Alexandru Rafila, la RFI: Eu am propus eliminarea etapizată a restricțiilor. S-a considerat că nu mai e cazul

Data:

Creșterea infectărilor în Europa poate să devină preocupantă, dacă numărul de cazuri mai mare se cuplează și cu un număr mai mare de spitalizări sau cazuri grave, declară într-un interviu la RFI ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

El explică pe de altă parte rațiunea pentru care starea de alertă nu a mai fost prelungită, ceea ce a dus la ridicarea bruscă a tuturor restricțiilor: ”Eu am propus o renunțare etapizată la aceste restricții. S-a considerat că nu mai este cazul. Nu este nici un fel de problemă (…). Probabil s-a bazat pe o analiză, nu știu să vă spun mai multe detalii, dar asta este situația, ne-o asumăm cu toții”. Alexandru Rafila mai spune în acest interviu dacă va exista un val șase al pandemiei și le răspunde de asemenea celor care i-au reproșat că a făcut prea multe compromisuri politice de când a devenit ministru.

Reporter: Toate restricțiile au fost eliminate: masca nu mai este obligatorie în spațiile deschise și închise, cu alte cuvinte nici în transportul în comun, la școală sau în magazine, în plus, nu mai e nevoie de prezentarea certificatului Covid pentru a intra în mall-uri sau restaurante și a încetat măsura organizării muncii la domiciliu. Cu toate astea, ați făcut o serie de recomandări către populație: să poarte masca în spațiile aglomerate, să păstreze distanța și să se spele regulat pe mâini. Pe ce v-ați bazat când ați decis ridicarea bruscă a tuturor restricțiilor?

Alexandru Rafila: În primul rând, trebuie să clarificăm că nu Ministerul Sănătății a decis acest lucru, a fost o decizie a Guvernului României de a nu mai prelungi starea de alertă, iar consecința încetării stării de alertă a fost și anularea acestor restricții, care au funcționat pe durata stării de alertă. Noi din punct de vedere profesional, medical, am continuat să recomandăm câteva lucruri pe care le considerăm esențiale în această perioadă, când există încă transmitere comunitară a infecției cu noul coronavirus, chiar dacă numărul de cazuri a scăzut, observăm că totuși câteva mii de cazuri înregistrate zilnic nu sunt puține și până această transmitere comunitară nu încetează, adică îmbolnăvirea poate să se întâmple oriunde, datorită prezenței de persoane care sunt infectate, atunci în mod evident, recomandările noastre sunt în continuare aceleași, respectiv utilizarea măștii în spațiile închise și mijloacele de transport în comun, evitarea aglomerațiilor, igiena individuală.

Citește interviul integral pe Rfi.ro

Citește și: „Stalin și poporul rus, nouă pacea ne-au adus”. De ce n-ar mai trebui să credem azi minciunile și propaganda rusă

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Prima școală din Europa realizată cu o imprimantă 3D, inaugurată în Ucraina

Prima școală din Europa realizată cu o imprimantă 3D,...

Directoarea Administrației Spitalelor din București anchetată pentru luare de mită. Neagă toate acuzațiile

Directoarea Administrației Spitalelor din București, Oana Sivache, este cercetată...

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la PSD

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la...

Un om de afaceri din Sibiu cere 3,4 milioane de euro daune, unei redacții

Un om de afaceri din Sibiu cere 3,4 milioane...