ANCHETĂ Cum a îngenuncheat un samsar de păduri statul român. A pus sechestru pe mașinile de filaj ale MAI și pe mașinile Prefecturii și Direcției Silvice Vrancea

Data:

Un cunoscut procurator din Vrancea a obținut sechestru pe toate autoturismele din dotarea Prefecturii Vrancea și din dotarea Direcției Silvice Vrancea dar și pe unele mașini de filaj și operațiuni speciale ale Ministerului Afacerilor Interne (surse judiciare).

Toate acestea în cadrul unui proces de retrocedare a unei suprafețe de pădure în instanță. Acum, prefectul județului cere anchetă pentru a se afla cine a transmis, oficial, date executorului, despre mașinile pe care să se pună sechestru.

Samsar de păduri cu suspiciune de omor, dar cu dosar clasat

Maricel Cosor este un arhicunoscut procurator din Vrancea , el cumpărând, de-a lungul timpului, drepturi litigioase de la moștenitorii legali ai foștilor latifundiari din Vrancea, și nu numai, cum ar fi boierii Apostoleanu, Lahovary sau Gussi.

Cosor a revendicat, de-a lungul timpului, zeci de mii de hectare de pădure dar și importante clădiri, atât pe raza județului Vrancea cât și în București și chiar Parcul Municipal din Adjud.

Are numeroase litigii cu Comisia de Fond Funciar din Vrancea și nu numai, fiind văzut des în instanțele din Vrancea și Galați. Procuratorul Cosor a fost cercetat pentru suspiciune de omor, din anul 2020, când, aflându-se la volanul mașinii, a accidentat mortal un biciclist care circula pe marginea drumului.

Dosarul a fost clasat de procurorii vrânceni pe motiv că biciclistul era sub influența băuturilor alcoolice.

Citește și: România a făcut jocurile Rusiei prin numirile pe criterii politice în energie. Cum pot scădea prețurile la gaze

A obținut sechestru pe mașinile de filaj ale MAI

Cosor a cumpărat, de la descendenta familiei boierului Gheorghe Apostoleanu (aflată acum în Canada)– un important latifundiar născut la Focșani – jurist, avocat şi om politic important pe plan local în secolul XIX, dar nu numai, de numele căruia se leagă Codul Civil şi Constituţia de la 1866, drepturile de moștenire a zeci de mii de hectare de pădure dar și a imobilului din Focșani unde s-a semnat Armistițiul cu Puterile Centrale.

În urma unei cereri de retrocedare a unei importante suprafețe de pădure, pentru că nu a fost pus în posesie pe amplasamentul dorit, de către Comisia de Fond Funciar (din care fac parte reprezentanți ai Prefecturii Vrancea și ai Direcției Silvice Vrancea), procuratorul Cosor s-a adresat instanței Judecătoriei Focșani care, pe fond, i-a dat câștig de cauză , obligând RNP Romsilva – Direcția Silvică Vrancea și Prefectura Vrancea – adică Comisia Județeană Vrancea Pentru Stabilirea Dreptului De Proprietate Privată Asupra Terenurilor – la plata unui cuantum definitiv al penalităţilor datorate reclamantei Apostoleanu, în solidar, în suma de 2.096.273,79 de lei.

Deși dată pe fond, Cosor nu a așteptat o decizie definitivă și a apelat la executorii judecătorești din Vrancea care, însă, l-au refuzat. Cosor a găsit un executor din Târgu Bujor – județul Galați care a obținut sechestru pe toate autoturismele aflate în dotarea Prefecturii Vrancea, pe toate autoturismele din dotarea Direcției Silvice dar și pe unele mașini de filaj și operațiuni speciale ale Ministerului Afacerilor Interne.

Prefectul cere anchetă

Prefectul Vrancei, Nicusor Halici

Prefectul județului, Nicușor Halici, spune că e cel puțin bizar, dacă nu penal, cum a obținut executorul judecătoresc lista autoturismelor care urmau a fi sechestrate, în condițiile în care unele dintre ele aparțin Ministerului Afacerilor Interne și nu pot fi amestecate ca bunuri ale Prefecturii – ca parte a Comisiei de Retrocedare.

„Sigur, eu nu pun la îndoială o hotărâre judecătorească, pe care oricum am contestat-o, dar aici aș evidenția două aspecte – primul este că, din câte știu, domnul Cosor nu mai are calitatea de reprezentant al familiei Apostoleanu, descendenta renunțând la serviciile dânsului acum ceva timp.

În al doilea rând, sunt foarte curios, și voi cere verificări, în ce bază legală au transmis funcționarii de la Direcția de Evidență a Autoturismelor, către executorul judecătoresc, lista cu autoturismele pentru care să se ceară sechestru. Mai mult, potrivit OUG 22, noi aveam la dispoziție 6 luni pentru a plăti daunele, timp în care sechestrul nu opera”, a declarat prefectul Nicușor Halici. Printre mașinile Prefecturii sechestrate se află un Touareg și 4 Dustere.

Activitatea Romsilva Vrancea – paralizată de sechestru

În afară de camionul cu care se transportă lemne, toate mașinile Direcției Silvice Vrancea sunt sub sechestru asigurator, motiv pentru care activitatea de teren a inspectorilor e paralizată.

„Din câte știu eu, decizia judecătorească nu este definitivă, dar ne supunem sechestrului, astfel că, la acest moment, nu ne putem deplasa cu mașinile de serviciu, pentru că dacă suntem opriți în trafic de Poliție riscăm să ni se confiște taloanele. Sigur că activitatea de teren e paralizată, pentru că nu ne putem deplasa cu mașinile de serviciu acolo unde e nevoie”, a declarat Lucian Zamfir, directorul Direcției Silvice Vrancea.

Cum a obținut executorul judecătoresc numerele mașinilor MAI pentru a cere sechestru

Am contactat biroul Executorului Judecătoresc Chirica Miștoiu Costel care a declarat că a avut acces la baza de date a autoturismelor MAI și că a solicitat date despre bunurile mobile ale Prefecturii Vrancea și Direcției Silvice.

„Domnul prefect este în eroare, potrivit OUG 22 privind sechestrul, dacă instituțai condusă de dânsul avea bugetată suma pe care o datorează clientului meu, atunci sechestrul nu se mai instituia, ori această sumă nu era bugetată. Eu am acces la baza de date cu autoturismele și am solicitat și DRPCIV (Direcției Regim Permise și Înmatriculare a Vehiculelor) ce este disponibil pentru sechestru”, a declarant executorul.

Contactat de reporteri, Maricel Cosor a declarat că sechestrul conturilor și a autoturismelor instituțiilor este o victorie repurtată. Totodată, a precizat că dosarul suspiciunii de omor a fost clasat.

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Tudorel Toader a pierdut funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Tudorel Toader a pierdut funcția de rector al Universității...

Cine este doctorul Cîrstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei

Cine este doctorul Cîrstoiu, candidatul pe care coaliția PSD-PNL...

România a pierdut procesul pe certificatele verzi. Datorează 42 milioane de euro plus dobânzi

România a pierdut procesul pe certificatele verzi, la Tribunalul...