Anghel Saligny face diferența pentru echipa câștigătoare

Data:

Shakespeare spunea că „un trandafir, chiar dacă ar avea orice alt nume/Tot la la fel de dulce ar avea parfumul”. Și programul PNDL 3 pe care echipa câștigătoare alături de Fidesz de România îl doresc pentru a face bine țării ar fi tot un program prin care se sparg bani „fără teamă și fără pastile”, indiferent de numele său. Ar putea fi numit mai inspirat nu Anghel Saligny care nu știa dezvoltare pe pâine și bunăstare, ci foarte bine „Liviu Nicolae Dragnea”, în cinstea unui fost ministru al dezvoltării care a livrat același mesaj pe care îl auzim de la echipa câștigătoare și de la Fidesz România.

Aflăm că miza este scoaterea țării din sărăcie, de parca nu am ști că nu vrem bani din PNRR și de parcă bunăstarea unei țări ar sta în pixul premierului și atât.

Așa cum bine observa Cristian Câmpeanu în editorialul din „Revista 22” despre PNDL 3, acest program nu încurajează dezvoltarea comunităților sărace, ci permite acordarea de bani pentru nimic unor municipii care au canalizare, gaze și curent electric. Așteptăm cu atenție și îngrijorare să vedem cum nevoiașul Sector 3 din București va primi și el ceva pentru a se ajunge cu banii pentru că este evident că și Bucureștiul are nevoie să se mai dezvolte.

Echipa câștigătoare a dat buzna cu PNDL 3 fără vreo legătură cu finalul la fotografie la președinția liberalilor și aducerea la București a primarilor liberali din Teleorman pentru discuții aprofundate cu premierul.

Echipa câștigătoare ne informează că avizele de la Ministerul Justiției și de la Transporturi sunt tacite și că nu e nevoie să informezi partenerii de coaliție că vrei să spargi 50 de miliarde fără să spui în concret pe ce să-i cheltuiești.

Premierul a dat afară un ministru care a emis un act normativ fără să-i raporteze și acum aflăm că guvernul poate emite acte normative fără să știe toată coaliția.

Pe justiție se negociază, pe alegeri în două tururi se negociază, dar cele 50 de miliarde, când un deficit modest de 7,16% pare un vis imposibil în 2021, nu au nevoie de consens pentru că le plătește salvamarul.

Președintele a considerat că socialiștii au dat dovadă de iresponsabilitate fiscală și i-a tras de urechi de fiecare dată a avut ocazia. Acum președintele tace și își dă avizul tacit de care premierul are nevoie.

Când ai nevoie și de ultimul bănuț pentru a urni investițiile și pentru a construi autostrăzi care sunt vitale pentru țară, echipa câștigătoare și Fidesz aruncă totul pe cartea programului de dezvoltare care să stimuleze alegerea premierului și irigarea cu lichidități la discreție a comunităților aflate sub patronatul Fidesz și al echipei câștigătoare.

Am avut deficit de aproape 10% la 2020 pe un MTO propus de 3%. Pare că suntem în filmul în care președintele  întreabă pe premier și pe ministrul de finanțe cum e cu obiectivul de deficit bugetar și ei se uită cu ochi mari de copil prins cu lecția învățată la profesor. Așa și acum, pare că premierul și ministrul de finanțe asumat personal de către premier uită că nu poți arunca cu banii pentru competiția internă a unui partid de 18% în sondaje când ai promis Comisiei Europene un MTO de 3% în 2024.

Când te împrumuți cu buletinul pentru a-ți cumpăra alimente de la unguri, polonezi sau olandezi, nu poți să finanțezi stadioane în pantă, panseluțe în giratorii prost semnalizate sau borduri care țin cât o iubire de vară.  

Regula în afaceri este că dobânda este cu atât mai mică cu cât ai mai multe garanții. Și pentru banii primiți de la guvern avem nevoie de obligații clare asumate de către cei care primesc banii și de condiții clare în ordonanța de urgență pentru cheltuirea banului public.

Dacă nu există riscul de pușcărie pentru cei care își bat joc de banul public, așa cum bine sesiza Liviu Avram în editorialul despre o ordonanță de urgență  vagă care să eludeze răspunderea penală a celor care își vor alimenta firmele de casă, atunci acest program de dezvoltare va fi la fel de util ca tichia de mărgăritar pe creștetul unui colaborator al trupelor române abandonat în Afganistan ce așteaptă să fie decapitat de talibani.

Banii nu sunt din buzunarul premierului sau al celor din Fidesz România. Banii sunt luați de la gura copiilor ce visează la o pâine caldă și din demnitatea bătrânilor care vor muri de frig la iarnă în cătune izolate din lipsa lemnelor. Dacă ești demnitar și ai conștiință, la asta ar trebui să te gândești când decizi cum se cheltuie banul public. Deocamdată observăm că imaginea celor ce trăiesc în mizerie nu există, mai ales că în viitor, dacă ne uităm în ,,lampa lui Alladin” ne așteaptă creșteri „wow” ale salariului minim pentru că avem o creștere economică ce nu se duce exclusiv în inflație și în creștere de prețuri.  

Mesajul propus de echipa câștigătoare este către cei care nu vor programul de dezvoltare „Liviu Nicolae Dragnea 3.0”, ,,Lasă draga,nu te mai gandi, lasă creierul sa se odihneasca și el, n-are rost”. Și ar fi bine să o pună și în expunerea de motive să nu aibă nimeni vreun dubiu că asta ne transmit și nouă celorlalți despre cele 50 de miliarde ce vor fi aruncate pe apa Sâmbetei.

spot_imgspot_img
Mitica Stefanescu
Mitica Stefanescu
Mitică Ștefănescu crede în destinul nostru european, în democrație și în dreptate . El încearcă să înțeleagă lumea prin construcții logice de bun simț. Nu are pretenția de a fi deținătorul adevărului absolut și este conștient că este supus greșelii ca orice muritor de rând. Crede în ideile care ne unesc și care pot oferi copiilor noștri un viitor mai bun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Firma care trebuia să păzească Complexul Energetic Valea Jiului a plecat

Firma care trebuia să păzească Complexul Energetic Valea Jiului...

Magazinele nu vor fi închise în weekend. Decizia lui Ciolacu

Magazinele nu vor fi închise în weekend, a declarat...