Amenințarea de la granițele Ucrainei: Joe Biden și Vladimir Putin vor vorbi astăzi la telefon

Data:

Președintele american Joe Biden și omologul său rus Vladimir Putin vor discuta sâmbătă, în condițiile în care țările occidentale au avertizat că un război în Ucraina ar putea izbucni în orice moment.

Putin a cerut ca discuția telefonică dintre cei doi lideri să aibă loc luni, a declarat un oficial de la Casa Albă, dar Biden a dorit ca aceasta să fie ținută mai devreme, potrivit Reuters.

Tot sâmbătă, secretarul de stat american Antony Blinken va discuta cu ministrul rus de externe, Sergei Lavrov.

Înainte de întâlnire, Blinken a spus că Statele Unite sunt ”pregătite pentru ambele variante”, depinde de Rusia dacă alege diplomația sau agresiunea

Australia și Noua Zeelandă s-au alăturat sâmbătă țărilor care și-au îndemnat cetățenii să părăsească Ucraina, după ce SUA a declarat că o invazie rusă, inclusiv un posibil atac aerian, ar putea avea loc în orice moment.

Biden le-a fi spus liderilor NATO și UE că americanii cred că Putin s-a decis în favoarea invaziei, iar agresiunea ar putea avea loc zilele următoare, potrivti unor surse diplomatice citate de mai multe ziare internaționale.

Rușii susțin că se apără la lângă graniță

Moscova a contestat în repetate rânduri versiunea Washingtonului asupra evenimentelor, afirmând că a masat peste 100.000 de soldați în apropierea graniței ucrainene pentru a-și menține propria securitate împotriva unei agresiuni din partea aliaților din NATO.

Putin, care se luptă pentru influență în Europa de după Războiul Rece, cere de la Biden garanții de securitate că Ucraina nu va intra în NATO și că nu vor fi desfășurate rachete în apropierea granițelor Rusiei.

Washingtonul consideră că multe dintre propuneri sunt inacceptabile, dar a presat Kremlinul să le discute împreună cu SUA și aliații săi europeni.

Cele două convorbiri telefonice din decembrie dintre Biden și Putin nu au produs niciun progres, dar au pregătit terenul pentru discuțiile diplomatice ale adjuncților acestora.

Cei doi lideri nu au mai vorbit de atunci, iar diplomații din ambele părți s-au străduit să găsească puncte comune de compromis.

Articolul complet poate fi citit pe HOTNEWS.RO.

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Prima școală din Europa realizată cu o imprimantă 3D, inaugurată în Ucraina

Prima școală din Europa realizată cu o imprimantă 3D,...

Directoarea Administrației Spitalelor din București anchetată pentru luare de mită. Neagă toate acuzațiile

Directoarea Administrației Spitalelor din București, Oana Sivache, este cercetată...

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la PSD

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la...

Un om de afaceri din Sibiu cere 3,4 milioane de euro daune, unei redacții

Un om de afaceri din Sibiu cere 3,4 milioane...