ANALIZĂ De ce nu reușesc bulgarii să aibă un guvern, după 5 alegeri în doar 2 ani

Data:

Cum se vede Bulgaria prin ochii unei jurnaliste poloneze, Małgorzata Kulbaczewska-Figat. O analiză Cross-border Talks, partener PRESShub în Bulgaria și Polonia.


De câte alegeri va fi nevoie pentru a pune capăt crizei din Bulgaria?”, a întrebat Dimitar Bechev, pe 4 aprilie. Cu două zile înainte, compatrioții săi au fost invitați la vot pentru a cincea oară în doi ani. Cred că niciunul dintre cei care au votat, sau dintre cei care nu au votat, nu a avut un răspuns bun la întrebarea sa.

Am fost în Bulgaria cu puțin timp înainte de alegeri. În trei orașe diferite am pus întrebări similare și am ascultat cum oamenii mi-au vorbit despre dezamăgire, oportunități ratate și falsurile inerente fiecărui partid politic.

Speranță? Schimbare? Dacă vin, am auzit, ar putea veni doar din afară, inspirate de oameni care au trăit în altă parte și au ajuns să cunoască alte politici decât pânza de păianjen locală de pile, corupție și lipsă de încredere.

Unii dintre interlocutorii mei au fost chiar surprinși de faptul că aveam de gând să scriu despre criza bulgară pentru un public străin și că încerc să găsesc explicații pentru succesiunea de alegeri neconcludente.

„Nici noi nu știm despre ce este vorba!”,  aproape că a exclamat Rosița Atanasova, o tânără din Sofia, bine educată și expertă la o fundație care ajută migranții.

Așadar, să încercăm să rezumăm în primul rând ceea ce se știe mai degrabă indiscutabil.

Din 2009 până în 2021, guvernul bulgar a avut mai ales o singură față: cea a lui Boyko Borisov, liderul partidului GERB, fost luptător de karate și garda de corp a lui Todor Jivkov. 

GERB, sau Cetățenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei, a fost un partid de centru-dreapta în teorie. În practică, a funcționat ca o rețea destul de complicată de conexiuni personale, deținând puterea la toate nivelurile, alimentată de banii oligarhilor prieteni și de fondurile europene distribuite între „prieteni și parteneri”. 

Corupția și abuzurile acestui sistem au fost un secret știut de toată lumea. Cu toate acestea, aproape nimeni nu a făcut observații cu privire la problemele lui Borisov cu statul de drept.

În câteva minute, puteți căuta imagini în care premierul bulgar este întâmpinat în saloane europene. La apogeul crizelor migraționiste  din Balcani, Borisov a discutat probleme de securitate cu președintele turc. El a fost, de asemenea, bine primit la Moscova, după toate mărturiile. 

Dar cea mai mare înțelegere reciprocă răzbate din fotografiile în care Borisov, înalt și puternic, cade în brațele cancelarului german Angela Merkel.

Boiko Borisov și Angela Merkel
Boiko Borisov și Angela Merkel

„Când Borisov a construit structurile partidului său, a primit know-how de la fundațiile conservatoare germane. Poziția sa în cadrul Partidului Popular European era de necontestat”, îmi spune Kalina Drenska, jurnalistă a portalului de stânga Dversia.

Citește și: De ce i se permite Academiei Română să facă propagandă sino-rusă pe bani publici

PPE a luat apărarea lui Borisov chiar și atunci când cetățenii bulgari au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva corupției și a abuzurilor de putere. 

Era vara anului 2020, pandemică, bulgarii încă în stare de șoc după închiderea frontierei.

Un scandal politic care, în alte circumstanțe, ar fi stârnit emoții – este vorba despre protejarea vilei de la malul mării a unuia dintre oligarhi de către funcționari de stat – s-a dovedit a fi doar o scânteie. 

