Apel la protest în toată Rusia, împotriva lui Putin și a mobilizării militare

Data:

Mișcarea „Vesna” (Primăvara) a făcut miercuri un apel ca toți rușii să participe la un protest împotriva mobilizării anunțate de președintele rus Vladimir Putin.

Activiștii le-au indicat cetățenilor să se adune la ora 19:00 în centrul localităților lor.

Citește și: Putin anunță mobilizarea militară parțială în Rusia. Amenință Ucraina cu armele nucleare

„Mii de bărbați ruși – tații, frații și soții noștri – vor fi aruncați în mașina de tocat carne a războiului. Pentru ce vor muri? Pentru ce vor plânge mamele și copiii?”, se arată în apelul făcut de mișcare, potrivit publicației Meduza.

Cu o zi înainte, „Vesna” a cerut  soldaților ruși să refuze să participe la război și să se predea ucrainenilor până la intrarea în vigoare a amendamentelor adoptate de Duma de Stat, care fac din „predarea voluntară” o infracțiune.

Citește și: Rusia va introduce pedeapsa cu închisoarea pentru soldații care se „predau voluntar”

Pe 21 septembrie, Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială în Rusia. Într-un mesaj adresat rușilor, Vladimir Putin a declarat că acest lucru se face „pentru a proteja patria noastră, suveranitatea și integritatea teritorială a acesteia, pentru a asigura securitatea poporului și poporului nostru în teritoriile eliberate”. 

Numai rezerviștii și cei care au cunoștințe militare vor fi supuși recrutării, a precizat dictatorul de la Kremlin. Ar fi vorba, estimativ, de circa 300.000 de persoane.

Mișcarea „Vesna” a fost înființată in 2013, având origini în Partidul Iabloko, veche formațiune liberală de opoziție. A organizat frecvent proteste împotriva regimului Putin, cele mai importante fiind cele din 2017, împotriva premierul Dimitri Medvedev.

În 2022, a organizat mai multe acțiuni anti război. Printre altele, a propus participarea la Marșul Nemuririi, organizat de autoritățile ruse pe 9 mai, cu portrete ale ucrainenilor morși în război și imagini cu orasele din Ucraina distruse.

Mișcarea a fost ținta actiunilor represive ale regimului, fiind vizată de mai multe dosare penale.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum și cât puteți beneficia de servicii gratuite de îngrijire la domiciliu

Dacă sunteți asigurați și aveți probleme de sănătate care...

Jurnalista Emilia Șercan: Demisia lui Sorin Cîmpeanu ar trebui urmată de retragerea prevederilor controversate din Legile Educației

Jurnalista Emilia Șercan afirmă în interviul pentru Europa Liberă că acest moment al demisiei lui Sorin Cîmpeanu ar trebui folosit de clasa politică și de președintele Klaus Iohannis, creatorul proiectului „România Educată”, drept unul de reașezare a criteriilor de integritate și competență într-o funcție publică.

CLASIC_#LaServaPadronaRocks

Nu știu dacă e prima operă pusă în scenă...