Afacere eșuată cu chinezi, expulzați de România, la Chișinău

Data:

Cel mai mare centru comercial din Chișinău este închis de mai bine de un an, iar statul a preluat administrarea acestuia. Este deținut de o companie chineză și are zeci de milioane de lei datorii. Instanța de judecată a dispus inițierea procedurii de faliment la solicitarea băncilor care i-au oferit credite. În spatele firmei stau chinezi expulzați din România în 2012 „din considerente de securitate naţională”. Au fost acuzați de autoritățile române de spionaj și crimă organizată.

Întreprinderea cu capital străin din R.Moldova „Shan Lian International Group” SRL (fondată în 2003 cu un capital social de 9,3 milioane lei MD) deţine, în Moldova, centrul comercial „Megapolis Mall” şi supermarketul „Everest”.

Este vorba de un spațiu comercial de 30 000 de metri pătrați. În spatele firmei stau patru chinezi acuzaţi de spionaj şi infracţiuni de crimă organizată în România, fiind declarati indezirabili. Este vorba de Zheng Siyong (preşedintele Federaţiei localităţii Taizhou – Fujian), Zheng You, Li Ning şi Zheng Shuliang.

„Ziarului de Gardă” de la Chișinău scria într-o investigație din 2013, despre „mafia chineză de pe cele două maluri ale Prutului”, că clanul Zheng (cea mai bogată familie de chinezi din România în 2006) s-a mutat în Republica Moldova după ce a început să aibă probleme cu legea în România. Zheng Siyong era atunci și preşedinte de onoare al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din provincia Fujian (China).

Conexiuni moldo-române

Conform informațiilor MAI al României, cei patru cetăţeni chinezi „au constituit un grup organizat, cu preocupări circumscrise criminalităţii organizate”, prezenţa acestora pe teritoriul ţării facilitând demersurile pe linia generării unor circuite financiare ilegale autosustenabile, cu impact direct în planul vulnerabilizării climatului de ordine publică şi a mediului de securitate internă.

Cetăţenii chinezi au format un mecanism financiar ilegal, alcătuit din peste o mie de firme, scopul lor fiind de a prejudicia bugetul statului român prin operaţiuni de export cu mărfuri achiţizionate „la negru”, înregistrate prin mai multe societăţi comerciale, cu scopul recuperării taxei pe valoare adăugată, spălare de bani, operaţiuni de import cu eludarea taxelor vamale şi externalizare ilegală de fonduri.

___________________________________________________________

CITEȘTE ȘI:

Chinezii au ratat pozele cu înalți oficiali români

Partenerul lui Erdoğan, Igor Dodon, propagandistul ruso-chinez din Republica Moldova

Fără social-democrați, China nu are succes în România

Contract aproape atribuit de pesediști, anulat de liberali

Centura intereselor chineze în jurul Mării Negre

___________________________________________________________

Pe 20 decembrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti privind declararea ca indezirabili pe o perioadă de 10 ani pentru cei 4 chinezi din considerente de securitate naţională. 

Li Ning, Zheng Shuliang, Zheng You şi Zheng Siyong au făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), care a menţinut decizia Curţii de Apel. ÎCCJ a respins recursurile declarate de Li Ning, Zheng Shuliang, Zheng You si Zheng Siyong împotriva sentinţei Curtii de Apel, ca nefondate, decizia fiind irevocabilă.

Cu toate acestea, Zheng Siyong figurează în continuare în calitate de asociat unic la firma „Shan Lian International Import Export” SRL din România, fiind asociat cu cetăţeanul chinez acuzat de infracţiuni de crimă organizată Li Ning la compania „Rich Forest” SRL, o firmă care practică activităţi de export cu cherestea. Zheng Xing este fiul lui Zheng Siyong.

Datele de la Registrul Comerţului din România arată că Zheng Xing deţine 30% din centrul comercial „Dragonul Roşu” SA (cu un aport de 207.750 RON). Preponderent, este comercializată marfă din China, dar o treime dintre comercianţi sunt români.

În iunie 2018, procurorii și vameșii moldoveni au depistat o schemă de contrabandă cu mărfuri de larg consum aduse de la „Dragonul Roșu” din București – un centru comercial aflat frecvent în vizorul inspectorilor antifraudă din cauza evaziunii.  Gruparea a fost filată de către serviciile specializate ale vămii moldovenești. Investigațiile au demonstrat inclusiv implicarea în schemă a unui inspector al postului vamal Sculeni.

Și procurorii DIICOT au constatat în trecut implicații basarabene în schemele de la „Dragonul Roșu”, în special în ceea ce privește externalizarea banilor cash – din România în Ucraina, unde erau introduşi în sistemul bancar local, iar de acolo banii ajungeau, prin transferuri din cont în cont, în bănci din Ţările Baltice şi de acolo în Noua Zeelandă, China şi Vietnam.

Povestea lui Zheng Siyong în Moldova

„Megapolis Mall” a fost ridicat la Chișinău pe locul unde urma să fie construită una dintre cele mai mari uzini de calculatoare din fosta URSS. „Shan Lian International Group” a început realizarea proiectului în 2006, iar deschiderea a avut loc în 2008. Australianul de origine chineză Zheng Siyong (născut în provincea Fujian, China) nu a apărut niciodată în R. Moldova la evenimente publice.

Alături de Zheng Siyong, în lista fondatorilor „Shan Lian International Group” SRL a apărut ulterior și firma românească „Bianca Little” SRL, fondată la Fundeni, judeţul Ilfov, cu un capital social de 925 000 RON. Aceasta deţine 10% din firma care gestionează „Megapolis Mall” din Chișinău.

În Republica Moldova, Zheng Siyong a fondat ÎCS „Zheng Shi International Group” SRL, o companie de import, comert şi distribuţie pentru alimente proaspete, congelate şi produse nealimentare. Potrivit informaţiilor obţinute de la autoritățile moldovene, ÎCS „Zheng Shi International Group” SRL a fost radiată din registrul de stat al persoanelor juridice la data de 21 octombrie 2011 în urma reorganizării prin absorbţie la întreprinderea ÎCS „Shan Lian International Group” SRL.

La 4 martie 2019, la solicitarea creditorului „Victoriabank”, Judecătoria Chișinău a constatat insolvabilitatea companiei “Shan Lian International Group”. Terenul şi clădirea erau puse în gaj la „Victoriabank” pentru credite în valoare de aproximativ 135 de milioane de lei.

Motivul pentru care a fost inițiată procedura de insolvență a fost datoriile de milioane de lei față de „Victoriabank” și restanțele față de alte companii.

spot_imgspot_img
Linx CRJI
Linx CRJI
LINX s-a lansat în iunie 2015 și este un proiect al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație – CRJI. Scopul nostru principal este definit de profesionalizarea și promovarea jurnalismului de investigație, aproape inexistent in Romania. LINX beneficiază de sprijinul, expertiza și reputația CRJI, membru fondator al Global Investigative Journalism Network și colaborator al International Consortium of Investigative Journalists. LINX are acces la resurse și baze de date la care organizațiile obișnuite de presă nu au. Dar, cea mai importantă resursă este omul. LINX și-a creat o echipă de jurnaliști pentru care nu există noțiunea de interese economice și politice așa cum există în multe instituții mass-media. Finanțarea externă permite autonomia editorială și munca la cele mai înalte standarde jurnalistice. Vrem să demonstrăm că practicarea jurnalismului independent la standarde ridicate nu este un lucru dificil.
2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related