Apel la responsabilitate din partea a opt judecători candidați la CSM

Data:

Opt judecători candidați pentru viitorul Consiliu Superior al Magistraturii (CSM) au lansat o declarație publică de promovare a unor principii comune având în vedere că joi este prima zi a alegerilor preliminare pentru CSM. Cei opt judecători propun un set de valori care ar trebui să guverneze viitorul Consiliu.

Publicăm apelul către judecători semnat de AnaMaria Lucia Zaharia de la Curtea Apel Bucureşti, Ramona Graţiela Milu de la Curtea de Apel Braşov, Mihai Ştefan Ghica de la Tribunalul Cluj, Gabriel Mustaţă de la Tribunalul Constanţa, Voicu Ionel Puşcaşu de la Tribunalul Hunedoara, Ancuţa Blanariu de la Judecătoria Iaşi, Roxana Dan de la Judecătoria Cluj-Napoca și Natalia Gherman de la Judecătoria Oradea.

„Pentru  promovarea  principiilor  esențiale  care  reprezintă  fundamentul  profesiei  de magistrat, din consecvență și atașament față de calități precum  Independența, Integritatea, Demnitatea, Responsabilitatea, susținem un sistem de valori bazat pe următoarele repere:

1.Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să beneficieze de șansa unei reforme totale, a unui nou început, nu numai prin prisma înnoirii compunerii sale, ci și a transpunerii  acestui  deziderat  asupra  capacității  sale  administrative  de  luare  a deciziilor, sens în care niciun membru actual nu ar trebui să își mențină, sub orice formă, atribuții directe sau indirecte legate de acest proces decizional (prin detașarea sa într-o funcție din aparatul tehnic sau de consilier personal).

2. Îndeplinirea cu bună-credință a obligației de a finaliza procedura de desemnare a preçedintelui CSM sau a vicepreçedintelui reprezintă un aspect fundamental pentru conceptul de entitate colegială, astfel încât să nu se ajungă la situații de provizorat și incertitudine, precum interimatul funcției.

3. Membrii CSM trebuie să se opună ferm oricărei inițiative legislative care ar urmări să le acorde acestora un statut privilegiat, precum grade profesionale superioare fără parcurgerea procedurilor de drept comun, respectiv să nu se înscrie la astfel de proceduri care presupun organizarea prin intermediul Consiliului și care ar da naștere unor îndoieli legitime.

4. Creșterea transparenței activității CSM, ca și a celei individuale, a fiecărui membru, prin utilizarea mijloacelor existente (publicarea materialelor relevante pentru ordinea de zi, agenda activităților viitoare și trecute ale membrilor CSM, rapoarte de activitate anuală și pe mandat etc.), precum și prin efortul susținut de a răspunde efectiv și în termen optim întrebărilor, solicitărilor și propunerilor primite în mod direct din partea magistraților sau a asociațiilor profesionale.

5. Încrederea corpului profesional și, în special, a magistraților care au ales un membru CSM la nivelul de jurisdicție de la care provine este esențială pentru menținerea reprezentativității, astfel că nicio procedură de revocare nu ar trebui să fie blocată sau tergiversată, iar rezultatul acesteia ar trebui respectat cu onoare și demnitate de către membrul CSM vizat.

6. Consultarea magistraților în orice probleme care vizează sistemul judiciar trebuie să fie reală, efectivă, realizată cu bună-credință (cu scopul de a afla opinia membrilor corpului  profesional),  iar  dreptul de a-şi  manifesta  nemulţumirile faţă de iniţiativele care aduc atingere statutului sau  independenţei magistraţilor este necesar a fi respectat.

7. Detașările în cadrul CSM ale magistraților trebuie să devină cazuri excepționale, iar  în  situația  în  care  atribuțiile  postului  ar  impune  recurgerea  la  acestea,  să  se bazeze pe o procedură transparentă, care să cuprindă un anunț detaliat, cu indicarea atribuțiilor  specifice  funcției,  stabilirea  unor  criterii  de  desemnare,  după  modelul ocupării prin detașare a posturilor de formator INM/SNG.

De asemenea, detaçarea unor persoane care activează în alte ministere în cadrul CSM, pe diverse funcții, trebuie evitată, mai ales în situații ce pot ridica îndoieli cu privire la circumstanțele în care este  dispusă  (relații de prietenie apropiată cu un membru CSM, raporturi  de subordonare față de servicii secrete etc.).

8. Dreptul la diurnă, cât timp este prevăzut de lege, trebuie exercitat cu bună- credință, evitându-se situații criticabile, în care membrul CSM ajunge să cumuleze un astfel de venit suplimentar, deși provine de la instanțele din   București sau beneficiază de decontarea chiriei în București ori are domiciliul la o distanța scurtă care îi permite transportul personal.

9. Exercitarea dreptului de asociere, indiferent de funcția deținută în cadrul unei asociații profesionale a magistraților, nu poate influența activitatea de  membru al CSM, la momentul validării fiind necesară încetarea raporturilor asociative și desfășurarea unor relații de cooperare loială cu toate asociațiile profesionale.

10. Încetarea, în cazul desemnării ca membru ales în CSM a unui magistrat cu funcție de conducere, a practicii suspendării mandatului funcției de conducere și a ocupării acesteia pe o perioadă de 6 ani prin delegări succesiv, sens în care remediul de lege lata este reprezentat de actul demisiei din funcția de conducere, imediat după validarea mandatului și alocarea postului pentru ocupare conform legii”.

27 aprilie 2022

Semanatarii, candidaţi la alegerile pentru Consiliul Superior al Magistraturii:

AnaMaria Lucia Zaharia (Curtea Apel Bucureşti)

Ramona Graţiela Milu (Curtea de Apel Braşov)

Mihai Ştefan Ghica (Tribunalul Cluj)

Gabriel Mustaţă (Tribunalul Constanţa)

Voicu Ionel Puşcaşu (Tribunalul Hunedoara)

Ancuţa Blanariu (Judecătoria Iaşi)

Roxana Dan (Judecătoria Cluj-Napoca)

Natalia Gherman (Judecătoria Oradea)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul:

- Publicitate -spot_imgspot_img

Azi

Mai multe articole similare
Similare