ANALIZĂ. Câți bani a atras Oltenia în 2018 din fonduri europene și ce a făcut cu ei

Data:

De la peste 100 de euro pe cap de locuitor, la sub 15 euro de persoană sau chiar zero: între aceste extreme se încadrează puterea de atragere de fonduri europene a primăriilor de mari municipii din Oltenia, anul trecut. Dar cele mai mari sume din bani europeni calculate pe fiecare locuitor au fost atrase, în 2018, de consiliile județene. CJ Mehedinți deține recordul, cu 266,62 euro pe cap de locuitor. În cele ce urmează, o analiză efectuată de PressHub și GdS: ce s-a întâmplat cu banii?

  • În 2018, pe POR 2014-2020, în Oltenia s-au semnat 409 contracte de finanțare, în valoare totală de 559 milioane euro.
  • Primăria Râmnicu-Vâlcea a atras anul trecut 152,29 euro pe cap de locuitor.
  • Primăria Craiova a accesat, în medie, 51 de euro pe locuitor pe POR.
  • Dintre consiliile județene din Oltenia s-a remarcat CJ Mehedinți, care a atras anul trecut o sumă medie record de 266,62 euro pe cap de locuitor.
  • Cele mai multe investiții sunt pentru drumuri și pentru reamenajări de clădiri, respectiv pentru creșterea eficienței energetice a acestora.

Regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia a atras pe noul Program Operațional Regional 2014-2020 peste o jumătate de miliard de euro de la începutul lui 2018 și până la jumătatea lunii februarie a acestui an. „În cadrul POR 2014-2020, începând cu anul 2018 și până în prezent, la nivelul regiunii de dezvoltare S-V Oltenia, s-au semnat 409 contracte de finanțare, în valoare totală de 559 milioane euro”, a precizat pentru PressHub și GdS Marilena Bogheanu, director general al Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia.

Cele mai multe proiecte au fost depuse pe Axa Prioritară 2 – „Îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii”, care are ca scop sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție, precum și dezvoltarea serviciilor. Investițiile propuse prin proiectele depuse pe această Axă, precum și activitatea aferentă care se finanțează sau s-a finanțat deja din fonduri europene astfel obținute, trebuie să vizeze domenii de activitate non-agricole. În Oltenia au fost declarate eligibile și s-au semnat deja contractele de finanțare pentru proiecte depuse pe Axa Prioritară 3 „Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon”, precum și pe Axa Prioritară 5 – „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”.

„Cele mai multe contracte au fost semnate în cadrul Axei Prioritare 2 – Îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii, un număr de 296 de proiecte primind finanțare în valoare de peste 97 milioane de euro. Alte 44 de proiecte au fost finanțate pentru sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, în cadrul Axei Prioritare 3, în valoare de peste 21 milioane de euro, iar pentru conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural au fost acordate 62 milioane de euro, proiectelor contractate în cadrul Axei Prioritare 5, acestea fiind în număr de 28 de proiecte.”

Marinela Bogheanu

Alți beneficiari eligibili au primit finanțare pentru activități care au vizat reabilitarea și modernizarea rețelei de drumuri județene, dezvoltarea durabilă a turismului, investiții în infrastructurile sanitare și sociale, precum și investiții în educație și formare profesională, mai arată reprezentanții ADR Sud-Vest Oltenia.

Vâlcea a atras cea mai mare sumă din bani europeni

GdS și PressHub au efectuat o analiză a sumelor atrase pe fiecare locuitor al municipiilor și al județelor din Oltenia, pornind de la totalul sumelor accesate din bani europeni de fiecare entitate administrativ-teritorială. Din toată regiunea, județul Dolj are cele mai multe proiecte finanțate pe noul POR în 2018, cu un număr de 135 de proiecte a căror valoare totală din fonduri europene (suma acordată) a fost de 109 milioane de euro. Totuși, din toată regiunea, cea mai mare sumă atrasă din fonduri europene de la începutul lui 2018 și până la începutul lui 2019 revine entităților din județul Vâlcea care au aplicat pe POR 2014-2020. Vâlcea a atras 157,5 de milioane de euro din fonduri europene pe noul POR, urmat de Dolj, iar pe locul trei este județul Olt, cu finanțări din fonduri europene de 81 de milioane de lei.

Media fondurilor europene atrase în 2018, pe fiecare locuitor, de județele Olteniei

Ca sume accesate în medie pe fiecare locuitor al municipiilor, dintre primăriile municipiilor reședință de județ s-a detașat Primăria Râmnicu-Vâlcea, care a atras anul trecut 152,29 euro pe cap de locuitor. Urmează Primăria Târgu-Jiu, cu o medie de 102,20 euro atrași pe cap de locuitor. Primăria Craiova a atras fonduri europene de 51 de euro pe cap de locuitor, sau 34,44 euro, dacă dăm la o parte fondurile atrase pentru investiții deja realizate, după cum vom vedea în continuare. Primăria Drobeta Turnu-Severin a atras doar 14,33 euro pe locuitor, în timp ce Primăria Slatina a accesat anul trecut zero euro pe locuitor: nu a obținut finanțare prin POR pe niciun proiect.

