Pe rolul DIICOT – parchetul specializat în combaterea crimei organizate, a macro-criminalităţii economico-financiare, fraudelor informatice şi terorismului – sunt mai multe dosare importante, cu prejudicii de zeci de milioane de euro, însă nesoluţionate, unele chiar de 6-7 ani.
Cele mai multe astfel de dosare privesc oameni de afaceri acuzaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani din perioada în care binomul SRI-Parchet duduia, iar competenţa de investigare a marii evaziuni era la DIICOT. Aceasta după ce, între 2011 şi 2013, CSAT – condus pe atunci de preşedintele Traian Băsescu – a dat undă verde SRI să facă interceptări privind evaziunea fiscală în baza articolului 3 litera f din legea 51/1991 privind siguranţa naţională. Pe 28 februarie 2018, CCR a declarat neconstituţional acest articol.
De menţionat, în context, că actualul procuror general a României, Gabriela Scutea, a câştigat procedura de nominalizare cu un proiect de management care prevedea soluţionarea dosarelor mai vechi de 5 ani.
Tot în context trebuie precizat că DIICOT a rămas fără şef plin după ce, în septembrie anul trecut, procuroarea Giorgiana Hosu şi-a dat demisia în urma condamnării soţului ei în primă instanţă la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul Carpatica, instrumentat de DNA. De atunci, parchetul este condus de adjuncta Oana Pâţu. Recent, fostul ministru USR al Justiţiei, Stelian Ion, a deschis procedura de selecţie a unui nou şef DIICOT, însă demersul a fost suspendat de ministrul PNL interimar de Justiţie, Lucian Bode.
[…]
Despre lista dosarelor importante ale DIICOT, nesoluţionate, și ce conțin acestea, citiți pe larg în G4Media.