Antena 3, furt cu repetiție. Încă un jurnalist acuză postul că i-a luat munca

Data:

Jurnalistul Mircea Barbu, aflat în estul Ucrainei, în zona frontului, a acuzat Antena 3 că i-a furat un reportaj realizat pentru cotidianul Libertatea, fără a cita sursa. Este al doilea scandal de acest fel, după ce la începutul lunii februarie, TVR a anunțat că dă în judecată postul de știri tot pentru furt intelectual.

Pe 2 februarie, TVR a anunţat că va sesiza CNA şi va da în judecată Antena 3 după ce, în cadrul emisiunii „Sinteza zilei”, postul a difuzat fragmente din două reportaje, fără acord. Totodată, spun cei de la TVR, Antena 3 a acuzat pe nedrept postul public de cenzură.

„Antena 3 a difuzat la Sinteza zilei, fără acordul Televiziunii Publice, două fragmente din două ediţii ale emisiunii Dosar România, produsă de TVR 1.

Astfel, în data de 31 ianuarie 2022, la ora 21.00, postul Antena 3 a difuzat, în cadrul emisiunii „Sinteza zilei”, două fragmente (remontate conform politicii editoriale a postului Antena 3) din două ediţii ale emisiunii „Dosar România”, produsă de TVR şi realizată de Răzvan Butaru, după cum urmează:

– aproximativ şase minute (în intervalul orar 21.04-21.10) din episodul „Dosar România” – Pacienţii din linia întâi – partea a treia, difuzat de TVR 1 în data de 30.01.2022, ora 18.00;

– aproximativ 13 minute (în intervalul orar 21.20-21.33) din episodul „Dosar România” – Sechestrat printre morţii vii, difuzat de TVR 1 în data de 23.01.2022, ora 18.00”, arăta TVR la începutul lunii.

Citește și: Putin spune că interesele Rusiei nu sunt negociabile. Zelenski mobilizează rezerviștii

Menționarea sursei nu e suficientă

Acum, jurnalistul freelancer Mircea Barbu, aflat în Ucraina, de unde relatează despre conflictul cu Rusia, a constatat că un reporaj video al său, realizat pentru Libertatea, a fost preluat, fără citarea sursei, de Antena 3, în emisiunea „Punctul de întâlnire”, a lui Radu Tudor.

„Materialul a fost difuzat fără niciun respect fata de munca mea, resursele unei redacții din România cu corespondent im Ucraina în acest moment și încălcând legislația legata de drepturile de autor.

Domnul Gâdea nu e la prima abatere. A mai difuzat în trecut mai multe reportaje realizate de mine sau de alți colegi (vezi cazul TVR) în emisiunea să, profitând practic de munca unor oameni și costurile de deplasare din partea altor redacții că să facă audiență în prime-time.

Și nu, faptul că menționează sursa materialului nu înseamnă că-l poate difuza în întregime fără să ceară acordul publicației unde el e difuzat inițial. Costurile și riscurile realizării unor astfel de materiale sunt destul de mari, așa că e ilegal și imoral să crezi că e OK să furi munca unui jurnalist”, a scris Mircea Barbu.

PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related