Dintre consiliile județene, s-a remarcat CJ Mehedinți, cu o sumă medie record de 266,62 euro pe cap de locuitor accesați de instituție în 2018.

În cele ce urmează detaliem ce au făcut sau intenționează să facă autoritățile din Oltenia cu fondurile europene atrase.

Primăria Craiova a atras 34,44 euro pe cap de locuitor din fonduri europene, sau 51 de euro, conform altor calcule

Primăria Craiova a atras din fonduri europene pe POR 2014-2020, în 2018, o sumă de 15,4 milioane de euro, contracte semnate până la data de 15 februarie 2019, conform datelor furnizate de ADR Sud-Vest Oltenia, la solicitarea PressHub și GdS. Toate proiectele despre care vom aminti în continuare sunt în implementare.

Primăria a depus pe Prioritatea de Investiții 3.1 A și a obținut finanțare din banii Uniunii Europene pentru patru proiecte legate de „Creșterea Eficienței Energetice în cadrul clădirilor rezidențiale din Municipiul Craiova – CEERT”, totalizând 1.936.537 euro. Municipalitatea a mai aplicat și pe componenta SUERD din cadrul POR, solicitând o finanțare de 2.115.633 euro pe un proiect intitulat „Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului național și cultural – Casa Rusănescu (Casa Căsătoriilor)”. Proiectul este în implementare.

Media fondurilor europene atrase în 2018, pe fiecare locuitor, de primăriile marilor municipii din Oltenia

La Craiova este prins în statisticile de atragere a fondurilor europene și un proiect care a fost deja implementat, iar lucrările au fost executate din bani publici de la bugetul local. Este vorba despre proiectul intitulat „Amenajarea de parcuri și grădini în municipiul Craiova – Parcul Nicolae Romanescu”, în valoare de 11.334.332 euro. Adică, lucrările au fost deja executate în urmă cu câțiva ani, însă municipalitatea a aplicat din nou pe noul POR 2014-2020, pentru a recupera finanțarea suportată din bugetul local pentru amenajarea Parcului Nicolae Romanescu, despre care PressHub și GdS au scris recent. Doar o parte din valoarea acestui proiect va mai fi atrasă efectiv în plus de Primăria Craiova pentru investiții ce se vor realiza de acum înainte, respectiv pentru podul suspendat din parc.

Cu alte cuvinte, dacă scădem din totalul celor 15,4 milioane de euro cât este valoarea totală a sumelor solicitate de Primăria Craiova anul trecut pe noul POR suma aferentă reabilitării parcului (care doar se recuperează din fonduri europene și nu înseamnă finanțare pentru investiții noi, ci pentru investiții realizate deja), rezultă că municipalitatea a atras anul trecut circa 10,4 milioane de euro din fonduri europene. Având în vedere că Direcția Județeană de Statistică Dolj a informat că municipiul reședință de județ avea în 2018 o populație de 301.924 de persoane, un calcul matematic simplu ne arată că Primăria Craiova a atras anul trecut fonduri europene, în medie, de 34,44 euro pe cap de locuitor. 

Dacă raportăm totalul sumelor atrase efectiv de Primăria Craiova (15,4 milioane de euro), în perioada analizată, la numărul populației, rezultă o medie de 51 de euro pe cap de locuitor atrași de municipalitate în 2018.

CJ Dolj a atras finanțări europene de 58,78 euro pe locuitor

Investițiile din fonduri europene ale Consiliul Județean (CJ) Dolj raportate la fiecare locuitor al județului, atrase în 2018, au fost mai mari decât cele ale Primăriei Craiova. CJ Dolj a atras în 2018 o finanțare de 40.637.537 de euro pe patru proiecte cu fonduri europene, pentru care se semnaseră contractele de finanțare până la data de 15 februarie 2019, conform datelor de la ADR. Raportat la o populație de 691.276 de locuitori ai județului Dolj, rezultă o finanțare medie din fonduri europene de 58,78 de euro pe cap de locuitor. 

Proiectul de valoarea cea mai mare aflat în implementare este unul de modernizare a unui drum județean, proiect care se realizează de către CJ Dolj, în parteneriat cu unitățile administrativ teritoriale: „Modernizarea DJ 552, Craiova – Mofleni – Bucovăț – Terpezița – Sălcuța – Vîrtop – Caraula – Cetate, km 4+200-71+771”, în valoare de 35.553.697 euro.

Unul dintre proiectele în curs de implementare de către beneficiarul CJ Dolj este „Valorificarea durabilă a monumentului istoric Casa Dianu din localitatea Craiova, județul Dolj, prin crearea unui Muzeu al Cărții și Exilului românesc și introducerea acestuia în circuitul turistic”, în valoare de 4.280.649 euro.

