Conflictul dintre Rusia şi Ucraina este unul care are ecou în inimile şi emoţiile cetăţenilor români de pretutindeni, a afirmat vineri, într-un interviu acordat AGERPRES, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Andrew Noble.
„Ştiu, din discuţiile cu mulţi colegi din Bucureşti, că aceasta nu este doar o invazie de ordin tehnic. Este, de asemenea, o invazie care are ecou în inimile şi emoţiile cetăţenilor români de pretutindeni. Pot vedea că este vorba de un stat totalitar, ca acela de care România a reuşit să se elibereze acum 32 de ani”, a spus diplomatul.
El vorbeşte, în interviu, despre sancţiunile anunţate de Londra în contextul conflictului militar şi despre şansele diplomaţiei în acest moment.
Premierul britanic a anunţat o serie de sancţiuni pentru Federaţia Rusă, în contextul conflictului Rusia – Ucraina. Puteţi să vorbiţi despre acestea şi despre cât de eficiente vor fi şi dacă va fi nevoie de un al doilea pachet de sancţiuni, în caz că acestea nu sunt destul de eficiente?
Andrew Noble: Am făcut un prim set de sancţiuni, apoi Putin a anexat cele două teritorii separatiste, iar ele erau limitate. Ieri (joi – n.r.) premierul a anunţat un alt set, care are efect în întregul sistem financiar şi care interzice entităţilor ruse să folosească lire sterline în tranzacţiile internaţionale. Suntem în curs de a merge mai departe, să creştem impactul sancţiunilor anunţate ieri.
Includ o interdicţie asupra companiilor ruse de stat sau private de a strânge fonduri în Marea Britanie. Avem în vedere excluderea Rusiei din sistemul SWIFT, o să îngheţăm fondurile pentru peste 100 de entităţi şi persoane private, vom interzice Aeroflot din Marea Britanie, alături de alte sancţiuni. Cred că este un pachet consistent.
Aţi menţionat SWIFT şi, legat de acest lucru, au fost dezbateri în Statele Unite ale Americii şi în Uniunea Europeană, deoarece încă nu au decis să scoată Rusia din acest sistem. Este Marea Britanie hotărâtă să scoată Rusia din sistemul SWIFT?
Andrew Noble: Credem că este important să aducem constrângeri reale asupra abilităţilor guvernului lui Putin de a acţiona şi este clar că excluderea Rusiei din SWIFT este una din aceste măsuri. Ce am făcut este să îl împiedicăm să folosească moneda noastră în tranzacţii internaţionale şi am vrea să vedem măsuri echivalente luate de comunitatea internaţională în întregul său.
Citește interviul integral pe Agerpres.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!