Adina Florea dă Secția Specială pe Inspecția Judiciară

Data:

Inspecția Judiciară condusă de Lucian Netejoru a făcut publice rezultatele concursului pentru ocuparea posturilor de inspectori pentru judecători și procurori. Pe primul loc s-a situat Adina Florea, procuror adjunct al Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Alți candidați admiși la Direcția de inspecție pentru procurori: Ileana Mitrela Frumușelu, Robert Fleckhammer, Carmen Constanța Herciu, Marius Nicu Vasile, Nelica Carmina Pascal.

Robert Fleckhammer, fost procuror DIICOT, s-a făcut remarcat printr-o serie de soluții controversate în dosarele instrumentate, cum ar fi clasarea cazului filajului unor magistrați și jurnaliști, dar și nculparea, la cererea șefului Radioului, a unei jurnaliste pentru că a oferit informații publice.

Reîncadrat de instanța supremă

Marius Nicu Vasile este un procuror reîncadrat în magistratură după ce a activat mai mulți ani ca avocat. Reîncadrat de ÎCCJ în funcție de procuror la Oltenița, Vasile a fost admis la IJ, el fiind cumnatul Simonei Marcu, judecătoare la instanța supremă și membru în CSM.  

La Direcția de inspecție pentru judecători au fost admiși Simona Andrea Uzlău, Gheorghe Tudorache și Cătălin Nicolae Magdalena.

Membru IJ cercetat de IJ

Ca fapt inedit, Adina Florea este în cercetare disciplinară chiar la Inspecția Judiciară. În martie 2021, IJ a început cercetarea disciplinară față de Adina Florea pentru exercitarea profesiei cu rea-credință și gravă neglijență în anchetele vizându-i pe fosta șefă a DNA Laura Codruța Koveși si pe procurorul Alfred Savu de la DNA Ploiești. Potrivit Hotnews, Adina Florea a cerut redistribuirea cauzei de la inspectorul IJ care a început cercetarea disciplinară, invocând că soția acestuia este detașată la CSM. Lucrarea a fost deja redistribuită.

În 12 ianuarie, procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) au decis sesizarea Inspecției Judiciare pentru cercetări prealabile în cazul procurorului Adina Florea de la Secția de anchetare a magistraților, pentru anchetele în cazul Laurei Codruța Kovesi și al procurorului DNA Alfred Savu. Ei o acuză de ”exercitarea funcţiei cu rea credinţă sau gravă neglijenţă”.

Măsură desființată de instanță

Cel care a cerut acest demers a fost procurorul Cristian Ban, vicepreședinte CSM. El a invocat motivarea deciziilor definitive ale instanței supreme, care a respins măsurile de control judiciar dispuse de Adina Florea în cazul fostei șefe a DNA Laura Codruța Kovesi și fostului procuror DNA Alfred Savu.

În 3 aprilie 2019, instanța supremă a decis ridicarea măsurii controlului judiciar în cazul fostei șefe a DNA Laura Codruța Kovesi, ceea ce a însemnat și ridicarea interdicțiilor, între care cea de a părăsi țara. Hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost definitivă.

Măsura controlului judiciar fusese luată de Secția pentru anchetarea magistraților în plină procedură pentru numirea procurorului șef european, iar autoritățile de la Bruxelles au acuzat Guvernul de la București că astfel încearcă să o împiedice pe fosta șefă a DNA să ajungă la conducerea Parchetului European.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related