A murit renumitul disident sovietic Serghei Kovaliov

Data:

Serghei Kovaliov, unul dintre cei mai cunoscuţi militanţi pentru drepturile omului în Rusia, figură marcantă a disidenţei din perioada sovietică, a decedat luni la vârsta de 91 de ani, a anunţat familia sa, potrivit AFP.

Laureat în 2009 al Premiului Saharov al Parlamentului European, Serghei Kovaliov a fost unul dintre liderii mişcării pro-democraţie în URSS şi a stat şapte ani în lagăre între anii 1970-1980 pentru „activităţi antisovietice”.

În decembrie 1974, el a fost arestat sub acuzaţia de „agitaţie şi propagandă antisovietică”. A fost condamnat la şapte ani de lagăre de maximă securitate şi la trei ani de exil. Şi-a ispăşit pedeapsa în lagărele din Permi şi închisoarea din Cistopol (Tatarstan), iar exilul la Kolîma, regiune din nord-estul Rusiei, cunoscută ca „polul ferocităţii din Gulag”, precizează media rusă Nastoiaşcee vremea, un post de televiziune independent care emite prin internet.

După disoluţia Uniunii Sovietice, el a criticat primul război al Moscovei împotriva Ceceniei şi autoritarismul în creştere al sistemului pus în aplicare de preşedintele Vladimir Putin din anii 2000.

Biolog de formaţie, primul emisar al preşedintelui rus Boris Elţin pentru drepturile omului şi unul dintre autorii Constituţiei ruse, el a fost de asemenea deputat în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal).

Kovaliov a fost unul dintre autorii Declaraţiei pentru drepturile omului şi cetăţeanului (1991) şi al capitolului II al Constituţiei Rusiei – „Drepturile şi libertăţile omului şi cetăţeanului” (1993), precizează Nastoiaşcee vremea.

Fiul său Ivan Kovaliov a indicat pe Facebook că tatăl său a decedat „în somn” luni dimineaţă.

Organizaţia rusă pentru drepturile omului Memorial, al cărui preşedinte a fost Kovaliov, a omagiat memoria unui om „care s-a bătut mereu pentru drepturile omului, împotriva războiului din Cecenia, împotriva violenţei şi a minciunilor”.

„Serghei Adamovici ne va lipsi tuturor: ca prieten iubit de mult timp, ca tovarăş de drum neînfricat, inteligent şi sfătuitor, fidel ideii respectării drepturilor omului întotdeauna şi în toate, în război şi în viaţa civilă, în politică şi în viaţa de zi cu zi”, adaugă Memorial, organizaţie calificată din 2016 de autorităţile ruse drept „agent străin”. 

Articolul a fost publicat mai întâi în Newsweek România

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O sală de sală de jocuri de noroc a ars în totalitate

La data de 22 aprilie, la ora 00.21, polițiștii Secției nr.3 Poliție Rurală Bolintin Vale au fost sesizați prin apel 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că se manifestă un incendiu la o sală de jocuri de noroc din localitatea Cosoba, județul Giurgiu.

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la PSD

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la...

Când sunt contraindicate fațetele dentare și ce alte soluții există

Când sunt contraindicate fațetele dentare și ce alte soluții există?

Cineva are să vină, de Jon Fosse

Să montezi Fosse este întotdeauna o provocare. Dar ce-a...