Odată cu venirea la putere a lui Vladimir Putin, Rusia și–a reluat politica expansionistă, prin patru instrumente principale – energia, crima organizată, panslavismul și pan-ortodoxismul.
Efortul de a folosi religia ortodoxă nu este deloc greu, biserica ortodoxă rusă fiind subjugată de stat și plină de stele, ca și cea română, dar într–o proporție mult mai mare. Un loc special în efortul de a folosi religia în acest scop îl ocupă comunitatea monahală de pe Muntele Athos. Această comunitate se bucură de o autonomie foarte mare în cadrul statului grec.
Rusia ar vrea ca Athos să fie independent, pentru a fi folosit inclusiv în scopuri militare.
Nu trebuie uitat faptul că monahii de pe Muntele Athos s–au opus mereu oricărei apropieri dintre biserica ortodoxă și cea catolică. Există destui fanatici care preferă turbanul și cnutul papistașilor din Vest, deși aceștia sunt tot creștini.
Nu degeaba secularizarea înfăptuită de Cuza a avut ca principal obiectiv averile deținute de mănăstirile închinate Muntelui Athos. Clericii din aceste așezăminte urmăreau interese străine statului român, majoritatea find de origine slavă sau greacă, care nu vorbeau românește. Iar în 3 aprilie 1866 a existat la Iași o mișcare antiunionistă (separatistă), condusă de mitropolitul Moldovei Calinic Miclescu, care a încercat un fel de lovitură de stat, orchestrată din Rusia.
Citește și: Armata de troli a Kremlinului lovește în Ungaria prietenului Orban. Și în România
Comunitatea monahică numără 20 de mănăstiri principale, conduse de un protos, ales prin rotație. Din cei 1500 de călugări, circa 100 sunt ruși sau afiliați cauzei ruse. Călugării sunt mai ales din Rusia, Ucraina, România, Serbia, Bulgaria și câțiva din alte state din Europa de Vest.
Muntele Athos a fost folosit de țari pentru a–și întări influența în regiune. Ulterior, între 1917 și 2000, republica monahală și – a pierdut oarecum rolul geopolitic. Revigorarea s-a produs odată cu venirea la putere a lui Vladimir Putin. De atunci și până acum, Muntele Athos este unul din instrumentele folosite de Rusia pentru a demonstra superioritatea ortodoxiei în fața Occidentului decadent și satanic.
În această panoramă a celor 20 de așezăminte monahale, trei sunt apropiate de Rusia. Prima este Sfântul Pantelimon (Panteleimon), locuită de 65 de călugări. A doua, Esfigmenou a fost ocupată de călugării ultraconservatori timp de ani întregi.
Citește și: De ce sunt românii așa de creduli? Unde sunt experții
Aceștia au rupt legăturile cu Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol, datorită orientării acesteia. Deși o instanță de judecată a decis evacuarea mânăstirii, călugării au refuzat acest lucru. Seamănă cu situația de la noi de la Constanța, unde Teodosie Snagoveanul se comportă ca un ayatollah ortodox.
În sfârșit avem Vatopedi, al cărei stareț, Efrem, este un personaj foarte oportunist și controversat. A făcut mai multe călătorii în Rusia și și–a arătat de mai multe ori susținerea pentru Vladimir Putin. În 2012 a stat în arest preventiv pentru câteva luni, fiind acuzat de spălare de bani și de schimburi de terenuri frauduloase cu statul. A fost achitat în 2017. Parcă seamănă cu niște afaceri din România.
Rusia a făcut mari presiuni pentru eliberarea lui. Aceste afaceri necurate au produs statului grec o pagubă de circa 100 milioane de euro și au dus în 2009 la căderea guvernului de dreapta al Noii Democrații. Până la urmă și–a schimbat poziția și a recunoscut autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene în 2018.
Importanța Muntelui Athos pentru politica externă a Rusiei este demonstrată de cele două vizite ale lui Vladimir Putin, în 2005 și 2016. Ofensiva rusă s–a intensificat după ce patriarhul Kirill a venit la conducerea Bisericii Ortodoxe ruse în 2009.
Acțiunile Rusiei au atras atenția poliției și serviciilor secrete grecești, ceea ce a dus la expulzarea unor diplomați ruși în 2018. Acum, patriarhul Bartolomeu al Constantinopolelui insistă pentru expulzarea tuturor călugărilor ruși.
În acest an, instituția greacă însărcinată cu controlul spălării banilor a anunțat că cercetează aproximativ 20 de transferuri suspecte de bani prin conturile bancare ale lăcașurilor monahale athonite. Majoritatea implică cetățeni ruși. Se bănuiește că oligarhii ruși folosesc această cale pentru a–și salva averile și pentru a ocoli sancțiunile.
Citește și: Bode, doctoratul, România
Călugării sunt bănuiți și de alte activități ilegale, cum ar fi traficul de arme. Sunt implicați nu numai cetățeni ruși, ci și personaje din România, Serbia și Bulgaria. Se pare că la cercetări participă și OLAF.
Dar pe lângă fondurile generoase venite din Rusia, mânăstirile sunt întreținute și reparate și cu fonduri europene și de la guvernul grec. Poliția greacă a intensificat controalele asupra persoanelor care vin și pleacă din republica monahală. Sunt 70 de polițiști implicați, în uniformă și sub acoperire.
După cum se poate vedea, Rusia nu se dă înapoi de la nimic pentru a–și reedifica imperiul de inspirație asiatică. Vladimir Putin, la fel ca și alți politicieni de la noi, nu dă doi bani pe biserică sau pe credință. Acestea sunt doar instrumente pentru atingerea scopurilor sale.
În Grecia și pe Muntele Athos planurile nu îi merg așa cum credea. Poate va încerca și în alte părți. De exemplu Efrem Vatopedul a fost în România luna trecută.
Liderul rus are un suporter fanatic la malul Mării Negre, un fel de Khomeini ortodox, care îl admiră în mod deschis. Și de el s–au apropiat cătușele. Nu degeaba se spune să faci ce zice popa, nu ce face popa.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
- „Credința susținută de autoritate nu este credință.” – Ralph Waldo Emerson
- „Credința poate fi definită pe scurt ca o credință ilogică în manifestarea improbabilului.” – H.L. Mencken
- „Credința este o închipuire care refuză concretul și care nu se sinchisește de ceea ce o dovedește falsă.” – Emil Cioran
- „Credeți-mă, e mai multă credință în îndoiala cinstită decât în jumătate din mărturisirile de credință.” – Alfred Tennyson