eugen Simion a murit marţi, la vârsta de 89 de ani. Critic și istoric literar, editor, eseist și profesor universitar, Eugen Simion a fost membru titular și președinte al Academiei Române între 1998 și 2006.

De-a lungul anilor, Eugen Simion a primit numeroase titluri și distincții, precum Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Mare cruce sau Legiunea de Onoare a Franţei, în grad de Ofiţer .

„A trecut dincolo academicianul Eugen Simion, președinte al Academiei Române (1998-2006) și apoi al Secției de Filologie și Literatură, profesorul multora dintre noi.

Susținător consecvent al proiectelor Institutului nostru, Eugen Simion a fost implicat și direct interesat, ca Președinte al Academiei, de realizarea Gramaticii limbii române (2005), a Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a (2005), de terminarea Dicționarul-tezaur limbii române (2010), iar, recent, ca Președinte al Secției, de Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a III-a (2021) și de seria nouă a Dicționarului-tezaur (2021).

Va rămâne în amintirea noastră prin hărnicia nemărginită, prin perseverență, prin devotamentul față de cercetarea filologică și prin simțul datoriei, care l-a caracterizat până în ultima clipă. Odihnă veșnică, în raiul cunoașterii!”, a transmis marți Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti”.

A fost ales, la 9 martie 1991, membru corespondent al Academiei Române, iar la 12 martie 1992 membru titular; vicepreşedinte (1 februarie 1994- 16 ianuarie 1998), preşedinte interimar (15 octombrie 1997-16 ianuarie 1998) şi preşedinte al Academiei Române, ales la 16 ianuarie 1998, reales la 11 februarie 2002. A deţinut această funcţie până la 20 aprilie 2006, notează www.omniscop.ro.

Din 2006 şi până la data trecerii în nefiinţă, a fost preşedinte al Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române. A mai deţinut funcţiile de director al Institutului de Istorie şi Teorie Literară „George Călinescu”, precum şi de preşedinte (fondator) al Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă.

Eugen Simion era Doctor Honoris Causa al mai multor universități din țară și din străinătate.

Citește și: Unde e Olya? Cu cine a plecat, unde a plecat, a ajuns cu bine?

„Un intelectual adevărat al acestei țări”

Fostul ministru Adrian Cioroianu a scris pe Facebook, la aflarea veștii, că „în astfel de momente, discordiile tac. Ori de câte ori aș fi fost in dezacord cu persoana și orice efemere rezerve politice reciproce am fi avut vreodată, EUGEN SIMION a fost un intelectual adevărat al acestei țări și un academician veritabil. Iar mandatul său în fruntea Academiei Române a fost unul mai mult decât benefic – vezi Eminescu, în manuscris. Dumnezeu să îl odihnească în pace! Un nume de onoare al culturii române!”În astfel de momente, discordiile tac

„Cultura românească este astăzi în doliu pentru Eugen Simion, remarcabil istoric literar, academician și un reper al societății românești (…) Eugen Simion rămâne filologul de vocație, care a transformat dragostea pentru limba și literatura română în esență a vieții și rostului său în această lume. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a transmis Guvernul României.

FOTO Facebook Adrian Cioroianu

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Firma care trebuia să păzească Complexul Energetic Valea Jiului a plecat

Firma care trebuia să păzească Complexul Energetic Valea Jiului...

Magazinele nu vor fi închise în weekend. Decizia lui Ciolacu

Magazinele nu vor fi închise în weekend, a declarat...