Aproape jumătate dintre copiii români ai căror părinți muncesc în străinătate au rămas în țară fără mama lor alături

Data:

spot_img

Mai mult de doi din cinci (44%) dintre copiii ai căror părinți lucrează în străinătate au rămas în țară fără mama alături, fie că aceasta este plecată împreună cu tatăl, fie că este singurul părinte plecat din familie, arată o anchetă realizată de Salvați Copiii România. Un număr de 21.024 au ambii părinţi plecaţi peste hotare sau provin din familii în care părintele unic susţinător este plecat, potrivit statisticilor oficiale. 

În acest context, Organizația Salvați Copiii România atrage atenția asupra consecințelor socio-emoționale pe care copiii rămași în țară, în urma migrației economice a părinților, le resimt și întăreşte programele de informare şi suport din cinci județe, pe perioada lunii august, când majoritatea părinților plecați revin în țară pentru vacanță.

Datele unei anchete realizate de Salvați Copiii România în decembrie 2021, pe un eșantion format din persoanele în grija cărora au rămas 855 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate, beneficiari ai programelor Organizației Salvați Copiii, arată că intenția de a lua copilul în străinătate, alături de părintele/părinții plecați, apare doar în cazul a 7% dintre copiii din eșantion.

Citește și: Oleg și Maria, la Sibiu. „Nu știm dacă ne putem întoarce în Ucraina. Dacă nu, unde mergem?”

Pentru marea majoritate a cazurilor (79%) nu există o astfel de perspectivă, diferența fiind reprezentată de situațiile în care părinții nu au luat încă o decizie în acest sens. Deși procentul copiilor în cazul cărora există o perspectivă a mutării în străinătate alături de părinți este redus (doar 7%), se observă că foarte mulți dintre părinții plecați nu intenționează nici să se întoarcă definitiv în România (41%), în timp ce 38% au o astfel de intenție, iar în celelalte cazuri nu s-a luat încă o decizie în acest sens.

Dintre factorii care ar putea contribui la luarea unei decizii de întoarcere definitivă în țară, cel mai frecvent invocat ține de piața muncii (locuri de muncă, condiții de salarizare) – 39%, urmat de îmbunătățirea sistemului de sănătate (24%) și de ameliorarea climatului social general/vieții politice (20%).

Citește și: Plătește salvamarul

Campanie în luna când sunt cei mai mulți părinți acasă

În acest context, cu sprijinul PEPCO România, Organizația Salvați Copiii România derulează, pe parcursul lunii august, luna cu cele mai multe reîntoarceri ale românilor care muncesc peste hotare, o campanie amplă de conștientizare a importanței timpului de calitate părinte-copil. Sub egida mesajului „Împreună totul este mai bine!”, copii, părinţi reîntorşi din străinătate, bunici sau alte rude în grija cărora au rămas copiii în ţară vor participa la activităţi recreative, de socializare şi de consiliere susţinute de echipele locale Salvaţi Copiii din 6 centre locale din judeţele Suceava, Iaşi, Vaslui, Hunedoara şi Mureş.

”Chiar dacă părinții sunt nevoiți să muncească peste granițe și-și lasă copiii în grija rudelor, cel mai adesea a bunicilor, este important ca absența fizică să nu fie dublată de absența emoțională. Părinții trebuie să facă parte din viața copiilor lor, să vorbească cu ei, să-i asculte, să petreacă împreună timp, chiar dacă sunt la distanță”, a explicat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

În cadrul campaniei, peste 400 de copii şi adulţii din jurul lor, părinţi reîntorşi din străinătate, părinţi sau alte persoane în grija cărora au rămas copiii în ţară vor participa la activități recreative, de socializare outdoor şi indoor şi de consiliere susţinute de specialiştii Salvaţi Copiii, psihologi, cadre didactice şi asistenţi sociali. Pe lângă cele șase localităţi în care activează centrele educaţionale Salvaţi Copiii din cele cinci judeţe, Suceava, Iaşi, Negreşti, Petrila, Lupeni, Sighişoara, campania a fost extinsă şi în alte 15 localităţi din mediul rural, cu acces redus la servicii de informare şi consiliere, prin intermediul echipelor mobile din program.

