Amenințările cibernetice au cunoscut o creștere importantă în pandemie. Ce măsuri ia PE

Data:

Pandemia de Covid-19 a reprezentat, dincolo de impactul negativ pe care l-a avut asupra sistemului de sănătate, o perioadă în care amenințările cibernetice au cunoscut o creștere importantă.

„În acest context, PE a adoptat o poziție cu privire la noua directivă UE care reflectă evoluția amenințărilor cibernetice și introduce măsuri armonizate la nivelul UE. inclusiv privind protejarea sectoarelor esențiale”, precizează Biroul Parlamentului European în România 

Progresul înregistrat de transformarea digitală a adus inevitabil și noi amenințări de securitate cibernetică. Infractorii cibernetici profită de pandemia de Covid-19, vizând în special organizațiile și companiile care lucrează de la distanță.

Parlamentul a adoptat o poziție cu privire la noua directivă UE care reflectă evoluția amenințărilor cibernetice și introduce măsuri armonizate la nivelul UE, inclusiv protejarea sectoarelor esențiale.


Citiți mai mult despre cum dorește Parlamentul să întărească securitatea cibernetică în UE.

Topul sectoarelor afectate de amenințări cibernetice

Amenințările la adresa securității cibernetice în Uniunea Europeană afectează sectoare vitale pentru societate. Primele cinci sectoare cele mai afectate între aprilie 2020 și iulie 2021, conform Agenției europene pentru securitate cibernetică (ENISA), sunt administrația publică și guvernele (198 de incidente raportate), furnizorii de servicii digitale (152), publicul larg (151), domeniul medical (143) și domeniul financiar/bancar (97).

Principalele cinci sectoare afectate de amenințări cibernetice: administrația publică și guvernul, furnizorii de servicii digitale, domeniul sănătății, sectorul financiar. Mai multe informații sub secțiunea „Topul sectoarelor afectate de amenințări cibernetice”
Sectoarele principale afectate de amenințări cibernetice 

Principalele amenințări de securitate cibernetică


În timpul pandemiei, companiile au fost nevoite să se adapteze rapid noilor condiții de lucru – deschizând astfel noi posibilități pentru criminalii cibernetici. Conform Agenției UE pentru securitate cibernetică, există nouă tipuri de amenințări principale:

  • Ransomware – atacatorii criptează datele unei organizații și cer o răscumpărare pentru a reda accesul
  • Cryptojacking – criminalii folosesc în secret puterea de calcul a dispozitivului victimei pentru a genera criptomonede
  • Amenințări la adresa datelor – accesări ilicite de date/ scurgeri de date
  • Malware – un software care declanșează un proces ce afectează un sistem
  • Dezinformare – distribuirea de informații înșelătoare
  • Amenințări fără potențial dăunător – erori umane și configurări greșite ale unui sistem
  • Amenințări la adresa disponibilității și integrității – atacuri care împiedică utilizatorii unui sistem să își acceseze informațiile
  • Amenințări legate de Email – urmăresc să manipuleze persoane pentru a cădea victime ale unui atac prin email
  • Amenințări pe lanțul de aprovizionare – atacarea unui furnizor de servicii, pentru a obține acces la datele clienților acestuia

Conform raportului agenției, 76% dintre cetățenii europeni cred că se confruntă cu un risc crescut de a cădea victime criminalității online.

Citiți mai multe despre acest subiect: epfacebook.eu/SecuritateCibernetica_Amenintari

Aproape 20.000 de noi cazuri Covid-19. A crescut numărul pacienților internați la ATI (presshub.ro)

Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

În Constanța, colectarea gunoiului se va face doar noaptea

Colectarea gunoiului în municipiul Constanța se va face pe...

Încă un beneficiu pentru polițiști: vor fi plătiți să facă școală

Ministerului Afacerilor Interne a anunțat marți că, în vederea...

Prețul lemnului de foc va fi plafonat la 500 lei/mc, până la 31 martie 2023

Guvernul va plafona prețul lemnului de foc la 500...