Mii de oameni, majoritatea tineri, s-au adunat în fața clădirilor parlamentului și a biroului premierului, cerând demisia lui Borisov, lupta împotriva corupției, noi alegeri. 

„Jos Mafia” a reapărut pe zeci de bannere.

Bulgarii protestează împotriva lui Boiko Borisov la Sofia, în vara anului 2020
Bulgarii protestează împotriva lui Boiko Borisov la Sofia, în vara anului 2020

„Dacă nu ar fi fost pandemia, aceste proteste nu ar fi atins un asemenea nivel de implicare”,  își amintește Konstantin Mravov, un jurnalist, în timp ce stăm într-o cafenea din Sofia, la câteva minute distanță de locul unde au avut loc demonstrațiile.

„Faptul că stăteau acasă și vedeau granițele închise îi făcea pe oamenii tineri și educați să simtă că li se luau ultimele șanse în viață. Ei au zis: Dacă nu facem ceva acum, nu ne așteaptă nimic în Bulgaria”.

Protestatarii, așa cum îi descrie Konstantin, trebuie să fi fost la fel ca oamenii care trec prin cafenea în timpul întâlnirii noastre. 

Cine știe, poate că unii dintre cei care beau acum bere cu veselie își strigau atunci furia? Tineri, bine îmbrăcați, cunoscători de limbi străine, adesea după ce au studiat și/sau în străinătate.

Protestatarii de la Sofia au visat la standarde europene în politică, la onestitate, la transparență în viața publică. Ei au avut sprijinul președintelui Rumen Radev. Aceasta nu a fost o revoltă a celor excluși, o revoluție de stânga.

Nici în afara Sofiei nu au beneficiat de sprijin în masă. În centrele mai mici, protestele nu au depășit o scară simbolică. A fost ca și cum cei care se aflau în cea mai proastă situație în Bulgaria, ale căror locuri de muncă au dispărut în timpul tranziției de la socialism la capitalism, ale căror sate și orașe se prăbușesc acum, și-au pierdut de mult timp orice încredere în sensul de a demonstra.

Unul dintre trenurile cu care am călătorit în Bulgaria. Rețeaua feroviară de stat este, de asemenea, una dintre victimele perioadei de tranziție. Foto de Małgorzata Kulbaczewska-Figat
Unul dintre trenurile cu care am călătorit în Bulgaria. Rețeaua feroviară de stat este, de asemenea, una dintre victimele perioadei de tranziție. Foto de Małgorzata Kulbaczewska-Figat

Borisov nu a demisionat. El a așteptat cel mai mare val de nemulțumire. A câștigat alegerile din aprilie 2021, dar nu a mai obținut majoritatea. 92 de locuri în parlamentul de 240 de membri au fost ocupate de partide care s-au identificat cu protestele. Nu suficient pentru a forma un guvern.

Următoarele alegeri din iulie 2021: 63 de locuri pentru GERB, 65 de locuri pentru partidul Există un Astfel de Popor, forța „antisistem” condusă de cântărețul Slavi Trifonov. 

Citește și: Tot mai îngrijorătoarele semne de agresivitate din partea Chinei

În total, partidele care îl doresc pe Borisov afară au adunat doar 112 locuri, cu nouă locuri mai puțin decât majoritatea.

Noiembrie 2021. Bulgarii votează pentru a treia oară. De fapt, din ce în ce mai puțini dintre ei o fac, prezența la vot scade de la o alegere la alta. 

Dintre cei 38,4% dintre alegătorii cu drept de vot care au mers totuși la urne, o altă noutate politică este cea mai votată: partidul Continuăm Schimbarea (acronim bulgăresc: PP). 

Partidul – visul clasei de mijloc tinere și bine educate din Sofia – este pro-european, liberal, cu doi absolvenți de Harvard, Kiril Petkov și Asen Vasilev, în frunte. GERB se află pe locul al doilea.