Citește și: INTERVIU Majoritatea părinților nu au avut parte de educație sexuală corectă

Totodată, ghidul cu activităţi şi recomandări realizat în cadrul campaniei a fost diseminat în rândul şcolilor partenere Salvaţi Copiii, pentru a stimula crearea cadrului propice pentru organizarea de astfel de activităţi în cât mai multe şcoli sau comunităţi locale.

„Copiii sunt prioritatea noastră la nivel de comunitate. Susținem îmbunătățirea calității timpului lor liber, a dezvoltării și educației lor şi ne bucurăm că prin această campanie putem ajunge la cât mai mulți copii şi părinţi, oferindu-le resursele de care au nevoie pentru a se reconecta şi a crea momente speciale în timpul petrecut împreună în luna august. Ghidul creat de specialiștii Salvaţi Copiii România este o resursă foarte valoroasă pentru că depășește granița timpului şi a locului. Sunt foarte multe activități care se pot desfăşura şi în mediul online, ceea ce le va permite atât părinților, cât şi copiilor să-şi creeze rutine sănătoase de conectare care să ducă la o stare de bine pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate pe tot parcursul anului, nu doar în perioada concediului” a declarat  Bogdan Grigoriu, Operations Manager Pepco România.

Harta copiilor rămași singuri acasă

76.170 de copii sunt în grija rudelor sau a unui părinte, în țară, în urma migrației economice a părinților, arată statisticile oficiale, care includ doar copiii aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială.

Cei mai mulți copii rămași singuri acasă sunt în județele:

1. Suceava – 6.518

2. Botoșani – 5.025

3. Iași – 4.855

4. Neamț – 4.019

5. Bacău – 3.809

6. Prahova – 3.196

7. Galați – 3.067

8. Vaslui – 2.919

9.  Constanța – 2.765

10. Maramureș – 2.064

Servicii destinate protecției copiilor cu părinții plecați în străinătate

Amploarea fenomenului copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate face necesară dezvoltarea unei rețele de servicii specializate destinate acestor copii. Organizația Salvați Copiii a creat astfel de servicii, adresate atât copiilor, cât și părinților lor și persoanelor în grija cărora au rămas copiii, începând cu anul 2010.

Peste 12.500 de copii şi 8.200 de adulţi, persoane în grija cărora au rămas sau părinți, au beneficiat până acum de servicii de intervenție directă. Peste 127.000 de persoane, părinți, copii și specialiști, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinților îl are asupra copiilor rămași acasă şi la obligațiile ce le revin părinților la părăsirea țării.

Citește și: Proiect de OUG. Salariile bugetarilor vor crește cu 25% din diferența până la grila din 2022

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Pixabay.com)

spot_imgspot_img
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai este jurnalist, redactor-șef al publicației Hunedoara mea.
1 COMENTARIU
  1. Pentru acesti copii trebuieste oferita rapid oferita sansa de a fi parte a unui sistem educativ performant care este scos de sub umbrela ,unori nefasta, a educatiei (in fapt o semi educatie ce contine elemente de dogmatism ) oferite de catre bunici, educatie ce ofera , in mod particular bunicii, formula educationala ce isi lasa astfel o amprenta teribila asupra viitorului acestor copii ce sunt astfel aruncati in ghearele dogmatismului .Vedem cum mostenirile trecutului ,atunci cind copii erau lasati ,la tara, sa creasca sub supravegherea bunicilor , nu au reusit sa acumuleze o eductie minimal necesara nici macar pe segmentul sexual ei ramind in minte doar cu ceea ce bunica ii invata sau cu cele aflate din locurile in care bunica ii aducea Duminica de Duminica undeva la orele diminetii .Statul si Primariile au obligatia morala de a aduce cit mai aproape binefacerile educatiei in rindul acestor copiii .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Tudor Chirilă: „PSD-PNL pozează în salvatori, iar extremiștii capitalizează în opoziție”

Tudor Chirilă: „PSD-PNL pozează în salvatori, iar extremiștii capitalizează...

Călin Georgescu, creația vechii Securități | Aktual24

Călin Georgescu, creația vechii Securități. Ascultându-l pe istoricul Andrei...

Românii, campionii Europei la TikTok | Ziarul de Iași

Românii, campionii Europei la TikTok. Țara noastră se află...

Sorin Dumitrescu, pictor și grafician român, a trecut la cele veșnice

Sorin Dumitrescu s-a născut în Bucureşti la 18 martie...