Ce legătură are OMV cu aderarea la Schengen. Ce va urma | ANALIZĂ

Data:

spot_img

Ce legătură are OMV cu aderarea la Schengen: reluarea abruptă a subiectului s-a suprapus cu venirea la București a șefului companiei petroliere austriece, pe fondul procesului internațional deschis României de compania austriacă.

Bucureștiul pare să fie gata de un compromis: mai multe facilități pentru OMV, în schimbul aderării la Schengen. Premierul ar fi cerut delegației oamenilor de afaceri să folosească „diplomația economică” pe lângă cancelarul Austriei și să renunțe la procesul cu România.

OMV a dat în judecată statul român la începutul verii la Tribunalul de Arbitraj al Camerei de Comerț Internaționale  de la Paris, dar poziția companiei în procesul care are loc la s-a dovedit precară, potrivit unor surse citate de cursdeguvernare.ro.

OMV nu se aștepta la reacția Guvernului Ciolacu

Reprezentanții companiei cu sediul la Viena nu se așteptau la o ripostă serioasă din partea guvernului de la București și acum, după ce au primit-o, încearcă să se replieze. Litigiul are legătură cu așa numita Lege offshore care precizează condițiile comerciale ale gazului extras din Marea Neagră.

Ar fi vorba despre dreptul de preempțiune asupra gazului pe care OMV îl scoate din perimetrul Neptun Deep, fiindcă, potrivit legii contestate de reprezentanții companiei, doar gazul care rămâne după acoperirea necesarului României și Republicii Moldova ar urma să fie vândut la bursă.

Reprezentanţii OMV Petrom și-ar dori modificarea legii în așa fel încât statul să menţină redevenţele pentru gazul din Marea Neagră la nivelul de acum şi să renunţe la dreptul de preempțiune.

Eurodeputatul liberal Rareș Bogdan a explicat că OMV ar vrea „să obțină posibilitatea de a vinde gazul extras din Marea Neagră iar bursa de gaz de la Viena să decidă singură unde se duce cantitatea de gaz”.

Citește și: Gerhard Roiss, fost CEO al OMV: Cum s-au plimbat gazele din Marea Neagră prin politica ruso-austriacă

Fostul ministru al Energiei, liberalul Virgil Popescu, nu crede că OMV are cum câștiga procesul și adaugă o nuanță nouă atunci când spune: „Nu aş ceda nimic pentru dreptul nostru de a intra în Schengen”.

Fostul ministru a avut la rândul său negocieri cu reprezentanții companiei austriece atunci când se afla în funcție și își amintește că aceștia „au încercat constant să determine anumite schimbări în Legea offshore”.

Negocierile cu OMV nu se suprapun cu totul întâmplător

Legătura pe care o face însă între aceste negocieri și aderarea României la Spațiul Schengen  nu e nouă. Iar sugestia  liberalului este că Austria ar deschide porțile Schengen pentru România, dacă Bucureștiul ar face concesiile cerute de OMV.

Se înțelege că negocierile cu OMV nu se suprapun cu totul întâmplător peste dezbaterea legată de intrarea în Schengen, mai ales că austriecii declară clar ce-și doresc încă de anul trecut.

Atunci au amânat începerea extracției în Marea Neagră, fiindcă nu le-au fost îndeplinite cerințele. Acum au plecat tot nemulțumiți, fiindcă nu au reușit să obțină de la Guvernul României nici modificarea Legii Offshore, nici reducerea taxei de solidaritate de la 300.000 de milioane de euro/an la 150.000.

De fapt, liderii OMV și-ar dori să poată vândă prin bursa de la Viena măcar jumătate din gazele scoase din Marea Neagră, mai cu seamă că se estimează că, peste patru ani, cantitatea extrasă din permietrul maritim ar fi de 130 de milioane de metri cubi pe zi. Obiectivul lor ar putea să devină posibil.

Analiza completă poate fi citită în Deutsche Welle Romania.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Plângere la DNA împotriva lui Ciolacu pentru că nu a declarat zborurile la Monaco

Fostul europarlamentar Vlad Gheorghe a anunțat că a depus...

G4media: Ciolacu, Simonis și Grindeanu pe lista pasagerilor cu jetul privat închiriat de Nordis

Publicația G4media a publicat documentul care atestă că liderii...

Dezvoltatorul Nordis ignoră Protecția Consumatorului și ascunde actele cerute la control

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anunță că verifică...