A venit momentul ca Bruxelles-ul să blocheze banii europeni pentru România?

Data:

spot_img

Găselnița partidelor de a finanța presa este hârtia de turnesol care arată cât de coruptă și de vulnerabilă a devenit media mainstream din România.

Dacă înainte, jocurile murdare dintre clasa politică și televiziunile mogulilor se făceau pe sub masă, fiind mai greu de demonstrat, după dezvăluirile repetate ale jurnalistului Cristian Andrei de la Europa Liberă (care merită felicitat public) și ale jurnaliștilor Recorder, lucrurile au devenit clare.

Citește și: VIDEO Recorder, Prețul tăcerii: Cum cumpără partidele liniștea în presă

Nu mai există nicio formă de demarcație între propaganda de partid și conținutul de presă filtrat de o redacție de știri. Interesul partidului a devenit același cu interesul unor instituții media, iar asta explică de ce falși realizatori de emisiuni se înscriu peste noapte în formațiuni politice nu ca simpli membri, ci primesc drept recompense funcții importante în acele partide, pentru manipulările cu care și-au mințit publicul. 

Citește și: ACUZAȚII | Silviu Mănăstire s-ar fi folosit de funcția primită la PNL pentru a pune presiune pe o anchetă a Poliției

Dezbaterea despre starea jalnică a presei merită toată seriozitatea, întrucât din perspectiva audiențelor, așadar a puterii de a influența opinia publică, presa mainstream este cea care contează cel mai mult, adresându-se și formând opiniile segmentului de electorat cel mai disciplinat la vot, cel cu vârsta de peste 50 de ani.

Mai mult, independența presei reprezintă un capitol separat în rapoartele Comisiei Europene, care monitorizează statul de drept și calitatea democrației în toate statele UE.

Situația din România în privința libertății mass-media a devenit atât de dramatică, încât Comisia Europeană ar trebui să demareze mecanismul prin care să blochează fondurile europene, dacă nu este desființată această prevedere legală care dă posibilitatea partidelor să aloce bani publici pentru „pentru presă și propagandă”.

Câtă vreme organul de presă depinde financiar de partid, este evident că pluralismul ideilor (o cerință expresă a UE) nu va fi niciodată îndeplinit, iar publicul va asculta numai vocile care convin facțiunilor politice.

Fondurile pentru campaniile electorale, perioadă în care partidele fac diverse cheltuieli pentru organizarea alegerilor (lipesc afișe, comandă sondaje de opinie, angajează consultanți pentru a le crea strategiile de comunicare etc) sunt cu totul altceva față de această anomalie denumită ca în distopiile lui Orwell – „bani pentru presă și propagandă”.

De altfel, în raportul din acest an al Comisiei, România este unul dintre statele UE considerate cu risc ridicat pentru presă în privința libertății de exprimare, alături de Bulgaria, Grecia, Ungaria, Malta, Polonia și Slovenia. 

Din punctul meu de vedere, media mainstream are comportament de mafie.

Cu cât ești mai corupt, cu cât ești mai vulnerabil, cu cât ești mai flexibil în a face compromisuri clasei politice, cu cât ai mai multe schelete în dulap (colaborări cu Securitatea sau chiar dosare penale) cu atât ai șanse mari să primești o tribună publică cu largă audiență pentru a juca falsul rol de jurnalist formator de opinii.

Citește și: Partidul, banii noștri, propaganda lor

Cu cât ești un jurnalist onest, care încearcă să chestioneze clasa politică, care nu primește șpăgi mascate și nu face compromisuri, cu atât ești mai marginalizat și nu primești niciodată invitație să te adresezi unui public larg. 

