Nostalgicii „Epocii de Aur” au reușit să facă, în ultimii ani, foarte populară povestea plății datoriilor de către România în 1989, motiv de laude la adresa „patriotului” Nicolae Ceaușescu și de teorii conspiraționiste potrivit cărora acesta ar fi fost, de fapt, motivul înlăturării dictatorului.
Partea care scapă acestei povești este mai puțin glorioasă: datoriile plătite cu prețul unor sacrificii uriașe de către poporul român fuseseră făcute tot de Ceaușescu.
Creditele de miliarde luate în condiții dezavantajoase au fost cheltuite pentru a construi o industrie grea anacronică și energofagă, în total contratimp cu momentul și direcția în care se îndrepta lumea. Politicile economice proaste au zdrobit România, care, la sfârșitul anului 1981, a intrat în faliment pentru a doua oară în istorie (prima oară a fost în 1933).
Citește și: Aktual24: Mărturii dintr-un „lagăr” de bătrâni deținut de vicepreședintele PSD Sector 4
Drumul spre starea de faliment
Uriașa industrie grea construită de Ceaușescu prin împrumuturi financiare masive necesita un consum energetic extrem de mare, pe care România pur și simplu nu și-l putea permitea. Importurile de țiței au ajuns să înghită aproape toate rezervele valutare ale României. Așa s-a declanșat șirul de evenimente care a dus, la sfârșitul anului 1981, la intrarea în incapacitate de plata și starea de faliment a României
Continuarea, în Aktual24!
Urmăriți PressHUB și pe Google News!