„Alba Regalis”, o nouă rută turistică și culturală care amintește de trecerea regilor României prin Alba

Data:

spot_img

Un nou traseu cultural-turistic, ruta „Alba Regalis”, a fost lansat vineri la Alba Iulia, prin dezvelirea unei plăcuţe cu cod QR, având imprimată o imagine cu coroana de oţel a suveranilor României Mari pe edificiul ansamblului Catedralei Încoronării, construită între 1921-1922 cu scopul de a oferi un cadru adecvat încoronării Regelui Ferdinand şi Reginei Maria.

„Este vorba despre un proiect care vrea să amintească de trecerea regilor României prin acest judeţ. Muzeografii Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia au documentat aceste treceri ale regilor prin spaţiul nostru, fie din presă, pentru că ziarele vremii au scris mereu pe unde au trecut regii, fie din fotografiile aflate în colecţia muzeului. Fiecare plăcuţă va avea un cod QR care va spune o poveste, va conţine un text cu ce s-a petrecut atunci, în timpul acestor vizite, precum şi câteva fotografii din arhiva muzeului. Va fi o poveste care vrea să aducă turişti şi care trebuie să spună nu doar povestea oraşului, ci şi povestea unor vizite regale”, a explicat muzeograful Ioana Rustoiu, potrivit Agerpres.

Aceasta şi-a exprimat convingerea că vor fi cât mai multe astfel de „coroniţe” dezvelite pe traseu.

La rândul său, directorul adjunct al MNU Alba Iulia, Tudor Roşu, a menţionat că „Alba Regalis” vrea să pună pe o altfel de hartă locuri de o însemnătate deosebită.

Citește și: Oamenii lui Oprescu și evaluatorii preferați ai Primăriei Generale, trimiși în judecată de DNA. Legătura cu Săvulescu

„Este un proiect la debut. În anii care urmează, cu siguranţă produsul acesta se va îmbogăţi foarte mult”, a spus Tudor Roşu, care a adăugat că istoricii cunosc foarte multe detalii despre vizitele suveranilor în Alba.

Istoricul a enumerat câteva dintre aceste vizite: în 30 mai 1919, când regele Ferdinand a fost pentru prima dată la Alba Iulia, apoi în 1921, pe şantierul Catedralei aflate în construcţie, în 15 octombrie 1922 – Încoronarea lui Ferdinand şi a Mariei, în 1929, la un deceniu de la Marea Unire, şi în 1937, la inaugurarea Obeliscului lui Horea, Cloşca şi Crişan. Regina Maria a fost prezentă şi în 1923, la o reuniune a femeilor, iar Carol al II-lea în 1934, la Drâmbar, lângă Alba Iulia, la exerciţii militare.

Astfel de plăcuţe vor fi puse şi la Blaj, Abrud, Câmpeni, Roşia Montană.

Turiştii care vizitează judeţul Alba pot opta pentru mai multe rute cultural-turistice create de Consiliul Judeţean, pe traseul fiecăreia regăsindu-se multiple unităţi de cazare şi alimentaţie, dar şi variate zone de agrement, cum ar fi parcuri de aventură, complexuri acvatice, ştranduri şi alte atracţii. În vara acestui an au fost lansate rutele „Drumul Icoanei”, „Transcultural Apuseni”, ruta „Unităţii Naţionale” şi „Via Auraea”.

Citește și: Laura Kovesi s-a întâlnit cu mai mulți europarlamentari la sediul EPPO

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Consiliul Județean Alba)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Criză de medici de familie în Vâlcea. Peste 50% dintre aceștia sunt în prag de pensionare

Criză de medici de familie în Vâlcea. Peste 50%...

Rolul Facebook în manipulări electorale cu amintiri nostalgice comuniste

După anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională, Facebook...

Facebook’s Role in Electoral Manipulation Using Nostalgic Communist Memories

After the annulment of the presidential elections by the...