Mulți dintre acești formatori de opinie, care au capturat ca o sectă studiourile RTV, Antena 3, Digi 24, Realitatea tv, pe lângă salariile atractive pe care le primesc din partea patronilor, mult deasupra salariilor jurnaliștilor obișnuiți, au firme prin care derulează afaceri (cum a fost celebrul Rareș Bogdan sau proaspătul penelist apropiat de ministrul Lucian Bode, Silviu Mânăstire), o incompatibilitate evidentă cu statutul unui jurnalist, întrucât oricând pot apărea conflicte de interese.

Jurnalistul sfârșește în a se folosi de influența publică pe care o are, minte și manipulează publicul în interes personal, ca să-și crească afacerile și să avantajeze actori politici sau instituții cu care face bani.

„Analistul politic” Bogdan Chirieac, nelipsit din studio-urile televiziunilor, este un caz special, căci pe o parte este implicat în firme cu care obține bani din partea unor politicieni sau instituții publice, dar în același timp îmbracă haina așa zisului analist neinteresat, ca să explice scena politică pentru publicul neinițiat.

Un alt fenomen bizar dezvăluit recent îl reprezintă veniturile uriașe pe care le-au făcut site-uri mici, irelevante în materie de trafic, cum ar fi Calea Europeană, deținut de fostul jurnalist Dan Cărbunaru, actualmente purtătorul de cuvânt al Guvernului Ciucă sau site-ul Universul, deținut de jurnalistul Dan Turturică, actualmente președinte-director general al TVR, susținut de PNL.

Ambii sunt agreați de președintele Iohannis. Potrivit declarațiilor de avere ale celor doi, Dan Cărbunaru a încasat dividende de 630.998 lei de la firma sa, European Media Connecions, iar Dan Turturică 266.000 lei de la Digital Media Factory Buc.

De unde vin, totuși, acești bani, pentru că aceste site uri nu au puterea să producă singure astfel de profit.

Evident că partidele politice au tot interesul „să lucreze” cu astfel de personaje, dar deja nu mai putem vorbi de demarcația puterilor în stat, nu mai putem vorbi despre apărarea interesului public sau despre dreptul la informare corectă a cetățenilor. 

Dacă relația toxică dintre moguli, partide și jurnaliștii de casă datează de mult timp, lucrurile au devenit mult mai grave în mandatele președintelui Iohannis, întrucât acesta s-a dovedit un actor politic care niciodată nu a încurajat presa independentă și incomodă. 

Citește și: Contractele PSD cu România TV, anchetate de către DNA

În al doilea mandat, președintele Iohannis a abandonat cu totul agenda reformistă. Justiția a fost predată intereselor de partid, serviciile secrete sunt capturate la vârf de diverse grupări cu interese în zona de afaceri, care încearcă să-și prezerve puterea și să controleze scena politică chiar prin președinte.

Deși aparențele par liniștitoare datorită poziționării corecte față de agresiunea rusească în Ucraina, o analiză în detaliu în plan intern sugerează că România a intrat în regres democratic, alături de celebrele oi negre, Ungaria și Polonia. 