De ce au eșuat „frații Harvard”

Pentru a forma un guvern, „frații Harvard” fac o alianță cu (aproape) toată lumea împotriva lui Borisov: cu partidul lui Slavi Trifonov, cu liberalii din Bulgaria Democratică și, pe deasupra, cu Partidul Socialist Bulgar, care de mult timp are socialismul doar cu numele. 

Coaliția scârțâie din start, nu în ultimul rând din motive geopolitice (Schimbarea continuă vrea un curs puternic pro-occidental, „socialiștii” visează la o prietenie bulgaro-rusă). Cu toate acestea…

„Guvernul Petkov a fost ca o rază de lumină”, îmi spune Mihail Mihov, un activist al Mișcării Verzilor din Bulgaria.

În acele câteva luni, își amintește el, lupta împotriva corupției nu a fost un slogan gol. A fost distrus un puternic aranjament corupt care funcționa în jurul transportului de alimente peste granița bulgaro-turcă. 

Filiala bulgară a Lukoil a început în sfârșit să plătească impozite. De asemenea, guvernul a ajuns la un acord istoric cu Comisia Europeană privind transformarea ecologică a economiei, angajându-se să închidă unele mine de cărbune până în 2026.

Radosveta Vasileva, expertă bulgară în statul de drept, este mai sceptică atunci când rezumă cele opt luni ale lui Petkov.

„Combaterea corupției într-un regim autocratic, în care majoritatea instituțiilor cheie, inclusiv Parchetul omnipotent, care deține monopolul asupra investigațiilor penale, sunt controlate de status quo-ul corupt, reprezintă o provocare imensă. 

Se pare că guvernul lui Petkov a abordat aceste bătălii epice împotriva unor inamici puternici ai valorilor democratice cu entuziasm și cu afirmații îndrăznețe în mass-media, dar cu puțină pregătire și cu o echipă destul de slabă”, a scris Radosveta Vasileva.

Vasileva crede că partidul lui Slavi Trifonov a fost încă de la început un cal troian în echipă. Analistul admite că, de la început, cântărețul nu a vrut atât de mult să schimbe Bulgaria, ci a luat voturi de la partidele autentice în dorința lor de rebeliune și schimbare.

Clădiri abandonate în Șumen, în nordul Bulgariei. Foto: de Małgorzata Kulbaczewska-Figat
Clădiri abandonate în Șumen, în nordul Bulgariei. Foto: de Małgorzata Kulbaczewska-Figat

Oricum ar fi, în iunie 2022, Trifonov anunță că nu va rămâne în guvern, care și-a retras veto-ul asupra planurilor de aderare a Macedoniei de Nord la UE. 

Este un pretext, sunt de acord aproape toți intervievații mei. În temeiul acestuia, GERB inițiază un vot de neîncredere în guvernul minoritar. Cel mai pro-occidental guvern din istoria recentă a Bulgariei devine primul care cade în astfel de circumstanțe.

20 octombrie 2022, votul nr. 4.

La Sofia, tinerii și persoanele educate se mobilizează din nou și încredințează cele mai multe locuri PP, dar, în comparație cu restul țării, este o excepție. 

GERB câștigă, bazându-se pe vechile relații și rețele locale care nu au fost demontate de câteva luni de luptă împotriva corupției. Dar victoria nu este suficient de clară pentru a forma un guvern. 

Partidul lui Slavi Trifonov nu se mai regăsește în noul parlament. În schimb, vine Renaștere – naționaliști bulgari care urăsc Occidentul, descurajează vaccinarea COVID-19 și atacă migranții și romii – și care câștigă 27 de locuri. Acum sunt cea mai proaspătă mișcare „anti-sistem”.

La votul nr. 5, cel din 2 aprilie 2023, Renaștere câștigă mai mult teren și vine ca a treia forță. Marii rivali – GERB și alianța Noi continuăm schimbarea cu Bulgaria Democratică ocupă primele două poziții. 

