Radu Carp, membru în comisia care i-a dat doctoratul lui Bode, demisionează din CNATDCU

Data:

Radu Carp, referent în comisia de doctorat de la Universitatea „Babeş Bolyai” (UBB) din Cluj care i-a acordat doctoratul lui Bode, își va da demisia din Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), a anunțat Cristian Preda, decanul facultății unde Radu Carp este profesor.

„Regret faptul că, în etapa ulterioară acceptării tezei în cadrul UBB, și anume la susținerea ei publică, a participat un membru al FSPUB, d-l prof. Radu Carp. Am discutat această chestiune și la finele lunii octombrie, și în Consiliul de astăzi al FSPUB.

Colegul meu R. Carp a lămurit mai multe aspecte juridice ale acestui dosar și și-a recunoscut greșeala de a fi analizat teza respectivă în mod superficial.

La rândul meu, am menționat că dezbaterea publică despre teza de la UBB a afectat, prin ricoșeu, credibilitatea școlii noastre doctorale, al cărei membru e prof. Carp, și am propus retragerea sprijinului pe care i l-a acordat FSPUB pentru a fi membru în actuala comisie de specialitate a CNATDCU.

Reacționând, prof. R Carp a anunțat că își depune demisia din respectivul organism. Îi mulțumesc pentru asumarea în acest mod a greșelii făcute”, a anunțat Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București, într-o postare pe Facebook.

Preda: Rectorul Academiei SRI, principalul responsabil

Decanul a menționat că principalul responsabil pentru acoperirea fraudei e îndrumătorul tezei de doctorat a lui Lucian Bode, prof. Adrian Ivan. În 2018, când actualul ministru de Interne a devenit doctor, Adrian Ivan era profesor la Facultatea de Istorie și Filosofie a UBB. Între timp, a devenit rector al Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”, al SRI.

„Nu au procedat corect nici membrii comisiei de îndrumare a doctorandului, din cadrul Școlii doctorale de relații internaționale și studii de securitate de la UBB.

Aceștia au ignorat atât plagiatul comis de Lucian Bode, cât și faptul că textul prezentat în vederea obținerii titlului de doctor nu urma o metodologie, nu folosea ipoteze de cercetare și nu conducea la concluzii științifice, ci politice”, a menționat Cristian Preda.

Radu Carp: Demisionez din CNATDCU pentru că activitatea nu mai are substanță, verificarea aspectelor de plagiat și integritate academică fiind obstrucționată și redusă

Profesorul Radu Carp a trimis vineri membrilor Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare o scrisoare în care îi anunță că și-a depus demisia din calitatea de membru al acestui organism. Cu această ocazie a precizat și care sunt motivele pentru care a renunțat la comisia de Științe politice, studii de securitate, științe militare, informații și ordine publică, din care făcea parte.

„Motivele mele ţin de faptul că, odată cu Decizia CCR nr. 364/2022, activitatea comisiei noastre nu mai are substanţă, verificarea aspectelor de plagiat şi integritate academică fiind obstrucţionată şi fiind redusă la celelalte aspecte care fac obiectul activităţii noastre.

Așa cum am afirmat în repetate rânduri la reuniunile noastre, consider profund anormală această situație. Dealtfel și CNATDCU a afirmat oficial, ca reacție la această decizie, că activitatea noastră este «subminată fundamental» și «transformată într-un exercițiu inutil».

Pe de altă parte, aşteptările opiniei publice referitoare la această comisie sunt foarte mari şi noi nu avem instrumentele să răspundem în mod adecvat unor aşteptări legitime.

Din păcate, aspectele care ţin de statutul nostru instituţional nu au fost nici acum clarificate. Nu avem un contract de colaborare sau de muncă, drepturile şi obligaţiile noastre au un statut ambiguu.

În faţa unor eventuale contestaţii din partea celor care sunt nemulţumiţi de soluţiile noastre sau care ar dori să ne oblige la anumite acţiuni în legătură cu care nu avem competenţă legală, nu avem instrumente pentru a ne apăra în mod legitim şi mai ales pentru a acţiona potrivit scopului instituţional, definit în actele normative care ne guvernează.