Primăria Râmnicu Vâlcea a atras fonduri europene, în medie, de 152 de euro/locuitor

Tot în 2018, Primăria Râmnicu Vâlcea a depus și contractat foarte multe proiecte cu finanțare europeană. În total, municipiul a accesat mai mult cu 2 milioane de euro decât Craiova. Proiectele depuse de Râmnicu Vâlcea pe POR 2014-2020 au totalizat anul trecut finanțări (sume acordate) de 17.953.208 de euro. Raportate la populația municipiului evidențiată în statistici, de 117.888 persoane, rezultă că în medie Primăria Râmnicu Vâlcea a accesat fonduri de 152,29 euro pe locuitor. Este media cea mai mare de bani europeni atrași pe cap de locuitor anul trecut din întreaga Oltenie.

CJ Vâlcea, 183 de euro atrași din fonduri europene, în medie, pe locuitor

Consiliul Județean (CJ) Vâlcea este instituția care a atras foarte mulți bani europeni din regiune pe POR 2014-2020, în anul 2018, respectiv 72,7 milioane de euro. Raportând suma la populația din județul Vâlcea (date oferite de Statistică) rezultă o medie de 183 de euro pe locuitor, bani europeni atrași de CJ Vâlcea. CJ a avut proiecte pentru reabilitarea energetică a Spitalului Județean; modernizarea mai multor drumuri, cum ar fi „Modernizare drum judetean (675C) cu originea în DN 67B, ce traversează localitățile Târgu Logrești, Popești, Bustuchin, Poiana Seciuri, Seciurile, Roșia de Amaradia, Becheni, Corsoru, Alimpești, Sârbești, Cipercenii de Olteț, până în DN 67”, precum și „Reabilitare sistem rutier pe DJ 671b, km 4+500 – 41+000, limită județ Mehedinți – Văgiulești – Samarinești – Motru – Lupoaia – Cătunele – Glogova – Cămuiești, județul Gorj” și alte investiții de valoare mare.

Slatina: 0 (zero) euro din bani europeni. CJ Olt contrabalansează situația

Pe lista de proiecte finanțate în intervalul analizat transmisă redacției de către ADR Sud-Vest Oltenia nu figurează nciun proiect câștigat de Primăria Slatina pe POR 2014-2020.

În schimb, CJ Olt a atras patru proiecte, în special pentru reabilitare termică și pentru îmbunătățirea eficienței energetice pentru patru clădiri, cum ar fi sediul Consiliului Județean Olt sau Biblioteca Județeană. Proiectele sunt în implementare. În total, CJ Olt a atras anul trecut 28.873.311 euro. Dacă raportăm la cei 438.318 de locuitori ai județului Olt, se poate spune că autoritatea județeană a atras, în medie, 65,87 euro din fonduri europene pe cap de locuitor. 

Sume mari atrase de județul Mehedinți, mai mici la Drobeta Turnu Severin

Primăria Drobeta Turnu Severin a accesat în 2018 pe noul POR doar 1.535.985 euro, care raportat la numărul de locuitori ai municipiului, de 107.153 de persoane, înseamnă o medie de 14,33 euro pe locuitor.

Dacă Drobeta Turnu Severin nu a atras prea mulți bani europeni, în schimb CJ Mehedinți a contractat cele mai mari sume din regiune pe noul POR. 

Recordul de fonduri pe locuitor contractate anul trecut revine județului Mehedinți, care are proiecte în implementare în valoare de 74.891.170 lei. Mehedinți este un județ mai mic, ceea ce înseamnă că, raportat la numărul de locuitori de 280.888 de persoane, rezultă o medie de 266,62 euro pe cap de locuitor atrași anul trecut. Aceasta este cea mai mare sumă calculată pe locuitor accesată din fonduri europene anul trecut în Oltenia, pentru investiții care se fac în Mehedinți. Fondurile au fost atrase de CJ Mehedinți pentru reabilitarea multor drumuri județene, precum și pentru îmbunătățirea conectivității rutiere între artere de circulație aflate în mai multe zone ale județului.I

Contracte semnate la nivelul regiunii Sud-Vest Oltenia*

JudețNr. proiecteSuma acordată (euro)
Dolj135109.058.587,9
Vâlcea110157.557.667,24
Olt7181.248.088,20
Gorj4873.439.699,75
Mehedinți4191.020.171,32
Contracte semnate cu alte instituții447.622.059,00
TOTAL409559.946.273,41

*Date furnizate de ADR Sud-Vest Oltenia

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Gazeta de Sud în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Ramona Olaru
Ramona Olaruhttp://www.gds.ro
Ramona Olaru activează în mass-media din 2001 și este jurnalist specializat pe domeniul economic. A fost corespondent la revista Capital, la Evenimentul Zilei și redactor-șef al revistei Oltenia Business. Din 2008, este redactor economic la cotidianul regional Gazeta de Sud, din Craiova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Care este jocul Rusiei și ce urmărește să facă în România | Deutsche Welle

Care este jocul Rusiei și ce urmărește să facă...

Salvați Copiii România vine în sprijinul mamelor refugiate din Ucraina | Curierul Național

Salvați Copiii România vine în sprijinul mamelor refugiate din...

Concert extraordinar în deschiderea Festivalului Muzicii Maghiare 

Concert extraordinar în deschiderea Festivalului Muzicii Maghiare, propus de...

Renașterea totalitarismului sub alte forme | Puterea a cincea

Renașterea totalitarismului sub alte forme și escaladarea radicalismelor populiste...