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sidonia Bogdan
Sidonia Bogdan
Sidonia Bogdan este un jurnalist cu peste 17 ani de experiență în presă. A publicat anchete, reportaje, interviuri, analize sau opinii în Libertatea, Newsweek România, Vice România, Eastern Focus Quarterly, Dilema Veche, România Liberă, Digi24 și Jurnalul Național.
7 COMENTARII
  1. Daunazi ,Romania a fost felicitata, de catre doamna Ursula von der Leyen, pentru parcursul sau democratic si astfel Romania obtine 2,6 miliarde de euro bani din PNNR . Legile justitiei vor cuprinde toate amendamentele venite de la Comisia de la Venetia cum dealtfel toate intelegerile ,deja semnate , la Bruxelles vor deveni realitate .Presedintele Iohannis nu are nici o legatura cu deciziile luate de catre Partide atunci cind ele ar plati diferiti formatori de opinie din Media .Dupa cum vedem totul se aduce si aici la lumina cum dealtfel se va intimpla si cu politicienii ce au fost finantati din exterior fapt ce este sustinut de catre Presedintele natiunii . Doar nu o sa ii cerem pe Presedintelui sa urmareasca el toate matrapazlicurile . Premierul Ciuca are meritul, asumat,de a pune in practica toate deciziile venite pe filiera Bruxelles si asta face indiferent de pozitionarea unora sau altora .Deciziile luate la Bruxelles , pe zona economica energetica , cea luata in zona aducerii in fata natiunilor a cetatenilor ce au fost „minjiti ” cu banii din afara , legile justitiei ce capata curind forma finala acceptata , ajutorul oferit cetatenilor Ucrainei , protejarea intereselor celor mai napastuiti dintre cetateni , inarmarea si oferirea a doua procente din PIB pentru NATO , implicarea in transportul grinelor din Ucraina , oferirea de informatii si de armament trupelor ucrainiene , cresterea productiei de gaze si petrol , oferirea unei noi legi a invatamintului ce simplifica parcursul scolar , lasarea in urma a unor foste nereguli din sistemul de invatamint si punerea Justitiei ca principal decident prin deciziile atribuite Instantelor de Judecata ,ajutorul dat Rep . Moldova pe segmentul aprovizionarii cu gaze si pe segmentul ce a permis Rep. Moldova intrarea pe un drum de aderare European ,toate astea si multe altele sunt parte a deciziei la zi Presedintelui Iohannis . Alaturarea Romaniei cu Ungaria si Polonia in acesta zona de respectare a democratiei este gresita . Intrarea in Schengen va dovedi contrariul .

    • „Legile justitiei vor cuprinde toate amendamentele venite de la Comisia de la Venetia cum dealtfel toate intelegerile ,deja semnate , la Bruxelles vor deveni realitate”
      – Nu pot decat sa sper… dar nu prea cred. Mai degraba se va ajunge la un compromis care ne va costa (ca si pana acum), iar [prea] multi vor scapa, fie cu suspendare, fie din cauza de prescriptie.

      „… toate intelegerile ,deja semnate , la Bruxelles vor deveni realitate”
      – Mhm… si marmota… plateste toate amenzile, ca nu mai are staniol (aka „poleiala”) cat sa ambaleze deciziile de „infringement” si condamnarile la CEDO ale glorioasei noastre tari, guvernata de gloriosii nostri… „leader”-i…

      „Premierul Ciuca are meritul, asumat,de a pune in practica toate deciziile venite pe filiera Bruxelles si asta face indiferent de pozitionarea unora sau altora”
      – „Ciuca”, „merit” si „asumat” intr-o singura fraza (nu conteaza cat de schioapa) genereaza o pauza corticala in peste 75% dintre cei care [inca] mai pot citi… si intelege. Dupa pauza, cca 50% vor realiza ca este o lingere in parti dorsale demna de vremuri pe care le credeam apuse…

      Bunule Samaritean, poate ai vrea sa-ti mai rafinezi discursul (si punctuatia)… Oricum emani o aroma oarecum fetida.

  2. Comisia Europeană trebuie sa blocheze fondurile deoarece noi nu mai avem media mainstream iar televiziunile de știri au devenit cazarme proruse si promovează numai partidele provenite din fostul partid comunist. Aceeasi membri de partid ii vezi in studiouri de peste 20 de ani. Primesc si ei bani de la partid prin intermediul televiziunilor?Este foarte periculos deoarece pregătesc populația pentru lupta împotriva UE si NATO in caz de război.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ciolacu, „premierul Nordis” – singur şi temător?

Premierul Marcel Ciolacu, 56 de ani, a consumat multă...

Revizionismul lui Simion și întâlnirile cu agenții ruși | Puterea a Cincea

Revizionismul lui Simion și întâlnirile cu agenții ruși. Calitatea...

Asalturi finale

Să vedem pe cine băgăm în turul doi. Ca...