Orice act sexual comis de o persoană adultă cu un minor care nu a împlinit 16 ani se va considera viol şi se va pedepsi cu închisoarea de la 7 la 12 ani şi cu interzicerea exercitării unor drepturi, cu excepţia cazului în care diferenţa de vârstă între persoane respectivă şi victimă nu depăşeşte cinci ani, conform unui act normativ adoptat miercuri de Camera Deputaților (detalii în HotNews.ro).
Anterior, deputații amânaseră nejustificat să voteze proiectul de lege prin care vârsta minimă privind consimțământul sexual să fie de 16 ani. Inițiativa a fost adoptată în Senat încă din iunie anul trecut. A fost înregistrat la Camera Deputaților în septembrie, a primit între timp toate avizele necesare de la comisii încă din februarie, dar de trei luni nu este supusă la vot.
Principalii adversari ai adoptării legii prin care s-ar considera automat infracțiune orice act sexual cu un minor sub 16 ani, chiar dacă acesta și-a dat acordul, erau atunci deputatul PSD Alfred Simonis și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, potrivit surselor PRESShub.
De ce este nevoie de impunerea unei vârste minime de consimțământ
La acest moment, în România nu este prevăzută în lege o vârstă minimă a minorului sub care să se considere că nu își poate da consimțământul valid în cazul unui raportul sexual cu un partener adult sau cu un partener cu o diferență de vârstă mai mare de trei ani.
Raportul Inspecției Judiciare, publicat în iulie 2021, arată numeroase exemple de încadrare a faptelor de viol asupra minorelor de 10-12 ani ca acte sexuale consimțite cu bărbați adulți, justificând această încadrare prin faptul că minorele au consimțit la actele sexuale prin felul în care erau îmbrăcate, dezvoltarea fizică și comportamentul lor, și prin presupunerea că, dacă nu au spus nimănui ceea ce au trăit, fapta nu a existat sau justificând aceste fapte ca fiind asociate cultural, menționează Reteaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor (Rețeaua VIF).
„Copiii nu pot să consimtă cu adevărat/să ofere un consimțământ valid la acte sexuale cu un adult”, este argumentul folosit de inițiatorii modificării legii actuale, senatori și deputați PSD și PNL, bazat pe o lucrare de specialitate a psihologului judiciar George Visu.
Citește și: Avocatul general al CJUE: „Întreruperea prescripţiei (…) violează tratatul privind funcționarea UE”
„Cele mai subtile forme de coerciție și de manipulare psihologică și afectivă sunt incompatibile cu noțiunea de consimțământ valid. Abuzatorii exploatează poziția de putere pe care o au asupra copilului, sexualizează treptat copilul, îi transmit cunoștințe eronate despre sexualitate, care sunt favorabile abuzului și astfel atrag și manipulează copilul în relația abuzivă”, se mai arată în expunerea de motive la această lege.
Măsură de protecție necesară împotriva agresorilor sexuali
Limita de vârstă este o măsură de protecție necesară împotriva agresorilor sexuali. Abuzurile sexuale asupra minorilor sunt de cele mai multe ori ascunse, greu de dovedit din cauza relației inegale de putere dintre agresorii adulți și victimele minore.
În cazurile penale, probatoriul este pe umerii victimelor minore ale violenței sexuale, nu ai agresorilor, fiind mult mai greu pentru victimele minore să asigure probatoriul care să dovedească constrângere, punere în imposibilitate de a-și exprima voința sau faptul că agresorul a profitat de această stare în care s-a aflat minorul, așa cum este precizat în Codul Penal în cazul infracțiunilor de viol. Introducerea limitei de vârstă de 16 ani diminuează presiunea pusă pe victimele minore de a demonstra o infracțiune care are de cele mai multe ori un caracter ascuns.
Citește și: Diferența între notele 8 şi 10 pe sistemul nostru de evaluare este nerelevantă
În plus, vârsta minimă legală pentru căsătorie este 16 ani (doar în temeiul unui aviz medical și cu încuviințarea părinților/tutorelui și autorizarea instanței de tutelă), persoana fizică dobândește capacitatea de muncă la 16 ani, minorii nu pot avea acces la mijloace de contracepție până la 16 ani fără acordul părinților sau a tutorelui”, arată organizațiile, în scrisoarea adresată deputaților.
Odată cu adoptarea legii. săvârșirea unui act sexual cu o persoană care nu a împlinit 16 ani se va pedepsi cu închisoare între 7 și 12 ani.
Dacă se stabilește că raportul sexual a fost urmarea unui act de constrângere, persoana în cauză ar urma să stea la închisoare până la 15 ani. În cazul în care adultul care a săvârșit această faptă este un membru al familiei sau o persoana care avea în grijă minorul sau dacă viața victimei a fost pusă în pericol, pedeapsa maximă este de 18 ani.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(FOTO: Pixabay.com)