Deputații amână nejustificat adoptarea legii prin care se consideră viol orice act sexual cu un minor sub 16 ani

Data:

Deputații amână nejustificat să voteze proiectul de lege prin care vârsta minimă privind consimțământul sexual să fie de 16 ani. Inițiativa a fost adoptată în Senat încă din iunie anul trecut. A fost înregistrat la Camera Deputaților în septembrie, a primit între timp toate avizele necesare de la comisii încă din februarie, dar de trei luni nu este supusă la vot.

Principalii adversari ai adoptării legii prin care s-ar considera automat infracțiune orice act sexual cu un minor sub 16 ani, chiar dacă acesta și-a dat acordul, sunt deputatul PSD Alfred Simonis și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, potrivit surselor PRESShub.


Autori: Bianca Iosef, Răzvan Chiruță


De ce este nevoie de impunerea unei vârste minime de consimțământ

În prezent, în România nu este prevăzută în lege o vârstă minimă a minorului sub care să se considere că nu își poate da consimțământul valid în cazul unui raportul sexual cu un partener adult sau cu un partener cu o diferență de vârstă mai mare de trei ani.

Raportul Inspecției Judiciare, publicat în iulie 2021, arată numeroase exemple de încadrare a faptelor de viol asupra minorelor de 10-12 ani ca acte sexuale consimțite cu bărbați adulți, justificând această încadrare prin faptul că minorele au consimțit la actele sexuale prin felul în care erau îmbrăcate, dezvoltarea fizică și comportamentul lor, și prin presupunerea că, dacă nu au spus nimănui ceea ce au trăit, fapta nu a existat sau justificând aceste fapte ca fiind asociate cultural, menționează Reteaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor (Rețeaua VIF).

„Copiii nu pot să consimtă cu adevărat/să ofere un consimțământ valid la acte sexuale cu un adult”, este argumentul folosit de inițiatorii modificării legii actuale, senatori și deputați PSD și PNL, bazat pe o lucrare de specialitate a psihologului judiciar George Visu.

„Cele mai subtile forme de coerciție și de manipulare psihologică și afectivă sunt incompatibile cu noțiunea de consimțământ valid. Abuzatorii exploatează poziția de putere pe care o au asupra copilului, sexualizează treptat copilul, îi transmit cunoștințe eronate despre sexualitate, care sunt favorabile abuzului și astfel atrag și manipulează copilul în relația abuzivă”, se mai arată în expunerea de motive la această lege.

Citește și: STUDIU Carnea artificială nu este o soluție. Produce până la de 25 de ori mai multe emisii de carbon

Până la 18 ani de închisoare

Senatul a adopat proiectul de lege, dar cu impunerea la 15 ani a vârstei sub care se consideră că orice act sexual cu un minor este agresiune, cu 108 voturi pentru și doar un singur vot împotrivă.

În septembrie anul trecut a fost înregistrat la Camera Deputaților, care este cameră decizională. Numai că, din februarie, nu s-a mai întâmplat nimic. Interesant este că deputații nu au aprobat procedura de urgență solicitată pentru acest proiect.

Pe 1 martie, în prima zi a noii sesiuni parlamentare, 73 de organizații neguvernamentale au solicitat parlamentarilor să grăbească adoptarea legii și să revină la vârsta minimă de 16 ani.

„Argumentele pentru care Camera Deputaților trebuie să introducă 16 ani ca limită de consimțământ valid sunt foarte numeroase și temeinice.

Această limită de vârstă este o măsură de protecție necesară împotriva agresorilor sexuali. Abuzurile sexuale asupra minorilor sunt de cele mai multe ori ascunse, greu de dovedit din cauza relației inegale de putere dintre agresorii adulți și victimele minore. 

Probatoriul în cazurile penale este pe umerii victimelor minore ale violenței sexuale, nu ai agresorilor, fiind mult mai greu pentru victimele minore să asigure probatoriul care să dovedească constrângere, punere în imposibilitate de a-și exprima voința sau faptul că agresorul a profitat de această stare în care s-a aflat minorul, așa cum este precizat în Codul Penal în cazul infracțiunilor de viol. Introducerea limitei de vârstă de 16 ani diminuează presiunea pusă pe victimele minore de a demonstra o infracțiune care are de cele mai multe ori un caracter ascuns. 