Nicio combinație care să implice partidele mai slabe nu ar putea duce la formarea unui guvern. La 13 aprilie, Borisov îl invită pe Petkov să se alăture coaliției, dar niciunul dintre observatori nu crede că va primi un răspuns pozitiv. Luptătorii împotriva corupției ar co-funda un guvern cu epitomul corupției politice? Nu și-ar da ei înșiși un sărut al morții?

„Democrația parlamentară bulgară este moartă”, îmi spune cu amărăciune Stan Dodov, jurnalist la portalul de stânga Dversia.net.

El nu este singurul care are acest sentiment.

Tot ceea ce numim „viață politică” este fals, declară dramaturgul și intelectualul Petar Dencev.

„Partidele nu au programe, nu au propuneri pentru alegători. Partidul Socialist Bulgar, care este de fapt un partid conservator care apără «valorile tradiționale» de tip rusesc, este doar un exemplu al modului în care cuvintele nu au niciun sens.

Alegătorul poate doar să observe jocurile personale de putere, fără să înțeleagă care este adevăratul lor scop”.

Dencev nu crede că tot ceea ce s-a întâmplat în viața politică bulgară în ultimii ani este autentic. Nici măcar protestele anticorupție. El nu are nicio îndoială că în spatele fiecărui partid sau mișcare se află fie bani de la vreun oligarh care visează să scape de rivalii săi, fie pur și simplu fonduri de la Moscova. 

„Nu mă îndoiesc cine îi susține pe naționaliștii de la Renaștere”, comentează el.

Stamen Belcev, un activist civic din Ruse, în nordul Bulgariei, încă mai crede în cei care continuă schimbarea. Calculează: avem din ce în ce mai mulți cetățeni ambițioși, educați în străinătate, cei care ar dori să vadă o democrație reală în Bulgaria. 

Tinerii intră în politică și, spre deosebire de generația mai în vârstă, nu consideră că însuși cuvântul „politică” este un limbaj urât. Desigur, schimbarea nu va veni peste noapte, prea mulți oameni și-au pierdut încrederea că implicarea lor are vreun sens. Dar, mă convinge activistul de la Ruse, o picătură găurește stânca.

Schimbarea va veni din exterior, spune el, mulțumită oamenilor care au avut parte de o politică mai bună și mai cinstită în străinătate. Acesta a fost întotdeauna cazul în istoria Bulgariei.

Munții maiestuoși pe lângă care trec cu trenul pe drumul de la Sofia la Veliko Târnovo / foto de Małgorzata Kulbaczewska-Figat

Încerc să număr casele abandonate pe care le văd de la ferestrele autobuzului pe ruta Ruse-Sofia, apoi mă opresc. Sunt practic în fiecare sat prin care trecem.

Unele arată de parcă locuitorii au plecat ieri, altele, abandonate de ani de zile, s-au dărâmat. De câteva ori, dăm peste o școală sau o clădire abandonată a oficiului poștal. Vechea firmă este încă acolo, dar nimeni nu va mai trimite scrisori și pachete de aici.

Moștenirea de coșmar a transformării Bulgariei nu este uitată. Dacă în Polonia schimbarea de regim a fost o experiență traumatizantă pentru mii de oameni, în Bulgaria a fost un cataclism: țara și-a pierdut piețele existente odată cu căderea Uniunii Sovietice și a blocului socialist, iar calitatea scăzută a producției locale a făcut imposibilă atragerea de noi piețe. 

Lichidarea întreprinderilor de stat și a cooperativelor agricole din mediul rural a dus la o creștere exponențială a șomajului. Salariile celor care și-au păstrat locurile de muncă și-au pierdut rapid valoarea. 

Programul de redresare, pregătit de Fondul Monetar Internațional și de Banca Mondială în 1997, a contribuit la îmbunătățirea indicatorilor economici, dar nu a reușit să ofere noi locuri de muncă.

