De ce demisionează Radu Carp din CNATDCU: Verificarea aspectelor de plagiat și integritate academică este obstrucționată și redusă

Data:

Profesorul Radu Carp a trimis vineri membrilor Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) o scrisoare în care îi anunță că și-a depus demisia din calitatea de membru al acestui organism.

Universitarul arată că motivele pentru care a renunțat la comisia de Științe politice, studii de securitate, științe militare, informații și ordine publică, din care făcea parte, privesc problemele profunde ale legislației după care funcționează în prezent CNATDCU și nu au legătură directă cu scandalul de plagiat izbucnit în jurul tezei de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode.

„Motivele mele ţin de faptul că, odată cu Decizia CCR nr. 364/2022, activitatea comisiei noastre nu mai are substanţă, verificarea aspectelor de plagiat şi integritate academică fiind obstrucţionată şi fiind redusă la celelalte aspecte care fac obiectul activităţii noastre.

Așa cum am afirmat în repetate rânduri la reuniunile noastre, consider profund anormală această situație. Dealtfel și CNATDCU a afirmat oficial, ca reacție la această decizie, că activitatea noastră este «subminată fundamental» și «transformată într-un exercițiu inutil».

Pe de altă parte, aşteptările opiniei publice referitoare la această comisie sunt foarte mari şi noi nu avem instrumentele să răspundem în mod adecvat unor aşteptări legitime.

Din păcate, aspectele care ţin de statutul nostru instituţional nu au fost nici acum clarificate. Nu avem un contract de colaborare sau de muncă, drepturile şi obligaţiile noastre au un statut ambiguu

În faţa unor eventuale contestaţii din partea celor care sunt nemulţumiţi de soluţiile noastre sau care ar dori să ne oblige la anumite acţiuni în legătură cu care nu avem competenţă legală, nu avem instrumente pentru a ne apăra în mod legitim şi mai ales pentru a acţiona potrivit scopului instituţional, definit în actele normative care ne guvernează.

Din acest motiv, consider că retragerea mea este oportună în acest moment. Subliniez faptul că motivele menţionate reprezintă singurul temei al retragerii mele”, arată profesorul Radu Carp, în scrisoarea trimisă membrilor CNATDCU.

Marile probleme ale tezei lui Lucian Bode

Radu Carp, profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității din București (FCSUB), a făcut parte, în 2018, din comisia de doctorat în fața căreia și-a susținut lucrarea actualul ministru de Interne Lucian Bode.

Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a anunțat miercuri că suspiciunile de plagiat în teza de doctorat a lui Lucian Bode se confirmă în marea lor majoritate, a anunțat miercuri universitatea.

„Concluzia analizei este că suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate. În lipsa posibilității legale de a aplica sancțiuni disciplinare unei persoane care nu este membru al comunității academice, Comisia îi solicită corecturi la teză și retragerea cărții publicate pe baza tezei, și se vor sesiza consiliile naționale (CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii”, a transmis UBB.

Astfel, potrivit hotărârii, care poate fi consultată AICI, în cazul tezei lui Lucian Bode:

(1) Se confirmă și alte abateri de la etica cercetării decât cele reclamate anterior și analizate de
Comisie – plagiat și citare defectuoasă sau incorectă.
(2) Abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este
profund viciată.

Citește și: Comisia de etică a UBB despre teza de doctorat a lui Lucian Bode: Suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate

Vineri, Cristian Preda, decanul FCSUB a anunțat vineri, printr-o postare pe Facebook, că ar fi discutat cu Radu Carp despre implicarea sa în comisia care a validat teza de doctorat a lui Lucian Bode, iar profesorul i-ar fi spus că, în cele din urmă, a decis să-și dea demisia din CNATDCU, pentru că „și-a recunoscut greșeala de a fi analizat teza respectivă în mod superficial.”

„La rândul meu, am menționat că dezbaterea publică despre teza de la UBB a afectat, prin ricoșeu, credibilitatea școlii noastre doctorale, al cărei membru e prof. Carp, și am propus retragerea sprijinului pe care i l-a acordat FSPUB pentru a fi membru în actuala comisie de specialitate a CNATDCU.

Reacționând, prof. R Carp a anunțat că își depune demisia din respectivul organism. Îi mulțumesc pentru asumarea în acest mod a greșelii făcute”, a anunțat Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București, într-o postare pe Facebook.

Citește și: Radu Carp, membru în comisia care i-a dat doctoratul lui Bode, demisionează din CNATDCU


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Viceprimarul USR al Braşovului trimis în judecată: Sunt nevinovată, dar nu mai candidez

Viceprimarul USR al Braşovului trimis în judecată. Flavia Boghiu...

Judecătorii au respins candidatura primarului localității din care face parte satul Viscri

Judecătorii au respins candidatura primarului localității din care face...

Iulian Dumitrescu candidează pentru un nou mandat, deși este acuzat de luare de mită

Iulian Dumitrescu candidează pentru un nou mandat de preşedinte...

Parlamentul European aprobă primele norme ale UE privind combaterea violenței împotriva femeilor

Primele norme ale UE privind combaterea violenței împotriva femeilor...