Afacerea „consultanță pentru PNRR”. 74 de milioane de lei cheltuite până acum

Data:

spot_img

Consultanța pentru depunerea proiectelor finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a devenit o afacere în sine. Potrivit datelor centralizate din Sistemul Electronic de Achiziții Publice, 1.900 de localități au plătit până acum 74 de milioane de lei pentru acordarea unuor servicicii de consultanță pentru depunerea proiectelor pe PNRR.

Pentru început, cei care doresc finanțare, în speță primăriile din întreaga țară, trebuie să-și facă un cont pe o aplicație dezvoltată de Ministerul Dezvoltării.

Operațiunea nu durează mai mult de 5 minute dacă ai o adresă de e-mail. Urmează depunerea propriu-zisă a proiectelor. Nici această operațiune nu presupune mari cunoștințe, ci un calculator, o conexiune la internet și o idee de finanțare. Pașii de urmat sunt explicați, în amănunt, într-un document oficial, postat pe internet.

Toate serviciile de consultanță au fost achiziționate direct, din catalogul electronic. 

Cele mai mari contracte

Pentru acest efort minim, 1.900 de primării din țară au decontat bani frumoși unor firme de consultanță. Am întrebat localitățile care au plătit peste 100.000 de lei pentru a depune sau scrie aceste proiecte, ce au făcut firmele de consultanță pentru acești bani.

  • Orașul Zimnicea din Teleorman a plătit 130.000 de lei firmei de consultanță IFN CONS Media din București pentru „servicii de consultanță în dezvoltare”. Potrivit Primăriei, contractul presupune „evaluarea eligibilității cheltuielilor și estimarea punctajului”. În plus, acești bani au fost dați pentru elaborarea cererii de finanțare, pentru elaborarea prognozelor financiare, pentru depunerea dosarului de finanțare și pentru răspunsuri la clarificări. Primăria Zimnicea a depus trei proiecte de finanțare prin PNRR, respectiv construirea de locuințe pentru medici și profesori, elaborarea unui plan urbanistic general și asigurarea de echipamente smart în orașul Zimnicea. Și acest contract a fost oferit fără licitație, prin cumpărare directă.

Citește și: Magistrații acuză: Proiectele legilor justiției mențin aproape toate modificările nocive

  • Pe 30 martie 2022, Primăria Panciu oferea un contract de 135.000 de lei firmei Creativ Consult SRL, din Iași, pentru „consultanță în afaceri și în management și servicii conexe”. Am întrebat ce înseamnă asta și instituția ne-a răspuns că sunt servicii pentru obținerea de fonduri nerambursabile din PNRR : „identificarea oportunităților de finanațare”, „înțelegerea condițiilor de eligibilitate impuse de finanțator”, „monitorizarea surselor oficiale de informare”, „consilierea beneficiarului la obținerea documentelor necesare pentru obținerea proiectului”, „scrierea cererii de finanțare” și „încărcarea cererii de finanțare”. În ce măsură cunoaște o firmă de consultanță din Iași nevoile de dezvoltare a orașului Panciu, localități separate de o distanță de 220 de kilometri, nimeni nu știe.
  • Orașul Tăuții Măgherăuș din Maramureș a plătit 132.000 de lei firmei Ventrust Consulting din Tîrgu Mureș pentru „Servicii de consultanță pentru întocmirea proiectelor in cadrul PNRR 2021-2027”. Primăria susține că pentru acești bani societatea de consultanță are de elaborat și de depus trei cereri de finanțare. Până în acest moment a fost depusă doar una, pentru construirea unor locuințe pentru medicii și profesorii tineri din localitate. Firma a verificat documentele depuse de primărie, a elaborat documentele pentru depunerea cererii de finanțare, a depus nota de fundamentare și a descris sumar investiția.
  • Pe 1 aprilie 2022, primăria Medgidia oferea 135.000 de lei firmei de consultanță Top Management ING SRL din Constanța pentru „Servicii de întocmire cerere de finanțare PNRR C5 – Valul Renovării”. Primarul Valentin Vrabie susține într-un răspuns pentru Presshub.ro că pentru acești bani firma a analizat eligibilitatea proiectelor depuse, că i-a informat pe cei care elaborează documentația tehnică despre condițiile de eligibilitate, au verificat documentele depuse, au răspuns la clarificări, au organizat electronic documentația justificativă, au completat platforma electronică a proiectelor și au încărcat în platforma electronică documentele.

