marți, 18 ianuarie 2022
AcasăLa ziEconomieANRM nu emite permisul pentru exploatarea carierei de calcar de către Băiţa...

ANRM nu emite permisul pentru exploatarea carierei de calcar de către Băiţa Bihor. Protestatarii continuă greva foamei, blocaţi între stânci

Între stâncile de calcar de un alb orbitor, protestatarii privesc secătuiţi din cauza deznădejdii spre utilajele cu care colegii lor sfarmă piatra ca uriaşii din poveste. Vor mai munci câteva luni. Băiţa Bihor SA, o firmă prosperă, fără un sfanţ datorie la stat, şi care, lună de lună, şi-a plătit angajaţii fără o zi întârziere, a fost condamnată la „moarte”, joi, de slujbaşii unei agenţii guvernamentale.

Fără permis

Protestul angajaţilor companiei Băiţa Bihor faţă de refuzul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) de a le elibera permisul de exploatare pentru cariera de calcar a ajuns într-un punct critic.

După ce, vreme de 3 ani, a eliberat documentul, acum, preşedintele ANRM, Daniel Grigoriu Norocel, a respins dosarul companiei „din motive de nelegalitate”, ba chiar a anunţat că a sesizat şi Corpul de control al prim-ministrului legat de permisele anterioare, „pentru a dispune verificări cu privire la modalitatea de emitere a acestora”.   

În esenţă, potrivit documentului transmis de prefectul judeţului Dumitru Ţiplea la Băiţa, cariera de calcar de pe terenul aflat în proprietatea privată a Băiţa Bihor SA s-ar afla în perimetrul de dezvoltare şi exploatare al companiei miniere Băiţa SA (fosta Minvest) care ar avea licenţa de exploatare inclusiv pentru calcar. Ca atare, „dreptul de explorare şi/sau exploatare poate fi acordat numai cu acordul titularului”.

Citește articolul integral în Bihoreanul

Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE