Actorul Sidney Poitier a murit la 94 de ani

Data:

Sidney Poitier, care a rupt barierele rasiale ca primul actor afro-american care a câștigat premierul Oscar pentru cel mai bun actor pentru rolul său din ”Lilies of the Field” și care a inspirat o generație în timpul mișcării pentru drepturile civile, a murit la 94 de ani, relatează Reuters.


Decesul legendarului actor a fost confirmat de ministrul Afacerilor Externe din Bahamas, Fred Mitchell.
”Am pierdut o emblemă, un erou, un mentor, un luptător și o comoară națională”, scrie viceprim-ministrul Chester Cooper pe pagina sa de Facebook despre actor, potrivit AFP.

Într-o perioadă în care segregarea era preponderentă în Statele Unite, într-un singur an, în 1967, Poitier a creat o moștenire cinematografică de impact, prin ”Ghici cine vine la cină”, în care a jucat rolul unui bărbat de culoare logodit cu o femeie albă, ”În arșița nopții”, unde a interpretat rolul unui polițist de culoare care se confruntă cu rasismul în anchetarea unei crime și ”Domnului, cu dragoste”, în care a interpretat rolul unui profesor în Londra.

Poitier câștigase Oscarul pentru cel mai bun actor pentru „Crinii câmpului” în 1963, jucând rolul unui muncitor care ajută călugărițele germane să construiască o capelă în deșert. Cu cinci ani înainte, Poitier a fost primul bărbat de culoare nominalizat la Oscar pentru actor principal în rolul din „Lanțul”.

Poitier s-a născut la Miami pe 20 februarie 1927 și a crescut la o fermă de roșii din Bahamas și a avut doar un an de școală formală. El a luptat împotriva sărăciei, analfabetismului și prejudecăților pentru a deveni unul dintre primii actori de culoare care au fost cunoscuți și acceptați în roluri majore de publicul mainstream.

La începutul anilor 1970, Poitier a rămas în spatele camerei. Şi-a făcut debutul regizoral cu filmul „Buck and the Preacher” (1972), alături de Harry Belafonte şi Ruby Dee. Poitier l-a regizat pe Belafonte din nou în „Uptown Saturday Night”, unde li s-a alăturat Bill Cosby.
Poitier a renunţat la actorie în anii 1980, deşi a regizat cu prietenii Gene Wilder-Richard Pryor „Stir Crazy” (1980) şi l-a distribuit pe Wilder doi ani mai târziu în „Hanky ​​Panky”, alături de Gilda Radner.
În anii 2000, Poitier s-a retras efectiv din cinema, dar a rămas productiv din punct de vedere creativ. A publicat autobiografia „The Measure of a Man” în 2000; o altă carte, „Life Beyond Measure: Letters to My Great-Granddaughter”, în 2008; şi un roman, „Montaro Caine”, în 2013.
A fost ambasador al Bahamas în Japonia timp de un deceniu, din 1997 până în 2007, şi a continuat să inspire tinere talente în artele spectacolului.
Poitier a fost căsătorit de două ori: cu Juanita Hardy între anii 1950 şi 1965 (cu care a avut patru copii) şi, ulterior, cu Joanna Shimkus în 1976 (cu care a mai avut doi), potrivit News.ro.

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Directoarea Administrației Spitalelor din București anchetată pentru luare de mită. Neagă toate acuzațiile

Directoarea Administrației Spitalelor din București, Oana Sivache, este cercetată...

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la PSD

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la...

Un om de afaceri din Sibiu cere 3,4 milioane de euro daune, unei redacții

Un om de afaceri din Sibiu cere 3,4 milioane...

Unitatea Administrativ – Teritorială Municipiul Slatina, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Realizare infrastructură pentru biciclete“

Unitatea Administrativ – Teritorială Municipiul Slatina, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Realizare infrastructură pentru biciclete“