Citește și: CSM-ul românesc se afundă în iliberalism, în timp ce Italia își corectează modelul care a influențat UE

  • Primăria Vadu Săpat din județul Prahova ne-a transmis că a achiziționat servicii de consultanță pentru accesarea fondurilor PNRR, în ofertă fiind incluse „redactarea cererii de finanțare, asistență pentru depunere proiect, asistența achiziții publice și asistență implementare. În prezent, contractul este în derulare, nu au fost finalizate serviciile și nu au fost făcute plăți aferente contractului”, ne-a transmis primarul Adrian Tabîrcă. Potrivit e-licitație, valoarea contractului este de 130.000 de lei și a fost câștigat de firma Interhub Development din comuna Popești Leordeni, județul Ilfov.
  • Primăria Vidra din Ilfov ne-a transmis că „până în prezent nu există contracte încheiate de instituția noastră în vederea obținerii de finanțare prin PNRR”. Cu toate acestea, pe 18 mai 2022, primăria a cumpărat direct „servicii de consultanță în vederea accesării și depunerii de cereri de finanțare PNRR”. Potrivit portalului oficial e-licitație.ro a plătit 130.000 de lei firmei SC Lloyds 1972 INC SRL din Tîrgu Mureș pentru „achiziția de servicii de consultanță în vederea accesării și depunerea cererii de finanțare PNRR în vederea construirii școală nouă sat Sintești, comuna Vidra”.
  • Comuna Șărmășag din Sălaj a depus 7 proiecte pentru finanțare prin PNRR. A plătit „servicii de consultanță în elaborarea Cererii de finantare-PNRR- Valul Renovării” în valoare de 132.370 de lei firmei Topalis Engineering SRL din București. Primăria se rezumă să spună că pentru acești bani firma de consultanță „s-a ocupat de toate documentația necesară proiectului Valul renovării, finanțat prin PNRR, și depunerea a 7 proiecte pentru comuna noastră spre finanțare”.
  • Complexul Sportiv Național Sala Polivalentă din București a semnat un contract pentru a depune documentele în vederea finanțării prin PNRR a unor proiecte, dar spune că nu are bani să plătească firma de consultanță. Când o să aibă buget pentru acest lucru, urmează să fie demarat contractul în valoare de 130.000 de lei cu firma Arhitectures Projects Development. Obiectul contractului presupune elaborarea solicitării de finanțare, crearea contului în platforma de finanțare, corelarea documentelor, elaborarea solicitării de finanțare, înscrierea în platformă.
  • Comuna Răuțeni din județul Botoșani a semnat un contract de consultanță pentru a obține fonduri prin PNRR. Valoarea serviciilor este de 100.000 de lei, iar beneficiarul este firma Euro Consulting SRL. Primarul ne-a transmis că „unitatea noastra nu a efectuat nici o plată către firma de consultantă, termenii contractuali prevăzând efectuarea de servicii de consultanță pentru întocmire, depunerea cererii de finanțare și consultanță pe perioada implementării investiției, tranșa unu de plată fiind după depunerea cererii de finanțare, iar diferența proporțional cu gradul de execuție al obiectivului pe perioada implementării”.

Citește și: Adevăr și reconciliere pentru plagiatori

  • Primăria Bârsești din Vrancea a încheiat un contract de consultanță cu o firmă de specialiate contra a 88.250 de lei. Pentru acești bani, societatea Spes Consulting „a elaborat documentele justificative, anexe la HCL și încărcarea documentelor pe platforma dezvoltată de MDLPA, în acest sens”, ne-a transmis Primăria.
  • Primăria orațului Breaza a plătit prin două contracte prin achiziție directă, câte 100.000 de lei fiecare, pentru „Servicii de consultanta PNRR C5 axa 2” și „Servicii de consultanta PNRR C5 axa 1”. Banii au fost încasați de firma IFN Cons Media din București. Pentru acești bani, primăria ne-a comunicat că firma colectează datele socio-economice din oraș, analizează studiile și planurile existente, elaborează un studiu de oportunitate privind transportul în comun din oraș, estimează punctajul, evaluează eligibilitatea proiectului, elaborează cererea de finanțare, depune dosarul și alocă un expert dedicat.

Fiecare stat membru al UE și-a elaborat propriul Plan de Redresare și Reziliență (PNRR) prin care își stabilește domeniile prioritare de investiții în scopul ieșirii din criză, relansării economice și creșterii capacității de reziliență.

Citește și: Când ești în noroi, nu reinventezi roata, ci îți construiești șenile. Despre plagiat

Planul are o valoare de 29,2 miliarde de euro, din care granturi în valoare de 14,24 miliarde euro și împrumuturi în valoare de 14,94 miliarde euro. Pentru implementarea PNRR, România a încasat deja de la Bruxelles două tranșe de prefinanțare în valoare cumulată de aproximativ 3,79 miliarde euro, în decembrie 2021 și în ianuarie 2022.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Răzvan Ceuca, expert în cyber security: „Instituțiile nu au luat măsurile preventive necesare!”

Expertul în cyber security Răzvan Ceuca atrage atenția asupra...

În loc de speculații, presa poate lucra cu cifre exacte

La începutul acestui an, Freedom House în colaborare cu...

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzarea de cărți

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzare de...

Peste un milion de români au votat. Circa 10.000 de bistrițeni au ieșit la urne

Peste 10.000 de bistrițeni au ieșit la urne până...