Ansamblul Urban Șirul Sugălete din Bistrița este un complex format din 13 clădiri datând din secolele XV-XVI, cele mai tipice construcții renascentiste din Transilvania. Sugăletele sunt formate din mai multe clădiri etajate, legate între ele prin niște intrări spațioase ce formează o galerie cu 20 de bolți ce se sprijină pe 21 de pilaștri. Aceste clădiri erau locuite în trecut de patricienii Bistriței, având un rol important în activitatea de comerț și în dezvoltarea orașului implicit.
Potrivit nasaudeanul.ro, acordarea dreptului de târg de către regele Ludovic I, la 24 aprilie 1353, a făcut din Kornmarkt (Piața Cerealelor) si centru economic al orașului, aici desfășurându-se târgurile anuale.
Clădirile datează așadar începând din secolul XV și au suferit diverse modificări până astăzi, cu toate acestea în istoria orașului Bistrița Șirul Sugălete a rămas unul emblematic și este privit cu mândrie de localnici și cu admirație de turiști.
Puțină lume a văzut cum arată o astfel de casă pe dinăuntru și cum se trăiește într-o casă în care nu ai voie să faci modificări fără aviz, o casă construită în urmă cu câteva sute de ani, încărcată de istorie.
Problemele acestor monumente istorice sunt multiple, având în vedere vechimea ansamblului și puținele lucrări de întreținere realizate în timp de proprietari.
Această situație este cauzată de mai mulți factori, odată pentru că administrația nu oferă niciun fel de sprijin, apoi pentru că lucrările de restaurare sunt scumpe, și nu în ultimul rând pentru că documentațiile sunt complicate.
Articolul integral, pe nasaudeanul.ro!