 La începutul secolului al XX-lea, 65% dintre gospodăriile bulgare vegetau la limita nivelului de subzistență. După cum scrie cercetătorul polonez Rafal Woznica în studiul său: „La polul opus se afla un mic grup de noi bogați care au adunat averi inimaginabile pentru cetățeanul obișnuit. Foarte adesea, aceștia s-au îmbogățit prin speculații, corupție și deturnarea de fonduri de la întreprinderile și băncile de stat”.

În 1998, continuă el, 8% dintre cele mai bogate familii bulgare reprezentau 3/4 din consumul intern. Iar în 1996, 76% dintre bulgari credeau că socialismul este un sistem mai echitabil.

Apoi, speranța bulgarilor pentru o viață mai bună a devenit Uniunea Europeană. Aceasta era cea care trebuia să domolească corupția, să pună un baraj asupra criminalității și să lupte împotriva inegalității mai eficient decât guvernele locale. 

Când s-a dovedit că schimbarea instantanee în bine nu a avut loc, societatea s-a scufundat din nou în apatie. Apoi, speranța a fost Borisov. 

Mai recent, mulți bulgari l-au distribuit pe președintele Rumen Radev în rolul de salvator. Fost general militar, puternic, onest, el a fost cel care a numit prim-miniștri tehnici atunci când alegerile nu au fost concludente.

Probabil că va ajunge în curând să facă acest lucru din nou, deoarece discuțiile privind un nou guvern par să fie în impas. Există zvonuri privind un guvern minoritar format de Noi continuăm schimbarea cu sprijinul discret al GERB, cel puțin pentru a vota legile cheie. Dar ar susține GERB un guvern în care nu există miniștri GERB?

Dacă nu se va produce o schimbare bruscă, bulgarii vor vota din nou în această toamnă, odată cu alegerile locale. Dar s-ar putea să voteze și altceva.

„Dacă Radev va conduce un referendum privind transformarea Bulgariei într-o republică prezidențială, el ar putea obține puterea deplină în mod destul de oficial, îmi spune jurnalista Galina Gancheva, editor al unui portal care promovează inițiativa celor Trei Mări.

După o serie de alegeri neconcludente și după o experiență neplăcută cu guvernanții anteriori, o parte a populației ar putea crede în guvernarea cu mână forte.

Gancheva este cu o generație mai în vârstă decât Mihail Mihov și Stamen Belcev. Nu îi este ușor să le împărtășească speranțele lor pentru schimbările pe care le va aduce tineretul, pentru vindecarea democrației. 

În opinia ei, este mai probabil ca naționaliștii să își extindă influența, ca subiectele nu doar ale unei republici prezidențiale („din moment ce parlamentarismul nu funcționează”), ci și ieșirea Bulgariei din Uniunea Europeană să fie discutate serios”.

Deocamdată, însă, principala dezbatere este dacă și cum ar trebui Bulgaria să sprijine Ucraina.

În ianuarie 2023, „Die Welt” a numit Bulgaria „țara care a salvat în secret Ucraina” . Philipp Volkmann-Schluck a descris modul în care premierul Petkov, încă din primele zile ale invaziei rusești, a trimis muniție, combustibil și arme la Kiev, inclusiv muniție post-sovietică bine cunoscută de soldații ucraineni.

 La un moment dat, livrările bulgare au acoperit o treime din necesarul de muniție și 40% din combustibilul pentru tancuri, a concluzionat cotidianul german. Acestea au ajuns la destinație prin intermediari – americani, români, britanici, polonezi.

Oficial, acest lucru nu ar fi avut cum să se întâmple oficial, deoarece atât președintele Radev, cât și Partidul Socialist Bulgar, partenerul de coaliție al lui Petkov, erau împotriva trimiterii de arme.

La fel ca o parte a opiniei publice bulgare pentru care rușii, indiferent de ceea ce se întâmplă aici și acum, sunt eliberatorii. Cei care au învins Imperiul Otoman în 1878, permițând statului bulgar să revină pe harta Europei după aproape cinci sute de ani.

Împreună cu jurnalistul bulgar Vladimir Mitev, partenerul meu în proiectul Cross-Border Talks, suntem față în față cu puterea recunoștinței și a nostalgiei. Mergem la Panteonul luptătorilor pentru renașterea națională a Bulgariei.

Citește și: Cum a reușit președintele Tatarstanului, alungat din Moldova, să survoleze spațiul aerian românesc

În ultimul deceniu de domnie a lui Jivkov, în orașul dunărean Ruse a fost construit acest edificiu cubic din beton, cu o cupolă aurită – ca și cum ar fi provocat arhitectura sacră tradițională. 

Înăuntru, au fost depuse rămășițele unor luptători pentru o Bulgarie independentă: participanți și participante la revoltele armate anti-turce, profesori, poeți. 

După prăbușirea socialismului bulgar, Panteonul a început să se destrame, la fel ca întregul oraș. A fost renovat relativ recent cu bani europeni, astfel încât vizitatorii pot acum nu numai să citească numele eroilor din trecut de pe pietrele funerare, ci și să urmărească un spectacol multimedia. 

Mesajul său este clar: bulgarii au muncit asiduu pentru a-și păstra distincția națională, au luptat cu vitejie, dar fără războiul ruso-turc, fără sprijinul Sankt Petersburgului pentru aspirațiile lor, nu ar fi fost niciodată victorioși.

În interiorul Panteonului luptătorilor pentru renașterea Bulgariei. Foto de Małgorzata Kulbaczewska-Figat
În interiorul Panteonului luptătorilor pentru renașterea Bulgariei. Foto de Małgorzata Kulbaczewska-Figat

Poate un bulgar să se gândească măcar să vorbească împotriva binefăcătorilor patriei sale, chiar și după 150 de ani?

„Niciodată”, acesta este aparent răspunsul alegătorilor „socialiști” și naționaliști, precum și al multora dintre cei care nu au mai mers la vot de mult timp.

„Da”, răspund susținătorii partidelor liberale, cei care se îndreaptă spre Occident. Am auzit o astfel de voce de la Rosița Atanasova, când a exclamat cât de mult își dorea să vadă înlăturat monumentul Armatei Sovietice din Sofia. 

De ce trebuie să-i lăudăm mereu pe cei care ne-au făcut rău! – a întrebat ea. De ce în școlile noastre încă învățăm în principal despre jugul turcesc, despre eliberare, iar istoria mai recentă nu este discutată? Îmi doresc atât de mult ca noi să mergem înainte, a conchis ea.

„Bineînțeles că putem ține piept Rusiei!, exclamă Boiko Borisov. În calitate de prim-ministru, el a manevrat, cu mai mult sau mai puțin succes, între Est și Vest. 

Într-un singur mandat s-a bucurat de sprijinul tacit al partidului naționalist Attack, pro-rus fără echivoc. Acum, simțind cum bate vântul, el promite că, în calitate de șef al guvernului, va oferi Ucrainei tot ceea ce a cerut ambasadorul său de la Sofia.

Continuarea în Cross Boarder Talk: Bulgaria: waiting for a change (not) to come

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Medici stomatologi de elită folosesc materiale sanitare cumpărate „la negru”, din surse neclare

Medici stomatologi de elită folosesc materiale sanitare cumpărate „la...

Cătălin Cîrstoiu despre retragerea candidaturii: „Un medic nu abandonează niciodată”

Cătălin Cîrstoiu despre retragerea candidaturii pentru Primăria Bucureștiului: „Nu...

Cum afectează decizia PSD-PNL candidaturile lui Nicușor Dan și al lui Piedone

Cum afectează decizia PSD-PNL de a-l retrage pe Cîrstoiu...