În plus, vârsta minimă legală pentru căsătorie este 16 ani (doar în temeiul unui aviz medical și cu încuviințarea părinților/tutorelui și autorizarea instanței de tutelă)persoana fizică dobândește capacitatea de muncă la 16 ani, minorii nu pot avea acces la mijloace de contracepție până la 16 ani fără acordul părinților sau a tutorelui”, arată organizațiile, în scrisoarea adresată deputaților.

Dacă legea ar fi adoptată. săvârșirea unui act sexual cu o persoană care nu a împlinit 16 ani se va pedepsi cu închisoare între 7 și 12 ani.

În cazul în care se stabilește că raportul sexual a fost urmarea unui act de constrângere, persoana în cauză ar urma să stea la închisoare până la 15 ani. În cazul în care adultul care a săvârșit această faptă este un membru al familiei sau o persoana care avea în grijă minorul sau dacă viața victimei a fost pusă în pericol, pedeapsa maximă este de 18 ani.

Citește și: Clubul de presă începe cu un scandal: Antena 3, RTV, B1 TV, EVz și Capital neagă că s-ar fi înscris în organizația lui Gușă și Stănescu

„Orice om normal ar susține acest amendament”

Deputata PSD Diana Tușa, una dintre susținătoarele impunerii unei vârste minime de consimțământ, a declarat pentru PRESShub că această lege este una absolut necesară pentru România.

„Este exact amendamentul pe care eu l-am depus la acest proiect de lege alături de alți colegi. Este mai mult decât necesar, dacă ne uităm pe statisticile din ultimii ani în ceea ce privește numărul mamelor minore, în primul rând, unde conducem detașat în Europa.

Este mai mult decât necesar dacă privim traficul de minori și traficul de persoane, drept pentru care am considerat că și țara noastră trebuie să-și alinieze legislația cu celelalte țări europene și să ne protejăm copiii de până în 16 ani.”

Diana Tușa, deputată PSD

Diana Tușa a mai explicat că un minor care nu a împlinit 16 ani nu este capabil să ia conștient o decizie când vine vorba de ceea ce implică acest act.

„Există foarte multe studii făcute la nivel european și internațional în urmă cărora a reieșit clar că un minor, până la 16 ani, nu are cum să-și dea consimțământul pentru că nu are experiența, informațiile necesare, nu are capacitatea creierul său de a face anumite conexiuni astfel încât să dea un consimțământ în deplină cunoștință de cauză. Eu cred că orice om normal ar susține acest amendament. Fiecare dintre noi avem copii și esențial este ca aceștia să fie protejați”, a declarat Diana Tușa pentru PRESShub.

PRESShub a încercat să obțină un răspuns privind întârzierea adoptării proiectului de la președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu, dar și de la deputații Sorin Grindeanu și Alfred Simonis, care, potrivit surselor PRESShub, sunt printre cei mai înverșunați adversari ai impunerii unei vârste de consimțământ.

Deși i-am sunat și le-am lăsat și mesaje, nici unul dintre cei trei nu a răspuns.

Toți cei trei au fost întrebați care este punctul lor de vedere referitor la creșterea vârstei minime privind consimțământul sexual, însă nu au dorit să răspundă.

1.011 de fete agresate sexual

92% dintre victimele inculpaților trimiși în judecată în 2.022 pentru viol, agresiune sexuală sau act sexual cu un minor sunt femei. (215 femei și 1.011 fete), potrivit unui studiu publicat de cei de la Centrul Filia.

Datele mai arată că anul trecut au fost soluționate 1.773 de dosare privind infracțiunea de viol, însă 75% dintre acestea s-au terminat prin clasare. Dintr-un total de 2125 de cauze soluționate în ceea ce privește actele sexuale cu un minor, 1240 dintre acestea au fost clasate.

2.628 de cazuri de viol, 1648 de infracțiuni privind agresiunea sexuală și 4445 de dosare legate de acte sexuale cu un minor figurau ca nesoluționate la finalul anului 2022.

Read the English version: Chamber of Deputies unduly postpones the adoption of the law that considers rape any sexual act with a minor under 16

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: PEXELS.com

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Medici stomatologi de elită folosesc materiale sanitare cumpărate „la negru”, din surse neclare

Medici stomatologi de elită folosesc materiale sanitare cumpărate „la...

Cătălin Cîrstoiu despre retragerea candidaturii: „Un medic nu abandonează niciodată”

Cătălin Cîrstoiu despre retragerea candidaturii pentru Primăria Bucureștiului: „Nu...

Cum afectează decizia PSD-PNL candidaturile lui Nicușor Dan și al lui Piedone

Cum afectează decizia PSD-PNL de a-l retrage pe Cîrstoiu...