Din acest motiv, consider că retragerea mea este oportună în acest moment. Subliniez faptul că motivele menţionate reprezintă singurul temei al retragerii mele”, arată profesorul Radu Carp, în scrisoarea trimisă membrilor CNATDCU.

Suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate

Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a decis că suspiciunile de plagiat în teza de doctorat a lui Lucian Bode se confirmă în marea lor majoritate, a anunțat miercuri universitatea.

Instituția de învățământ superior și-a revizuit astfel decizia inițială, care spunea că actualul ministru de Interne ar fi copiat doar 3% din fragmentele analizate și a susținut că nu are pârghii privind eventuale sancțiuni.

După ce publicul a reacționat negativ la decizia din noiembrie anul trecut, Comisia de etică a universității a anunțat că „s-a autosesizat”, a reanalizat teza de doctorat și a adoptat Hotărârea Nr. 1 din 2023, „în urma unor noi informații cu privire la suspiciuni de plagiat în teza de doctorat a Dl. Lucian Bode”.

Citește și: Șmecheria prin care comisia de la UBB Cluj i-a protejat pe Bode și lucrarea lui de doctorat

„Concluzia analizei este că suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate. În lipsa posibilității legale de a aplica sancțiuni disciplinare unei persoane care nu este membru al comunității academice, Comisia îi solicită corecturi la teză și retragerea cărții publicate pe baza tezei, și se vor sesiza consiliile naționale (CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii”, a transmis UBB.

Astfel, potrivit hotărârii, care poate fi consultată AICI, în cazul tezei lui Lucian Bode:

(1) Se confirmă și alte abateri de la etica cercetării decât cele reclamate anterior și analizate de
Comisie – plagiat și citare defectuoasă sau incorectă.
(2) Abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este
profund viciată.

Citește și: Comisia de etică a UBB despre teza de doctorat a lui Lucian Bode: Suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate

Libertatea: Rectorul Academiei SRI contestă competențele unui reputat profesor de la Universitatea Oxford

Înainte de a da verdictul de plagiat, Universitatea a fost avertizată că, prin reanalizarea tezei ministrului Bode, comite un „exces de putere” și un „act nelegal”, scrie Libertatea.

Printre argumente, este enunțată „nelegalitatea” prezenței în comisia de etică a profesorului Corneliu Bjola, de la University of Oxford, inclusiv „sub aspectul competențelor sale”. Documentul susține că Bjola nu este competent să analizeze teza lui Bode. 

Plângerea prealabilă este semnată „Prof. univ. dr. Adrian Liviu Ivan”. Adrian Ivan este coordonatorul lucrării de doctorat al lui Lucian Bode, rector al Academiei SRI și profesor la UBB. Care sunt argumentele sale. Pe 12 decembrie 2022, la sediul UBB din Cluj a sosit un memoriu.

Citește și: Oamenii din Craiova ai lui Mitulețu Buică. Nepotismele de la Autoritatea Electorală Permanentă

El a fost trimis cu o lună înainte ca UBB să facă public, prin comisia de etică, verdictul celei de-a doua analize de plagiat a doctoratului ministrului de interne Lucian Bode. 

Este vorba despre comisia de etică formată pentru a reanaliza lucrarea de doctorat a ministrului de interne Lucian Bode. UBB a sesizat că evaluarea sa inițială a fost contrazisă de o investigație jurnalistică a Emiliei Șercan. Universitatea a reluat procesul și a anunțat că noua analiză va avea ca autori și profesori din străinătate.  

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Tânără reținută după ce a furat banii părinților și i-a înlocuit cu bancnote false

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești –...

Iohannis printre favoriții pentru funcția de președinte al Comisiei Europene | Politico

Iohannis printre favoriții pentru funcția de președinte al Comisiei...

Una din trei mame minore a rămas gravidă la 15 ani

Una din trei mame minore a rămas însărcinată pentru...