Activiștii de mediu s-au blocat în tuneluri pentru a opri exploatarea de cărbune

Data:

spot_img

Doi activiști pentru climă încă rezistau vineri într-un tunel de sub Lützerath, satul abandonat din Renania industrială din vestul Germaniei care a captat atenția mondială pentru o înfruntare dramatică între protestatarii împotriva cărbunelui și poliție.

Cei doi erau hotărâți să se lege cu lanțuri dacă poliția încerca să-i scoată afară, a declarat purtătorul de cuvânt al grupului de activiști Lützerath Lebt (Lützerath trăiește), în timp ce o operațiune uriașă a poliției pentru a curăța locul, astfel încât să înceapă operațiunile miniere se blocase, potrivit agenției de presă germane Dpa.

Descoperirea unor pasaje subterane, făcută joi, a dat peste cap planurile poliției de a finaliza până vineri evacuarea satului, care se află lângă vasta mină în aer liber Garzweiler II.

Locuitorii au părăsit cătunul de lângă orașul Erkelenz cu mult timp în urmă, pentru a face loc operațiunilor miniere. Dar activiștii, în încercarea de a schimba soarta Lützerath, au venit în locul lor. Au ridicat case în copaci, au ocupat clădiri și au construit baricade.

Citește și: Putin poate pierde în Ucraina dar poate câștiga în România. Iată cum

„Pinky” și „Brain” împotriva cărbunelui

Lützerath este acum cel mai recent punct de foc într-o luptă de lungă durată dintre protestatarii împotriva schimbărilor climatice – care cer o regândire radicală a politicilor guvernului privind schimbările climatice – și guvernul german.

Joi, un videoclip cu doi bărbați cu glugă, postat pe YouTube, a făcut furori. În înregistrare, activiști sub numele de „Pinky” și „Brain” pretindeau că se află în tunelul de sub Lützerath.

Șeful poliției din Aachen Dirk Weinspach, ai cărui ofițeri conduc operațiunea, a urcat vineri în puțul tunelului și a ajuns la concluzia că forțele speciale ar trebui să preia conducerea.

„Cred că este groaznic ce pericole își asumă acești oameni, pentru ei înșiși”, a spus acesta, deși a adăugat că nu crede că cele două persoane sunt în pericol imediat.

„Ofițerii încearcă în prezent să ia contact și să discute cu persoanele în cauză”, a spus el. Activiștii nu aveau semnal pentru telefon și încercau să comunice cu ei prin radio.

Lützerath Lebt a spus că cei doi activiști din subteran stăteau la o adâncime de 4 metri, dar există un „sistem de ventilație” pentru ei.

300 de activiști, alungați de poliție

De asemenea, poliția intenționează să evacueze ultima casă ocupată rămasă din sat, care a fost cumpărată de compania energetică RWE pentru a extrage lignit sau cărbune brun.

Potrivit unei estimări făcute de un reporter dpa, mai erau câteva zeci de activiști care ocupau o zonă împrejmuită, deși aproximativ 300 au fost alungați de poliție în ultimele zile.

Activiștii rămași au rezistat, în ciuda ploilor abundente, a vântului puternic și a temperaturilor sub 10 grade Celsius de vineri devreme.

Un mare miting a fost programat sâmbătă în orașul învecinat cu Lützerath, Keyenberg, pentru a arăta sprijinul pentru activiști. Poliția se așteapta la 6.000 până la 7.000 de participanți.

Celebra activistă pentru schimbările climatice Greta Thunberg a anunțat că va participa la acest miting. „Alăturați-vă nouă de la ora 12:00 pentru a proteja vieți și pentru a acorda prioritate oamenilor față de profituri”, a scris ea pe Twitter.

În fața sprijinului continuu al mișcării, ministrul german al Economiei și Climei, Robert Habeck, a criticat acțiunile activiștilor.

„Există multe motive întemeiate pentru a demonstra pentru mai multă protecție a climei, chiar și împotriva Verzilor”, a declarat politicianul Partidului Verzilor pentru revista germană Der Spiegel.

„Dar Lützerath este pur și simplu simbolul greșit”, a adăugat Habeck, explicând că demolarea satului, de fapt, nu simbolizează activitatea continuă la mina din apropiere, ci sfârșitul acesteia.

Citește și: De ce demisionează Radu Carp din CNATDCU: Verificarea aspectelor de plagiat și integritate academică este obstrucționată și redusă

Anul trecut s-a convenit pentru o eliminare treptată a energiei pe cărbune în mina din apropiere cu opt ani, până în 2030, care a fost întotdeauna obiectivul mișcării climatice, a adăugat Habeck.

Cu toate acestea, nu este clar dacă Partidul Verzilor îl sprijină în această problemă. Până vineri, peste 2.000 de membri ai Partidului Verzilor au semnat o scrisoare deschisă împotriva evacuării, cerând în mod explicit Habeck și ministrului Economiei de stat, Mona Neubaur, să oprească acțiunea.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto principală: Polițiștii stau în fața colibelor construite în copaci de activiștili de mediu, în timpul celei de-a treia zile de evacuare a cătunului de lignit Luetzerath, ocupat de activiștii pentru mediu. Foto: Federico Gambarini/dpa

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Summitul G20: Macron i-a strâns mâna lui Lavrov | Aktual24

Summitul G20: Macron i-a strâns mâna lui Lavrov. Ministrul...

Preşedintele Abhaziei demisionează în urma protestelor în masă | The Epoch Times

Preşedintele Abhaziei demisionează în urma protestelor în masă. Aslan...

Dependența Rusiei de China, o reală problemă economică pentru Moscova | Universul.net

Dependența Rusiei de China, o reală problemă economică pentru...