Ansamblul Sugălete din Bistrița, o istorie de 600 de ani care se sfărâmă sub acțiunea unor proprietari cu bani

Data:

Ansamblul Urban Șirul Sugălete din Bistrița este un complex format din 13 clădiri datând din secolele XV-XVI, cele mai tipice construcții renascentiste din Transilvania. Sugăletele sunt formate din mai multe clădiri etajate, legate între ele prin niște intrări spațioase ce formează o galerie cu 20 de bolți ce se sprijină pe 21 de pilaștri. Aceste clădiri erau locuite în trecut de patricienii Bistriței, având un rol important în activitatea de comerț și în dezvoltarea orașului implicit.

Potrivit nasaudeanul.ro, acordarea dreptului de târg de către regele Ludovic I, la 24 aprilie 1353, a făcut din Kornmarkt (Piața Cerealelor) si centru economic al orașului, aici desfășurându-se târgurile anuale.


Clădirile datează așadar începând din secolul XV și au suferit diverse modificări până astăzi, cu toate acestea în istoria orașului Bistrița Șirul Sugălete a rămas unul emblematic și este privit cu mândrie de localnici și cu admirație de turiști.

Puțină lume a văzut cum arată o astfel de casă pe dinăuntru și cum se trăiește într-o casă în care nu ai voie să faci modificări fără aviz, o casă construită în urmă cu câteva sute de ani, încărcată de istorie.
Problemele acestor monumente istorice sunt multiple, având în vedere vechimea ansamblului și puținele lucrări de întreținere realizate în timp de proprietari.

Această situație este cauzată de mai mulți factori, odată pentru că administrația nu oferă niciun fel de sprijin, apoi pentru că lucrările de restaurare sunt scumpe, și nu în ultimul rând pentru că documentațiile sunt complicate.

Articolul integral, pe nasaudeanul.ro!

spot_imgspot_img
Năsăudeanul
Năsăudeanulhttps://nasaudeanul.ro
Subiectele și articolele din „Năsăudeanul” se referă în primul rând la oamenii de lângă noi: fie că vorbim despre năsăudeni, fie că vorbim despre locuitorii județului – al cărui al doilea nume este, să nu uităm, Năsăud – care își aduc local, zi de zi, contribuția pentru comunitate, fie despre cei care au plecat în străinătate pentru o viață mai bună, dar nu s-au rupt de viața plaiului natal drag, fie că vorbim despre instituțiile care ne afectează, în bine sau rău, existența noastră și a celor de lângă noi, oriunde ne-am afla. Misiunea noastră este de a informa, corect și complet, pentru a sprijini formarea unei comunități responsabilă și puternică, pentru a promova valorile locale autentice, oameni și locuri și, în general, pentru a contribui la binele societății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

,,PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”

,,PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”

Orașul cu nasul pe sus votează un golan

Toate sondajele de opinie publicate în ultima vreme arată...

Cum să te ferești de imaginile false create prin tehnologia deepfake

Cum să te ferești de imaginile false create prin...