Apel pentru candidaturi la Premiul „Daphne Caruana Galizia” pentru jurnalism

Data:

În mod simbolic, de Ziua internațională a libertății presei, Parlamentul European a lansat oficial apelul la candidaturi pentru Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism.

„Premiul recompensează anual jurnalismul de calitate excepțională care promovează sau apără principiile și valorile de bază ale Uniunii Europene. Printre acestea sunt demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și drepturile omului”, se menţionează într-un comunicat al Serviciului de Presă al Parlamentului European.

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola (originară din Malta, conaţională a ziaristei asasinate, care a dat numele acestui premi), a accentuat ferm că autorităţile europene sunt de partea celor care caută adevărul:

„Mesajul Parlamentului European este clar: Europa este alături de cei care caută adevărul. Condeiul lui Daphne a fost redus la tăcere pentru că a descoperit adevărul și nu ar trebui să permitem niciodată jurnaliștilor să devină ținte și victime.

Prin acest premiu, Parlamentul European va continua să apere libertatea de exprimare, pluralitatea mass-mediei și jurnalismul de calitate și va contribui la transmiterea acestor valori generațiilor viitoare”.

Premiul Daphne Caruana Galizia e acordat în fiecare an, pentru a recompensa jurnalismul de calitate excepțională care promovează sau apără valorile de bază ale Uniunii Europene. Acesta are valoarea de 20.000 de euro.

Pentru obţinerea lui pot candida jurnaliști profesioniști și echipe formate din jurnaliști profesioniști de orice naționalitate.

Candidatura trebuie să cuprindă lucrări aprofundate, publicate sau difuzate de entități mass-media cu sediul într-unul dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Scopul este de a susține și sublinia importanța jurnalismului profesionist în apărarea libertății și egalității.

Câștigătorul va fi ales de un juriu independent format din reprezentanți ai presei și ai societății civile din cele 27 de state membre ale Uniunii și din reprezentanți ai principalelor asociații europene de jurnalism.

Ceremonia de decernare va avea loc anual în jurul datei de 16 octombrie, data la care a fost asasinată Daphne Caruana Galizia.

Jurnaliștii își pot transmite articolul sau articolele online, pe site-ul https://daphnejournalismprize.eu până pe 31 iulie 2022, ora 23.59 (CEST).

Pe numele ei complet Daphne Anne Caruana Galizia, cea care a dat numele premiului a fost o jurnalistă malteză, specializată pe investigaţii anticorupţie. A fost premiată în mai multe rânduri pentru dezvăluirile cuprinse în articolele sale.

A fost ucisă în 16 octombrie acum 5 ani, prin detonarea unei bombe ce fusese plasată în maşină, după ce fusese ani în şir hărţuită şi ameninţată, doar-doar va fi redusă la tăcere.

Avea 53 de ani în anul morţii sale şi, de atunci, a devenit un simbol european al jurnalismului de investigaţie şi al luptei anticorupţie.

spot_imgspot_img
Sorin Simion
Sorin Simion
A debutat în 1990 la ziarul România Liberă şi de peste 28 de ani lucrează în presă scrisă: ziarele Adevărul şi Gardianul, dar şi pentru publicaţii locale din judeţele Argeş, Mureş şi Harghita. Din 1998 colaborează cu o revistă cu profil social şi cultural din Goteborg, Suedia, iar din toamna lui 2018 este co-fondator al site-ului de ştiri locale www.argesulonline.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Mediocritatea liderilor politici | Revista22

Mediocritatea liderilor politici români din ultimul deceniu a dus...

Cătălin Cîrstoiu despre retragere: Până acum o săptămână eram un om respectat

Cătălin Cîrstoiu despre retragere: „până acum o săptămână eram...

Noi achiziții pentru creșterea securității României | Monitorul de Cluj

Noi achiziții pentru creșterea securității României, în contextul creșterii...