VIDEO Recorder, Prețul tăcerii: Cum cumpără partidele liniștea în presă

Data:

„PREȚUL TĂCERII. O investigație în contabilitatea presei de partid”, publicată de Recorder despre controlul presei, o temă controversată în România, publicat miercuri, a stârnit mai multe reacții pe rețelele socializare.

Partidele politice au inventat un sistem în care cumpără presa în mod direct, cu bani de la bugetul de stat, trecuți prin conturile unor intermediari și livrați apoi către trusturile media, arată Recorder, într-o investigație. despre modul cum partidele își cumpără liniștea în presă.

„Este un pact între jurnaliști și politicieni, în care presa s-a grupat într-o singură tabără și stă cu capul plecat în fața partidelor care s-au grupat și ele într-o singură coaliție. Un monolit de putere pe care nu mai are cine să-l conteste și despre derapajele căruia află tot mai puțină lume, pentru că informația este atent controlată.

Citește și: Partidul, banii noștri, propaganda lor

Prețul plătit de partide pentru ca presă să tacă și să se uite în altă parte se ridică la zeci de milioane de euro, iar contractele pe baza cărora se livrează aceste sume sunt ținute la secret și protejate cu clauze de confidențialitate.

Într-o investigație pornită de la un mail anonim care ne-a furnizat o serie documente, Recorder a pătruns în interiorul acestui sistem și, după peste șase luni de documentare, am decriptat circuitul banilor și am cerut explicații de la trusturile de presă și de la politicienii care le finanțează”, menționează Recorder.

YouTube video

Citește și: Contractele PSD cu România TV, anchetate de către DNA

„De ani de zile, așa se finanțează majoritatea presei”

Jurnalista Codruța Simina, de la RISE Project, a menționat că „în afară de PSD, a doua organizație care ar trebui să aibă friguri mortale – bine, și morale – post materialul Recorder e presa din România”.

Codruța Simina arată că pentru fiecare subiect care face vogă azi în presa națională, presa locală a avut un hint de-acum 5 ani, pe care l-a scris și nu l-a citat nimeni.

„Scriu asta cu îngrijorarea că hate-ul și meme-le vor rămâne doar pe spatele lui Marcel Ciolacu, nu și pe omologii săi din presă. și nu e corect o să deschid și rana cu presa locală – pentru că trebuie deschisă.

În presa locală, materialul Recorder pur și simplu nu e subiect. „vai, partidele plătesc jurnaliști”, ce noutate…

De ani de zile, așa se finanțează majoritatea presei locale, aia care mai există: pe bani de la partid. și asta se poate verifica în machetele de publicitate în ultimii ani, pentru presa locală, orice finanțare e bună. e o banalitate. e rețeta de supraviețuire.

Citește și: EXCLUSIV Un proiect de 113 milioane de lei, pentru comunitățile sărace, boicotat de birocrație

Și nu e că jurnaliștii locali vor să fure din bani publici sau să publice prostii electorale sau servite, e că nu mai există alte surse de bani. în toată presa locală sunt oameni care tânjesc să facă meseria asta pe care o iubesc și o știu – să scrie știri – dar văd că nu mai au audiențe și venituri pentru asta. și nu mai știu cum să se reinventeze. poate nici nu mai au energie pentru asta.

Au și îmbătrânit, și asta nu e o vină, așa merg lucrurile. nu mai vor să învețe ceva nou sau inovativ, să facă vizualuri, să spargă metadate, să învețe de la Bellingcat, să scrie aplicații de granturi, să meargă pe la UE, în vizite, să piardă 3 zile scris câte 20 de știri pentru două povești cu eurodeputați și eurolideri, care, în final, nu vor face trafic pentru ziarele lor. și traficul e stăpânul la bani.

Majoritatea redacțiilor locale cinstite din România sunt 3 reporteri într-o garsonieră. v-au spus din 2006 ce va fi în 2016 și nu i-a ascultat nimeni. v-au dat toate rețetele de business politic cu bani publici și nu i-a ajutat cu nimic să trăiască au obosit.

Pentru fiecare subiect care face vogă azi în presa națională, presa locală a avut un hint de-acum 5 ani, pe care l-a scris și nu l-a citat nimeni și nu l-a băgat nimeni în seamă.

Scriu asta pentru că vom pierde toți dacă rămânem cu impresia că doar PSD și PNL au fost subiectul Recorder”, a scris jurnalista, pe pagina sa de Facebook.

Citește și: „Vecinii mei, evreii”, expoziţie document despre fosta comunitate evreiască din Maramureș (presshub.ro)

Un nou magazin Humanitas-Takumi în București, pe faimoasa stradă Lipscani

FOTO: Facebook Jurnalism Pitesti

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Semnal de alarmă privind abuzurile dezvoltatorilor imobiliari

Semnal de alarmă privind abuzurile dezvoltatorilor imobiliari tras de...

Taxele și impozitele pe proprietăți ar putea fi majorate 

Taxele și impozitele pe proprietăți ar putea fi majorate...